Bebeğin 2-3 yaşa kadar olan konuşması sürecinde sesleri birbirine karıştırması ve farklı çıkarması normaldir. Seslerin farklı çıkarılması, yanlış çıkarılması ya da çıkarılamaması durumuna artikülasyon bozukluğu denir. Artikülasyon bozukluğu, çocuğun o sesi algılama ile ilgili sorun yaşadığı anlamına gelir. Algılayamadığı için de artiküle motorlar denilen konuşma organlarıyla ifade edemez.

Artikülasyon sorunu ya da bazı sesleri çıkaramama sorunu olarak ifade edilebilen problem 5 yaşından sonra da devam ederse, çocuğun mutlaka bir uzman desteğine ihtiyacı var demektir. Çünkü yapılan araştırmaların da gösterdiği gibi, çocuk 5 yaşına kadar özellikle r, y, b, d ve diş sesleri denilen s, ş harflerini çıkaramıyorsa, okuma yazmada da sorun yaşaması muhtemeldir. Bu nedenle 5 yaşına kadar olan yarım konuşmalar, bazı seslerin çıkarılamaması kısmen normal kabul edilse bile, 5 yaşından sonra sorunun sürmesi halinde, mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

Füsun YILMAZ

Merhaba, benim konuşma bozuklukğum bazı harflerde c,ç,j,ş harflerini söylerken şırıltılı çıkıyor mesela aç derken aççç diye ç harfi uzuyo gibi çıkıyo ... devamı