Kronik ağrı yaşayanlara, ağrının aslında beyinlerinde olduğunun söylenmesi can sıkabilir. Ancak yeni bir araştırmaya göre kişi yaralanmadan önce bile, olası bir ağrının kronik olup olmayacağı beyindeki beyaz maddeyi inceleyerek belirlenebiliyor. Beyaz madde beyinin yarımküreleri ile diğer yapıları ve hücre ağları arasında elektrik sinyalleri taşıyan yağlı liflerden oluşan bir kısımdır.
Beynin yapısındaki varyasyonlara göre kişinin yaralanma durumunda kronik ağrı yaşamaya ne kadar meyilli olduğu incelenebilir. Ancak ağrının kısa dönemli olması için nasıl bir tedavinin uygulanabileceğini görmek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Kronik ağrı yaşayanların ve yaşamayanların beyinlerini birbirinden ayıran ciddi farklar mevcut. Kronik ağrı yaşayanların beynindeki gri maddede azalma bulunuyor. Bu bölge ağrı, hareket, hafıza ve mantıkla ilgilidir. Ayrıca kronik ağrı yaşayanların beyninde, sağlıklı kişilere göre fiziksel hisleri, duygusal tepkilerle daha yakın tutan bir ağ örgüsü var.
Sorulabilecek bir soru bu farklılıkların kronik ağrıya bir tepki olarak mı geliştiği, yoksa kronik ağrının bir öncülü mü olduğu. Araştırmacılar hangisinin önce geldiğini bulmak için farklı deneyler gerçekleştirdi. İlk kez sırt ağrısı yaşayan ve ağrısı en az 16 hafta boyunca devam etmiş 46 katılımcıya bir yıl boyunca düzenli beyin taramaları uygulandı. Takibin daha ilk iki ayında beyaz maddenin davranışının ağrısı kalıcı olan ve ağrısı geçmeye başlayan kişilerde farklı olduğu görüldü. 12 aya gelindiğinde beyaz maddedeki farklılıklar, hatasız bir şekilde kimin ağrısının geçtiğini, kiminkinin kaldığını belirleyebiliyordu.
Araştırmacılar ayrıca 46 katılımcıyı iki yeni grupla da kıyasladılar: sağlıklı kişiler ve kronik ağrı geçmişi olan kişiler. Bu kıyaslamalarda en erken taramalarda görüldü ki kronik ağrı yaşayacak katılımcıların beyinlerinde geçmişte yaşamış olanlara benzeyen değişmeler vardı. Tüm çalışma boyunca sırt ağrısı geçen katılımcıların beyaz madde ve beyin bağlantıları, sağlıklı kişilerin beyinlerindekine benziyordu.
Beyindeki beyaz madde yaşla beraber azalma gösterir. Sağlıklı kişilere veya ağrısı geçen kişilere oranla ağrısı kronikleşen kişilerde beyaz madde 30 ila 50 yıl yaşlanmaya denk şekilde azaldı.
Uzm. Dr. Ali VARDAR
Merhaba hocam babam yemek yiyemiyor bir kac kasik corba ictimi kusuyor kronik hasta dediler ama kusmasina bir cozum bulamadilar psikiyatri doktoruna d... devamı
Her 5 Kişiden Birinin Sırtı Ağrıyor
Evde Bel Ağrısının Dindirilmesi
Boyun Ve Sırt Ağrınız, Diş Kaynaklı Olabilir
Siyatik
Kronik Sırt Ağrılarını Azaltmada Yoganın Etkisi