Uzmanlara göre 11 ile 30 yaş arasındaki kişilerin yüzde 80’i, hayatlarının bir döneminde sivilce problemi yaşayacaklardır. Sivilcenin sıklıkla görüldüğü bölgelerden biri yüz, özellikle de çene bölgesidir. Çenede sivilce görülmesinin sebepleri yaşla beraber farklı unsurları da barındırır.
Vücudumuzda bulunan sebasöz bezler, yüz bölgesinde ciltte yer alırlar. Bu bezler sebum adı verilen doğal ve koruyucu bir yağ üretmekle görevlidirler. Sebum cildin kurumasını önler ancak eğer bezler tarafından çok fazla üretilirse, sivilcenin görülmesine de yol açabilir. Sebumun fazla üretilmesi siyah nokta veya beyaz nokta olarak bilinen yapıların oluşmasına sebep olur. Bunlar cildin gözeneklerini tıkadığında boyunda ve çenede sivilce oluşumu görülebilir.
Sebumun sivilce oluşumuna yol açması için öncelikle ciltten atılan ölü deri hücreleri ile birleşmesi ve yumuşak bir gözenek tıpası haline gelmesi gerekmektedir. Alttaki taze deri hücrelerinin ortaya çıkması için cildimiz eski hücreleri atar. Bu süreç tüm vücudumuzda kesintisiz bir şekilde her an devam etmektedir. Bu da sivilce oluşumunun her an görülebileceği anlamına gelir. Düzenli ölü cilt hücresi atımı periyodik sivilce ataklarına yol açarken, düzensiz atımlar çenede kronik sivilce probleminin görülmesine sebep olabilirler.
Bakteriler, özellikle de Propionibacterium acnes (P. acnes) adlı özel bir bakteri türü, çenede sivilce oluşumunda rol oynar. P. acnes bakterisi siyah veya beyaz noktalarla bir araya geldiğinde, vücut bu enfeksiyon alanına, problemle savaşacak beyaz kan hücreleri göndererek cevap verir. Bu da, beyaz kan hücreleri lezyonda biriktikçe ve bölgede irin oluşturdukça, aslında bir büyük bir probleme yol açmayacak siyah veya beyaz noktanın papül ya da çıban gibi daha ciddi bir akne problemine dönmesine yol açar.
Çenede sivilce lezyonunun içinde beyaz kan hücreleri birikmeye devam ettikçe, bakteriler, sebum ve irin taşıp civardaki dokulara yayılarak enflamasyon görülmesine yol açabilirler.Bu durum, sivilcenin akne kisti veya nodül gibi daha da ciddi bir probleme dönüşmesine yol açar.
Bölgedeki enflamasyon büyüdükçe akne lezyonunun arkasındaki basınç artabilir ve kist ya da nodül patlayabilir. Bu da sivilce veya aknenin sebep olduğu yara izlerinin oluşmasına yol açmaktadır.
Merhabalar hocam yüzümde aynı yerden üst üste 2-3 sivilce çıkması sonucu yanağımda ve çenemin yanında olmak üzere 2 tane içine çökme(çukur) oluştu bu ... devamı
Akne Hakkında 6 Yanlış İnanış
Yetişkinlerde Akne: Popüler Sorular Ve Cevaplar
Psödofolikülit Barbe (Tıraş Sivilceleri)
Gençlerde Akne Problemi
Akne