Dişleri kolay çürüyen kişilerde, diş çürüklerini önlemenin en önemli yolu, kişinin genetik ya da farklı nedenlerle diş çürümesine yatkın olduğunu bilmesidir. Çocukluk yıllarından gelen doğru beslenmeme ya da kalıtımsal kimi nedenler kişinin dişleri zayıf olabilir.
Bu kişilerin dişlerini çok doğru bir şekilde fırçalamaları gerekir. Çünkü diş temizliğinin doğru bir şekilde yapılması, diş çürüğünü uzaklaştıran bir faktördür.
Ancak tek başına fırçalama yeterli olmaz. Bazı kişilerin dişlerinin arası, yani birbirlerine değdikleri noktalar çok sıkı olur. Bazı kişiler de ise aralıktır. Fakat özellikle çok sıkı olanlarda diş ara yüz çürükleri daha fazla oluşur. Bu dişlerin temizliğinde kullanılabilecek diş ipleri ve ara yüz fırçaları vardır.
Bazı çocuklar diş dizilimlerinin düzenlenmesi için diş apareyleri kullanırlar. Diş çürüklerini önlemek için bu apareylerin arasının da mutlaka diş ipi ya da ara yüz fırçalarıyla temizlenmesi gerekir.
Doğru bakım diş çürüğünü engeller
Özetle söylemek gerekirse, ağız temizliğinde septik ağız gargaraları, florlu diş macunları, diş ipi, diş arası fırçalar, köprü protezi kullanan kişiler için köprü fırçaları kullanılmalıdır. Köprü fırçalarını çoğu kişi bilmez. Normal fırça kullanımının yeterli olacağını düşünür. Ancak normal fırçanın yanı sıra köprü fırçasının da kullanılması gerekir.
Bu fırçalar eczane ve marketlerden kolayca sağlanabilir. Bu fırçalarla köprü bölgesinin arasındaki bağ kısmının, altında diş olmayan bölümünün mutlaka fırçalanması gerekir.
En önemlisi, hiç olmazsa senede bir kez doktora görünmek ve dişlerin check upını yaptırmaktır. Bunları yapan kişinin ağzında diş çürüğü ya da diş eksiği olması mümkün değildir.
İLGİLİ MAKALE
Diş çürümesi durdurulabilir mi?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Diş Etleri Şiştiğinde Ne Yapılmalı?
İmplant Tedavisi Acı Verir Mi?
Çekilen Dişin Boşluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Diş Beyazlatma İşlemleriyle İstenilen Sonuca Ulaşılabilir Mi?
Lazer Hangi Yaş Grubunun Diş Tedavisinde Kullanılır?