Boğazda sinüs akıntısı veya burun arkası sızıntısı boğazın arkasında mukus hissedilen ve öksürme veya yutkunma isteği yaratan bir durumdur. Kendi başına bir belirti olsa ve ciddi bir tıbbi endişe yaratmasa da burun arkası sızıntısı boğazın tahriş olmasına, gece öksürüğüne ve uyumada zorluğa yol açabilir. Alerji veya çevresel tahriş edici maddeler sebebiyle görüldüğünde kronik olabilir ve gündelik hayatı etkileyebilir. Boğazda sinüs akıntısı vakalarının çoğu evde tedavi edilebilir. 10 günden fazla süren veya enfeksiyon işaretleri veren vakalarda ise tıbbi değerlendirme gerekir.
Birinci Adım
Fazladan sıvı alın ve evinizde bir hava nemlendirici bulundurun. Bu sayede burun ve sinüslerdeki mukus tabakası incelir. Tuzlu su içeren spreyler burun kanallarını ve boğaz temizlemek için iyidir. Kafein alımı ve diüretik (idrar söktürücü) ilaçların kullanımı önerilmez. Bunlar mukus salgısını koyulaştırabilir ve sinüs tıkanıklığını daha kötü hale getirebilir.
İkinci Adım
Arkaya yatırılmış bir koltukta veya başınız yastıkların üstünde yüksekte olacak şekilde uyuyun. Bu sayede gece sinüs akıntısının önüne geçilir. Eğer bu şekilde uyuyamıyorsanız ve tam yatmanız gerekiyorsa sırt üstü değil yan yatmak daha iyi olabilir.
Üçüncü Adım
Sinüslerdeki mukus miktarını azaltmak ve boğazda sinüs akıntısını azaltmak için antihistamin ilaçlar alabilirsiniz. Ancak bunların baş dönmesi gibi yan etkileri olabilir ve dikkatli kullanılmaları önerilir.
Dördüncü Adım
Nazal steroidler mukus üretimini azaltan ve burun arkası sızıntısını durduran, nefesle alınan ilaçlardır. Bunlar tıkanıklığı açmak için etkili olurlar.
Beşinci Adım
Eğer yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, kulak ağrısı, kıvamlı, yeşil veya sarı bir akıntı görürseniz doktorunuzla görüşün. Bunlar profesyonel tedavi ve antibiyotik ilaçlar gerektiren bir enfeksiyonun işaretleri olabilir.
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
Boğazımda ve dudak kenarlarında uçuk denilen intihap oluyor bunun sebebi ve çözüm yolu nedir .... devamı
Boğaz Yanması Nedir
Boğazda Sinüs Akıntısını Durdurma Yolları