Bulimiya Nervoza: Risk Altındaki Çocuklar
Bulimiya, çoğunlukla arkadaş baskısının, rejim yapmanın ve duygusal dünyada kargaşanın artmaya başladığı geçiş dönemlerinde, yani geç ergenlik ve erken yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar. Hastalık, yetişkinlere oranla üniversite öğrencilerinde daha yaygındır.
Konunun araştırmacıları, bulimiya olma riskini arttıran veya hastalığı tetikleyen önemli faktörleri saptamış durumdalar. Bunlar:
- Rejim: Rejim yapan çocuklarda yeme bozukluğu olasılığı daha yüksektir. Rejim yapmak kişide yemeğe saldırma nöbetini, ardından bundan kurtulmayı ve tekrar rejime girme isteğini tetikleyebilir. Böylece, kısır döngü harekete geçirilmiş olur.
- Ergenliğe özgü değişimler: Ergenlik çağındaki bazı kişiler, bu dönemde bedenlerindeki değişimlerle baş etmekte güçlük çeker. Buna ek olarak bir de arkadaş baskısıyla uğraşmak zorunda kalıp kilo ve bedenleri ile ilgili eleştirilere, hatta önemsiz yorumlara karşı bile aşırı duyarlı olurlar.
- Geçiş dönemleri: Üniversiteye başlamak, başka bir şehre taşınmak, yeni bir işe başlamak, kız veya erkek arkadaşından ayrılmak... Değişiklikler yüzünü hangi şekilde gösterirse göstersin sürekli olarak ergenlerin tepesindedir ve beaberinde duygusal sarsıntılar getirir. Kişinin kontrolü kaybettiği bir durumla başa çıkmasının bir yolu da yemek gibi kontrol edebileceği başka bir alana yönelmesidir.
- Spor, İş ve Sanat Etkinlikleri: Sporcular, dizi ve sinema oyuncuları, dançılar, jimnastikçiler, koşucular, güreşçiler ve mankenler bulimiya gibi yeme bozukluğu hastalıkları açısından daha yüksek risk altındadır. Ebeveynler ve spor koçları da genç sporcuların kilo vermeleri gerektiğini belirterek bu kişilerde yeme bozukluğu oluşmasına katkıda bulunur.
- Medya ve Toplum: Televizyon ve moda dergileri gibi medya kanalları sık sık sıska mankenleri konu yapar. Genç kız ve kadınlar, sürekli bu görüntülere maruz kalarak ince olmanın başarı ve popülerlik getireceği gibi yanlış bir inanışa kapılabilir.
Bulimiya Hakkında Yanlış İnanışlar
Op. Dr. Aytun AKTAN
Merabalar ben 3 aydir evliyim dogal korunuyoruz sonradan cocuk olmama riski varmi... devamı
Bulimiya Hakkında Yanlış İnanışlar
Zayıflamayı Sağlayan 10 Besin
Bulimiya Nervoza: Kadınlarda Ciddi Yeme Bozukluğu
Türk Tıbbının Yüz Akı Kurumlarından Biri: Edirne Iı. Bayezid Külliyesi
Bulimiya Nervozayı Önlemek