Ben aldırma ameliyatları sonrası iyileşme süreci, korktuğunuz kadar zorlu ve zayıf düşürücü olmayabilir. Yapmanız gereken, doktorunuzun vereceği talimatları doğru bir biçimde uygulamaktır.

Operasyon Şekli

Eğer tıp uzmanı, ben aldırma işleminizi lazer veya yakma yöntemiyle gerçekleştirdiyse, uygulama sonrası yapılan işlemler, neşter kullanılarak yapılan eski tip operasyonlarda olduğu kadar yoğun olmayacaktır. Çünkü bu yeni yöntemler, kesik veya ameliyat izi içermez. Uzman neşter kullanıyor olsa bile, dikişsiz estetik uygulamalar iyileşme sürecinizi daha kısa ve kolay hale getirebilir. Yine de, neşter ile yapılacak yoğun bir uygulamanın, dikiş izi bırakabileceğini hesaba katmanız yerinde olacaktır.

Operasyon Sonrası Dikiş Bölgesi Bakımı

Eğer üzerinde operasyon yapılacak olan ben geniş bir alana yayılıyorsa, operatörünüz uygulama esnasında muhtemelen neşter kullanacaktır. Dolayısıyla, deriniz gerekli iyileşmeyi gösterene kadar dikişlerlerle yaşamaya hazırlıklı olmalısınız. Birinci tip dikiş, iğne iplikle uygulanan klasik dikme yöntemidir. Bu tip dikiş uygulamalarından sonra, yaklaşık bir hafta süreyle bölgeyi antibiyotik merhem yardımıyla nemli tutmanız istenebilir. Bu, hem gün içinde hem de geceleri operasyon bölgesini takip etmeniz ve kurumaya yüz tuttuğunda yeniden merhem uygulamanız gerektiği anlamına gelir. Bu uygulamanın amacı aynı zamanda, dikişlerin alınacağı bir hafta sonrasına kadar, derinin büyümesini önlemektir.

Operasyonu gerçekleştiren uzman, cildinizi tutturmak için klasik dikiş yerine, bir tutkal gibi işleyerek derinizi birbirine yapıştıran, sıvı dikiş çeşitleri kullanmayı tercih edebilirler. Bu dikişler, diğer yöntemlerdeki gibi bakım gerektirmez, birkaç gün sonra kendi kendine erir.

Operasyon Bölgesinin Temiz ve Kuru Tutulması

Eğer iplikle dikiş yöntemi kullanılmamışsa, iyileşene kadar dikiş bölgesini kuru fakat aynı zamanda temiz tutmanız istenecektir. Klasik dikiş yöntemlerindeki gibi olmasa da, ilk birkaç gün yara üzerine bazı antibiyotik merhemler uygulamanız istenebilir. Yaranız başlangıçta kırmızı ve hassas olacaktır. Ancak, dokunduğunuz zaman acı hissediyorsanız, enfeksiyon kapmış olabilirsiniz ve sağlık uzmanıza başvurmanız gerekir. Yaranızı kuru tutmanız ve duş sırasında gerekirse bir bandaj kullanarak uzun süre suyla temastan korumanız gerekecektir. Bu dönemde mümkünse bir süre bölgesel duş alarak, yara bölgesini ıslanmaktan korumanız gerekebilir. Bu hem sıvı hem klasik dikiş yöntemleri için geçerlidir..

En Azından Bir İki Hafta Dikkat

Operasyon sonrası, gerektiğinde, 7 ila 14 gün arası değişebilen bir süre boyunca bandaj kullanmanız istenecektir. Belirtilen sürede dikiş bölgesinin kabuk  tutması ve kaşıntı hissiyle karşılaşmanız mümkündür. Bu durumda kaşıyarak yarayı tahriş etmemeye ve yara kabuğunun doğal yollarla düşmesini sağlamaya özen gösterin. Yara kabuğu bir iki hafta içinde kendiliğinden düşecektir. Sonra bandajı çıkarabilirsiniz ve vücudunuzun dikiş bölgesindeki bölümüne ekstra bir özen göstermenize gerek kalmaz. Eğer bu kuralları uygularsanız, bölgede yara izi yerine yalnızca ufak bir leke kalacaktır.

Farklı türlerdeki bazı ben aldırma operasyonlarının iyileşme süreci, diğerlerine göre daha yoğun bakım içerebilir. Fakat hiçbirisi yaşamınızı derinden etkilemeyecektir. Yalnızca yaranızı temiz tutmaya ve uzmanlar tarafından önerilen merhemleri verilen talimatlara uygun şekilde uygulamaya özen gösterin.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Sinan Bey Merhaba, gerçekten çok can sıkıcı bir durumda olmasam asla buradan sizlere yazmazdım ancak telefonla da size ulaşamadığım için size danışmak... devamı