- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Burundan cismi çıkarmaya girişirken oraya bir şey sokmanız önerilmez. Cismi boğazın daha derinine itip muhtemelen onu tıkayarak meseleyi daha karmaşık hale getirebilirsiniz. Cismi çıkarmak için evde güvenle denenebilecek birkaç yöntem var.
- Sümkürmek, cismi potansiyel olarak yerinden oynatacaktır, tıkalı olmayan burun deliği kapatılırsa böyle girişimlerin işe yaraması daha muhtemeldir. Burun deliğinizi yan tarafına bir parmak bastırarak kapalı tutun.
- Hapşırık esasen daha fazla kuvvet sağlar ve cismi ileriye doğru, burnun dışına ittirmek için başka bir yöntemdir. Yine, tıkalı olmayan burun deliği kapatılırsa daha etkili olur. Karabiber koklamak, hapşırtmanın güvenli bir yöntemi diye tarif edilir ama kişisel tepkiler epey değişken.
- Burnunda yabancı cisim olan birçok insan, bu yöntemlerde işbirliği yapamayacak kadar küçüktür. Bir ebeveyn ya da bakıcı, eliyle çocuğun ağzını ve parmağıyla tıkalı olmayan burun deliğini kapatıp cismi çıkarmayı deneyebilir. çocuğun ağzına hızlı bir şekilde hava üflenmesi de, cismin çoğunlukla burun deliğinden çıkıp bakıcının yanağına yapışmasıyla sonuçlanır.
- çocuk, refleks olarak akciğerlerini koruyacaktır ama büyük, kuvvetli bir nefes üflenmemelidir. Bu yöntemin bir tıp uzmanının gözetimi altında yapılması önerilir. Bakıcıdan çocuğa enfeksiyon geçmesi potansiyeli de göz önünde bulundurulmalıdır çünkü bu hamle sırasında, çocuğun burun salgıları, kanı veya her ikisiyle temas gerçekleşebilir.
- Burun kanaması da yaygın olarak ilintili bir şikayettir. Bazı burun kanaması vakaları kendi kendine durur. Burnun ucuna hafif hafif bir havlu yerleştirmek, kişi kolay nefes alabildiği sürece, ilintili karışıklıktan uzak durmanın en güvenli yoludur. Kanama beş dakika içinde durmazsa tıbbi yardım isteyin.
- Burun kanaması için çoğu yaygın öneri burnun yumuşak kısmını 10-15 dakika sıkmaktır ama bu yöntem şartlara ve söz konusu cisme göre uygun olmayabilir.
- Yaygın evde tedavilerden, kişinin ensesine buz torbası koymak etkili olmayabilir. Burnun üstüne soğuk bir kompres yerleştirmek, zaman zaman kanamayı azaltabilir ve şişliği indirmeye de katkıda bulunur, bu da sonuçta cismin çıkarılmasına yardımcı olabilir.
- Doğrudan burnun ucuna buz ya da aşırı soğuk bir madde konması önerilmez.
- Burundaki cisimler hakkında şüpheler varsa ve tıbbi yardım istenmişse doktor tarafından onaylanana kadar, kişiye yiyecek ve içecek hiçbir şey verilmemelidir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Tedavi büyük ölçüde, söz konusu cismin veya cisimlerin konumuna ve kimliğine bağlıdır. Doktorunuz, cismi çıkarmak için kendi özel yöntemlerini kullanırsa şaşırmayın. Yıllar süren deneyim, genelde güvenli ve etkili yenilikçi çözümler sağlar.
- Yaygın olarak kullanılan yöntemler cismi hafif bir vakumla çekmek, uzun cımbız veya ucunda halka ya da kanca olan aletlerdir.
- Cisim metalse uzun bir alet mıknatıslanıp cismi burundan hafif hafif çekmekte kullanılabilir.
- Başka bir yöntem de, cismin yanına yumuşak, lastik bir kateter sokmaktır. Bu kateterlerin ucunda şişirilebilir bir balon olur, daha sonra o balon şişirilip cisimle birlikte geri çekilebilir.
- Deneyimli bir uzman size, çocukların bu yöntemlerle genelde mücadele ettiğini söyleyebilir. Mücadele, başarı olasılığını düşürüp komplikasyon olasılığını artıracaktır. Sakinleştirme, cismin sakin ve rahat bir şekilde çıkarılabilmesi için bir seçenek olarak düşünülebilir.
Çocuklarda Burun Kanaması
Op. Dr. Sinan GÖKER
Sinan bey ben 4aylik hamileyim bir aydan sonra gözlerimde ucusan cisimler olustu bu hamilelikten sonra geçermi yada tedavisi varmidir cevap verirseniz... devamı
Burun Kırığı Tedavisi
Burunda Yabancı Cisim
Akut Üst Solunum Yolu Tıkanması
Akut Sinüzit
Burun İçi Tahriş