Nedir

Benler deride bulunan koyu lekeler ve bozukluklardır. Çeşitli şekil veya boyutlarda olabilirler. Benler, burunda ve yüzün diğer bölgesinin yanı sıra gruplar halinde veya kendi başlarına kollar ve göğüs bölgesi gibi vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Doğumda mevcut olabilirler ya da sonradan görünmeye başlayabilirler. Bazı benler fark edilmeyebilir ve bazıları da gerçekten yüzün  “güzellik işareti”  olarak çekici kabul edilir. Buna rağmen benler bazı insanlar için rahatsız edicidir ve hatta tehlikeli sağlık risklerine yol açabilir. Lazer veya başka bir cerrahi işlemlerle benin çıkarılması, görünümlerini düzgünleştirmek ve sağlıkla ilgili risklerini azaltmak isteyen insanlar için bir çözüm sağlayan plastik cerrahi işlemidir.

Benin alınması dahil çeşitli plastik cerrahi işlemleri artan popülaritesiyle birlikte, muhtemel hastanın araştırması ve nasıl işlemle tedavi edilebilir veya edilemez, doğal riskleri, maliyeti ve diğer faktörleri gibi farklı konuları da anlaması önemlidir. Plastik cerrahinin sadece bu olduğunu (bir cerrahi işlemin sonuçları kolayca silinemeyebilir) aklınızda bulundurun. Bu web sitesinde ben alınmasıyla ilgili yer alan bilgiler sizin için iyi bir tanıtım sağlayacaktır. Bu veya başka bir plastik işlem göz önüne alındığında, belirli deneyimleri olan bir uzmana danışmanızı öneririz. 

Faydalar

Bu işlemin çeşitli faydaları şunlardır:
  • Kabarık benlerin tıraş şeklinde alınması.
  • Bazı benlere giysi ve takıların sürtünmesinden oluşabilecek cilt tahrişinin azalması.
  • Pürüzsüz temiz bir cilt elde edilmesi.
  • Görünüşü iyileştirmek ve özgüveni artırmak.
Daha da önemlisi, eğer bir ben de erken kanser şüphesi varsa ciddi bir sağlık riskine neden olmadan önce çoğu zaman tamamen temizlenebilir.

Uygun Bir Aday Mıyım

Bu işlem için benlerinin alınmasından fiziksel ve duygusal fayda sağlayacak insanların iyi bir aday olabilecekleri düşünülebilir. Bununla birlikte insanların plastik cerrahinin yapabileceklerinin sınırlı olduğunu da unutmamaları gerekir. Bu mükemmellik değil iyileştirme anlamına gelir ve ben alınması konusunda gerçekçi hedefler ve beklentiler için önemlidir.

Nereden Başlamalıyım

Ben aldırmayı düşünüyorsanız işlemi gerçekleştirmek için ilk olarak uzman bir estetik cerrahı veya dermatolog bulmalısınız. İşleminizin başarısını belirlemede önemli bir faktör seçtiğiniz cerraha bağlıdır.

Benin alınması hakkında bir plastik cerrahına veya dermatologa danışmadan önce hastalara benlerinin cilt hastalıklarıyla ilgili benlerin tedavisinde deneyimli ve eğer ben kanserli ise cilt kanserini tespit etmede yardımcı olacak bir doktor tarafından incelenmiş olması şiddetle önerilir. Yine de benlerin çoğu iyi huyludur (kanser olmayan) ve işinin sağlığı açısından tehdit oluşturmaz. Bir benin kanser olup olmadığını belirlemek için küçük bir bölümü biyopsi veya mikroskop analiziyle incelenir. Bu doku parçası genellikle bir patoloji laboratuarında incelenir.

Nasıl Yapılır

Ben alınmadan önce alan temizlenir ve daha sonra bölgeyi uyuşturmak için bir anestetik uygulanır. Alınacak olan benin tipine göre hangi tekniğin kullanılacağı belirlenir. Tekniğe bağlı olarak dikiş atılabilir veya atılmayabilir.

Benin alınması için beni ve onu çevreleyen deriyi iyi bir sınırda kesmek için neşter kullanır. Cerrah bu sınırın boyutunu belirleyecektir. Dikiş kesmenin derinliğine bağlı olarak ya deri içine derine ya da yüzeye atılır.

