Yeme bozukluğu bulimiyaya yol açar. Bulimiya, kısa sürede aşırı yemeyle tanımlanabilecek bir hastalıktır.

Bulimiya ayrıca bulimiya nervoza olarak da bilinir. Bulimik bir kişi önce kendisini hızlı yemek yemeye (tıkınmaya) sonra da vücudunu bundan arındırmaya (kusmaya) zorlar.

Vücudu arındırma işlemi zorla kusma, aşırı egzersiz yapma, müsil gibi bağırsak yumuşatıcı hap kullanma veya kilo vermek için (sağlıklı bir biçimde kilo vermek için) uzun süreli oruç tutma gibi çeşitli hareketler içerir.

Bulimiya hastalığınız varsa yiyecekler karşısında sıklıkla kontrolünüzü kaybeder sonra da davranışınızdan dolayı suçluluk duyarsınız.

Normal dışı davrandığınızı sezersiniz. Bulimiya en çok ergenlik çağındaki kızlarda ve genç kadınlarda görülür.

Bulimiyanın tek bir nedeni yoktur. Hastalık, biyolojik, ırsi, psikolojik, çevresel ve toplumsal birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bulimiya, üniversite öğrencileri arasında en yaygın hastalıktır.

Hastalığın belirtileri bağırsak fonksiyonlarında bozukluk, diş ve dişetlerinde aşınma, su kaybı, halsizlik, düzensiz kalp atışı, ciltte kuruluk ve kadınlarda düzensiz adet olarak görülür.

Sağlıklı Yaşam için Bulimiyanın Üstesinden Gelin!

Vücut şekliniz ve kilonuzla ilgili olarak gereğinden fazla takıntılı mısınız? Durum buysa, bir psikolojik bozukluk olan bulimiya hastası olma ihtimaliniz yüksek.

Bulimiya, aslen normal yeme düzeninizi bozar.

Bulimiya vakasında, tıkınma nöbetlerinin hemen ardından yediklerinizi ve kalorileri vücudunuzdan atma dürtüsü başlar.

Bulimiya ayrıca siz varlığından haberdar olmadan bilinçaltınızda gelişen bir hastalıktır.

Dolayısıyla, bulimiyayı yenmek için gerçek hayatta ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Yeme alışkanlıklarınıza ve sağlığınıza odaklanın. Bu alanlardaki zayıf yönlerinizin üzerinde çalışın.

Aşağıda yeme alışkanlıklarınızdaki zayıf yönleri alt etmenin yollarını bulacaksanız. Sıraladığımız etkili yöntemleri iyice kavramak size daha sağlıklı bir hayat sunacaktır.

Olumsuz Düşünceleri Tersine Çevirin!

Bulimiyayı yenmeye yönelik ilk adım budur. Tıkınma isteği aklınıza geldiği an, bu düşünceleri durdurun ve hemen başka şeyler düşünmeye çalışın. Düşüncelerinizi başka yöne kaydırmayı başarırsanız, bulimiyayı yenmeniz çok kolaylaşır.

Sağlıklı Beslenin!

Sağlıklı meyve ve sebzeleri günlük beslenme rutininize ekleyin. Abur cubur ihtiyacı için düşük kalorili atıştırmalık yiyecekleri tercih edin. Böylece hem açlığınızı bastırmış olursunuz hem de sağlıklı kalırsınız. Tıkınma arzusunu, iradenizi güçlendirerek ve sağlıklı yiyeceklerden oluşan düzenli öğünler yemeye çalışarak alt edin.

Kendinizi İfade Edin!

Uzmanların çoğu yeme bozukluklarının kişinin sözlerle söyleyemediğinin acısını bedeninden çıkarmak (duygusal yeme bozukluğu) olduğunda hemfikir. Örneğin, öfkelendiğinizde bunu sözle ifade etmek yerine, tıka basa yemek yemek veya hiçbir şey yememek size daha kolay gelebilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız duygularınızı resim, yazı veya dans gibi başka kanallarla ifade etmeye çalışın.

Belirtileri Savuşturun!

Bulimiyanın belirtileri hiç şüphesiz yemek etrafında döner. Dolayısıyla bu belirtileri nasıl savuşturacağınızın yollarını öğrenin. Yaşamınızındaki sağlık sorunları ile başedebilmek için öğünlerinizi planlayın, günlük kalori hesabı yapın ve alışkanlığa dönüşmüş davranışlarınızda gerekli değişiklikleri yapın.

Daha İyi Destek Alın!

Sorununuzu aile fertleri ve arkadaşlarınızla tartışın. Hastalıkla daha iyi başa çıkmak için onlardan daha fazla destek almaya çalışın. Arkadaşlarınız ve ailenizden gelen destek sayesinde hastalıkla mücadeleniz kolaylaşır.

Yukarıda bulimiyayı alt etmenin güvenli yollarından bahsettik. Bu hastalığın üstesinden tamamen gelmek istiyorsanız, sıraladığımız yönetemleri bir hekim kontrolü altında hayata geçirin.

 

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

Merhaba hocam bende doğuştan daha doğrusu bebeklikten beri denge bozukluğu var.Yani ellerde ve ayaklarda denge sorunu var,bu yüzden çalışmışlığımda yo... devamı