Boyun bölgesi 7 adet zincir kemiğinden (omurdan) oluşur. Bu zincir kemiklerinin arasında adete bir süspansiyon görevi gören (yükün eşit dağılmasını ve yükün fazlasını emen) kıkırdak yastıkçıklar mevcuttur. İşte bu kıkırdak yastıkçıkların aşırı yüklenme sonrası kendilerini saran ve daha sert olan dış tabakayı yırtarak omurilik ve kola gelen sinirlere bası yapması durumudur.
Boyun Fıtığı Neden Olur?: Temelde aşırı yüklenmeler sonucu kıkırdak yapının bozulması ve görevini yapamaz hale gelmesi söz konusudur. Bunu yapacak nedenlerin başında hayat şartları (ev ve meslek yaşamı) gelir. Örneğin: titiz ev hanımları, masa başı işi yapanlar (muhasebeci, bankacı, sekreter gibi), belli pozisyonda çalışanlar (fırıncı, kasap, pastacı, postacı, el sanatçıları, tezgahtarlar, terzi gibi) sayılabilir. Burada özellikle bilgisayar kullanımının artması ile boyun rahatsızlıklarının artması arasında doğru orantı olduğunun vurgulanması gerekir. Sonuç olarak günlük hayatta boynumuzu kötü kullanmak ve yanlış yastık seçimi sorunların kaynağını oluşturur.
Bulguları Nedir?: Boyun bölgesinde belden farklı olarak sadece kola gelen sinirler değil tüm omurilik de etkilenir. Bu nedenle boyundan aşağı tüm vücut etkilenebilir. Genelde boyun ağrısı ile birlikte etkilenen tarafa göre kol ağrıları mevcuttur. Boyun, baş ile gövde arasında bir köprü vazifesi gören ve başın tüm ağırlığını taşıyan bir bölgedir. Dolayısıyla sadece boyun ve kol ağrısı değil yanısıra omuz, sırt, kürek kemikleri ve baş bölgesinde de ağrı yapabilir. Kolda ağrı dışında uyuşma ve güç kayıpları da sözkonusu olabilir. Özellikle hasta bunu "bir bardağı bile taşıyamıyorum” şeklinde ifade eder.
Kesin Tanı Nasıl Konulur?: Öykü ve muayeneden sonra boyun fıtığı şüphesi olmuşsa öncelikle Emar tetkiki planlanır. Emar sonrası gerekirse EMG (sinir ölçüm testi) de yapıla bilir.
TEDAVİSİ: Şu unutulmamalıdır ki; biz boyun rahatsızlıklarının yaklaşık 95′ini cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edebiliyoruz. Demek oluyorki; 5 gibi az bir kesimi ameliyat ediyoruz. Bu 5′lik dilimin içine kimler giriyoru açarsak; istirahat ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen inatçı ve uzun süren şiddetli ağrılar, kolunda güç kaybı olan veya yürüme zorluğu çeken hastalar diyebiliriz. Hastaları "MİKROCERRAHİ DİSKEKTOMİ” yöntemi ile ameliyat ediyoruz. Böylece işin içine mikroskobun girmesiyle güvenli ve konforlu bir ameliyat sağlanmış oluyor. Boyun fıtığı ameliyatları boynun ön kısmından ( 98) yapılır. Zira bu yaklaşım omuriliğe zarar verme ihtimalini oldukça düşürür. İstenmeyen cerrahi sorunlar nerdeyse 1′in altındadır. Oldukça ufak (0,5-1 cm) bir cilt kesisi yapılır. Boynun ön kısmında bulunan önemli yapılar (şah damarı, yemek ve soluk borusu, troid bezi vb) korunur. Özel ekartörler yerleştirilerek ameliyat mikroskop altında yapılır. İki omur arasındaki bozulmuş kıkırdak yapı tamamen alınır. Rahatlatma işlemi bittikten sonra iki omur arasına ya cage (kafes) ya da protez hastanın yaşına ve boynun kireçlenme durumuna göre seçilip, konulur. Bu malzemeler insan dokusuna uyumludur, hastanın hayatının sonuna kadar kalır yani tekrar çıkarılması gerekmez. Emar çekimine uygundurlar. Güvenlik kontrol noktalarında ses çıkarmazlar. Hastalar ameliyattan yaklaşık 4 saat sonra hareketlendirilirler. Protez kullanılmışsa boyunluk dahi kullanmazlar. Günlük hayatlarına ev ve iş yaşamlarına 1 hafta içinde mutlak dönebilirler. Her zaman söylediğim gibi ameliyat önerilmiş hastalar ameliyat olmaktan değil, geç kalmaktan korksunlar.
Boyun Fıtığı Tedavisinde Bütünleyici Yaklaşım
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
Hocam iyi günler babam boyun mr cekilmişti aslında boyun fıtığı için maalesef boynunda bir kitle görülmüş guatr var dediler her kitle kötümüdür bund... devamı
Boyun Fıtığı Nasıl Ayırt Edilir?
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun Fıtığı Ve Tedavisi
Boyun Fıtığı
Boyun Anatomisi