Çocuklar, enerjik ve hareketli yapıları nedeniyle, oyun oynarken veya koştururken kendilerini kazayla yaralayabiliyorlar. Özellikle bu tarz yaralanmalarda yüze alınan bir darbe, burun kanamasına neden olabiliyor.
Özellikle 2 ve 10 yaş arası çocuklarda görülen burun kanaması; buruna parmak veya yabancı cisim sokulması, aşırı fiziksel aktivite sonucunda düşme ya da darbe alma gibi sebeplerle oluşabiliyor. Kronik olmayan, çarpma ve benzeri durumlarda oluşan burun kanamalarının ilk müdahalesi, diğer durumlara göre daha kolaydır. Ancak, bu durumlar dışında oluşan ve tekrarlayan kanamalar, burun damarlarındaki kitlelere veya diğer sorunlara da işaret edebilir.
İlkbaharın ilk günlerinde, ani hava değişimlerine bağlı olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında, burnun sık akması ve kaşınmasıyla meydana gelen mukoza tahrişiyle burun kanaması oluşabilir. Ayrıca buruna yabancı cisim sokulması veya buruna alınan darbelerle de burun kanaması olabilmektedir. Havanın fazlasıyla kuru olduğu sıcak yaz aylarında veya çok soğuk kış günlerinde de burun kanamaları yoğun olarak yaşanabilmektedir.
Tek taraflı kanamalarda, buruna yabancı bir cismin girmiş olabileceği düşünülmelidir. Ancak, tekrarlayan burun kanamaları söz konusu ise; geniz eti varlığı, sinüzit, alerjik rinit veya burun duvar eğriliği var olması muhtemeldir. Böyle durumlarda, zaman kaybetmeden bir KBB uzmanına muayene olunmalı ve hemen tedaviye başlanmalıdır.
Burun kanamasında ilk yardım uygulamaları
Öncelikle ebeveynlerin sakin olmaları ve çocuğu korkutmadan ilk yardım uygulamasına başlamaları gerekir.
Çocuğun başını öne eğerek burun ucuna bastırılması gerekir. Baş geriye doğru yaslanmamalıdır. Böylece kanın genize ve boğaza kaçması ve yutulması önlenebilir.
Kanamanın durmasını bekleyin eğer kanama durmamışsa burun ucuna baskı uygulamaya devam edin. Kanama durduktan sonra, soğuk buz uygulaması ile burna kompres yapabilirsiniz. Kanama devam ediyorsa eğer acil doktora götürülmelidir.
Çocuklarda burun kanaması için tedavi seçenekleri nelerdir?
Burun kanaması, kılcal damar kanamasıysa ve tekrarlamıyorsa teste gerek duyulmayabilir. Hastanın hikayesinin, diğer pek çok hastalıkta da olduğu gibi, doktora doğru ve eksiksiz bir şekilde aktarılması da oldukça önemlidir. Tekrarlayan ve yoğun olan kanamalarda, kan sayımı gerekli olabilmektedir. Burun içi muayenesi de, durum tespitinde önemlidir.
Endoskopik yöntemle burun incelendikten sonra hastaya en uygun olacak tedavi seçeneği tercih edilir. Burun içi tamponlar, kanamayı kontrol altına almak için, sıklıkla başvurduğumuz yöntemlerdendir. Bunun dışında, kılcal damar kanamalarında koterizasyon (gümüş nitrat çubuğu ile yakma) veya elektrokoter kullanmak da, hastanın durumuna göre uygulanabilecek yöntemler arasındadır. Tamponlar, kanamanın durumuna göre 2-7 gün aralığında kullanılabilir. Yakma yöntemi ise, birkaç dakika süren, uygulaması kolay bir tedavi şeklidir. Op. Dr. Coşkun Şanverdi / Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Burun içi tahriş
Op. Dr. Emre İLHAN
Çocukken burnuma tas geldi kemik kirildi içinde temizledilerse burnum kemerli biraz burun estetigi ücretiniz nedir... devamı
Çocuklarda Astım Belirtileri
Çocukların Diş Muayenesi
Çocuklarda Damak Yarığına Dikkat
Yenidoğanlarda Ağrıya Karşı Isı
Büyükanne-Babalar İçin Diplomatik Rehber