Hiç dikiş gerektirmeyen işlemler için benin onu çevreleyen deri ile birlikte aynı hizada olmasını sağlamak için tıraşlamada neşter kullanılır. Daha sonra doktor herhangi bir kanamayı durdurmak için bölgeyi elektrikli bir alet kullanarak yakar. Enfeksiyon riskini azaltmak için lokal antibiyotik uygulanır. Benin kabarık yüzeyi tıraşlanarak temizlenir ancak derinin altında ben hücreleri bırakabilirsiniz ve tekrar çoğalabilirler. Alınacak benin miktarına bağlı olarak benin alınmasını gerçekleştirmek bir saatten daha az sürer.

Ben alımının başka bir yöntemi lazer tedavisidir. Yara izi bu teknikte sorun olmasa da lazer yeterince derine nüfuz etmediği için derin benleri tedavi etmede kullanılan bir yöntem olmadığını bilmek önemlidir.

Ne Beklenebilir

Sonradan rahatsızlık miktarı kullanılan metoda göre değişir. Rahatsızlık olması durumunda bu önceden belirlenmiş ağrı kesici ilaçlarla giderilebilir. Genellikle kabuk bağlayacak ve daha sonra bir iki hafta içinde iyileşecektir. Ayrıca oluşacak herhangi bir kızarıklık iki ila dört hafta içinde kaybolur. Görünen çoğu yara izi zamanla yavaş yavaş kaybolur.

Riskler

Riskler minimum olmakla birlikte, oluşabilecek olası bir risk enfeksiyondur. Benin alınmasıyla ilgili riskler kullanılan tekniğe de bağlıdır.
Yara izi kesme işlemi sonrasında oluşabilecek yaygın bir durumdur. Bazı yara izleri kaybolur ancak bazıları kalıcı olabilir. Yara izleri cilt yenileme veya başka yara düzeltme işlemleri yoluyla bertaraf edilebilir.

Ben aldıracak hastaların cerrahlarına sormaları gereken 10 soru

Ben aldırılması hakkında hastanın daha iyi eğitilmesinin yanı sıra beklentilerinin gerçekçi oluşturulmasında yardım alması, hastanın önceki ve sonraki fotoğraflara bakması, önceki hastalarla konuşması (her zaman doktorunuza tavsiyeleri için önceki hastaları ve onlarla nerede temas kuracağınızı sormalısınız.) ve aşağıdaki sorulara cevap alması tavsiye edilir:
  1. Benim tamamen alınacak mı yoksa yine de izi kalacak mı?
  2. Ben aldırma nerede yapılabilir ve ne kadar sürer?
  3. Benim durumumda, benimin alınması için en uygun hangi yöntem olacak?
  4. Cerrah ameliyat sırasında ne tür anestezi kullanacak?
  5. Ben alma maliyeti ne kadar ve bu maliyeti etkileyen diğer unsurlar (yani hastane ücreti, anestezi vb) nelerdir?
  6. Cerrahın ben alma becerisindeki deneyim düzeyi nedir?
  7. Ben alınmasıyla ilgili hastaların başından geçen komplikasyon yüzdesi nedir?
  8. Eğer sonuçlar varılan mutabakata uymuyorsa düzeltmeyi veya işlemi tekrarlamayı dikkate almada cerrahın politikası nedir?
  9. Yara izi açısından ameliyat sonrası ne bekleyebilirim?
  10. Malpraktis (büyük hata yaparak hastaya zarar verme) sigortanız hiç engellendi, iptal edildi veya askıya alındı mı?
Ayrıca herhangi bir alerjileri ve ciddi tıbbi sorunları olan ben aldıracak hastaların bu bilgileri doktorlarına iletmeleri önemlidir. Üstelik hastalar aldıkları her ilaç için cerraha bilgi vermeleri gerekir.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

ben 2 ay önce yumurtalıklarımı aldırdım ve daha adet görmedim neden acaba doğumda aldırdım oğlum 2 aylık acaba bir sorundanmı böle adet görmedim bana... devamı