Ağrı, böbrek taşlarının en önemli belirtisidir. Aynı zamanda hastayı en çok zorlayan şikâyettir. Dolayısıyla ağrının tedavisi oldukça önemlidir.
Bazen hasta hastaneye yatırılarak damardan serumla birlikte ağrı kesiciler vermek gerekir. Hiçbir ağrı kesicinin fayda etmediği durumlarda, morfin benzeri geçici ağrı kesicilerin kullanılması da söz konusu olabilir.

Böbrek taşı ağrısının karıştırıldığı ağrılar

Ağrı renal kolik şeklinde gelir. Yani birden bire oluşur ve hastayı çok fazla zorlar. Ağrının yanı sıra mutlaka bulantı ve kusma görülür. Bu yüzden böbrek ağrıları genellikle kas ağrısı, sinir kökü iltihabı ağrısı, gaz ağrısı, kadın hastalarda özellikle yumurtalık kistinin patlamasına bağlı ağrılar gibi başka ağrılarla karışabilir.

Böbrek taşı olduğu bilinen bir insanın çok şiddetli yan ağrısı olduğunda, ağrıyla birlikte bulantı ve kusma görüldüğünde mutlaka böbrek taşı düşürdüğünü düşünerek, bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Ağrı kesiciler ağrıyı kesmezse

Ağrı kesicilere rağmen böbrek taşı ağrılarının kesilmediği durumlarda, stent denilen, alt taraftan takılarak böbreğe kadar ilerletilen, ortası delik olan, hem ağrıyı hafifletip geçiren hem de böbreği kurtaran bir katater vardır. Bu katater genel anestezi değil, lokal anestezi altında takılabilmektedir.

Özellikle hamile kadınlarda, stent denilen bu inversiyon yöntemi oldukça önemlidir. Çünkü hamile kadınlar taş düşürdükleri zaman, bebeğin sağlığı açısından röntgen çekilemez ve ağrı kesicilerin çoğu yapılamaz. Dolayısıyla stent denilen yöntemlere sıklıkla başvurulur.

Prof. Dr. Sinan ZEREN

Iyi gunler Dr. Bey 26 yaşındayım ve Kayseri de özel bir hastanede nörofizyoloji teknisyeniyim yaklaşık 10 yıldır böbrek taşı şikayeti ile uğraşıyorum ... devamı