Günümüzde astımın görülme sıklığı hem dünyada hem de ülkemizde giderek artmaktadır. Astım kronik enflamatuar bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, öksürük, hırıltı, sık nefes alma gibi bulgular gösterir. Astım oluşumunda etkili olan birçok faktör vardır. Bunların içinde genetik faktör, önemini hala korumaktadır. Genetik olarak yatkınlığı olan çocuklarda astım riski çok daha yüksektir. Eğer annede astım, atopik dermatit, alerjik rinit gibi bulgular varsa, çocukta da olma ihtimali yüzde 30-40’tır.

Anne ve babanın her ikisinde de alerjik sorunlar varsa, bu risk yüzde 60-70’lere hatta 80’lere kadar çıkmaktadır. Kardeşlerden birinde olması da riski arttıran bir faktördür. Ancak genetik olarak yatkınlığı olan çocuğun mutlaka astım olacağını söylemek yanlıştır. Astım, genetik faktörlerle çevre faktörlerinin kombinezyonu sonucunda ortaya çıkmaktadır. Çevresel faktörler konusunda iyi önlemler alınması, risk faktörünü azaltabilir. Ancak çocukta genetik yatkınlık varsa, beslenme, hava kirliliği, ev tozu akarları, ortamda sigara içilmesi, annenin sigara kullanması gibi çevresel faktörlerin bu faktörlere eklenmesi, astım riskini arttırmaktadır.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı