Sürücülük öğrenen bir kişi, arabanın debriyajı, freni ve gazı arasında ayağının gidip gelmesini ilk öğrendiği zaman, beyin korteksteki hücrelerini kullanılır. Kişinin gerilir, bacakları kasılır. Çünkü beyin henüz bunu öğrenme aşamasındadır. Buna kortikal dönem denir.
Öğrenilenlerin alışkanlığa dönüşmesi
Öğrenilenler tekrar edildikçe, bunlar subkortikal yani korteksin alt bölümüne atlar ve otomatik hale gelir. Yani deneyimli bir sürücü vitesi ne zaman atacağını, gaza ne zaman basacağını, debriyajdan ayağını ne zaman çekip ne zaman frene basacağını düşünmeden hareket eder.Beyin, öğrenilen davranışlar alışkanlık haline gelene kadar daha fazla enerji harcar ve daha çok kaba hücreleri kullanır. Bir alt bölümünde otomatik hücreler denilen sistem devreye girer ve daha yumuşak geçişler olur.
En gelişmiş sinir
Göz siniri ve retina beynin uzantısıdır. O nedenle en gelişmiş sinirdir. Gözden vuran ışığın retina tarafından algılanması, sağ ve sol tarafın ayrı ayrı algılaması, iki gözden gelen görüntülerin beynin ana merkezinde işlenerek, iki görüntünün üst üste oturtulması, renklerin ve gölgenin ayrılması, beyin sapı etrafından dönen çok komplike bir sistem tarafından insanlara görüntü olarak yansıtılır.Bu olayda çok fazla sayıda hücre görev alır. Süresi de alabildiğine kısa olduğu için, insan tarafından fark edilemez. Bu beynin ne kadar mükemmel çalıştığına ilişkin bir örnektir.
Kronik Bel Ağrısı Beyinde Başlayabilir
Prof. Dr. Atilla BİTİGEN
Hicam öncelikle bize vakit ayirdiginiz icin tesekkür ederim. Hocam benim sol gögsümde sıcak inne batmalari gibi agrilar var 3 aydır devam ediyor.sol k... devamı
Çocuklarda Darbenin Etkisinin Belirtileri Nelerdir?
Derin Beyin Stimülasyonu Neden Yapılır?
Hafızayı Güçlendirmek İçin Ne Yapmalıyız?
Beyin Felci Çocuklarda Başka Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açar?
Beyinde Acı Duygusunun Oluşma Süreci Nasıldır?