Fakat içeriye doğru, doku altına doğru patlayabilirler. Bu takdirde de iltihabın deri altına yayılması daha kötü sonuçlara yol açar. Dokuya yayılabilir, daha ileri vakalarda kana karışabilir. Dolayısıyla başlangıç aşamasındaki çıbanlar patlatılmamalıdır.
Fakat olgunlaşmış, ortasında beyaz iltihap biriktiği görülen çıbanlar cerrahi yöntemlerle, steril bir şekilde patlatıldığında iyileşmesi de hızlandırılmış olur.
Evde boşaltma
Daha sonraki iyileşme aşamasında, üstü kabuklanmış çıbanların kabuğunun kaldırılmaması gerekir. Çünkü kabuk, altta iyileşmekte olan dokuyu koruyucu bir rol oynar. Erken dönemde, iyileşme tamamlanmadan kabuk kaldırıldığında, orada çukur bir iz kalmasına zemin hazırlanmış olur.
Bir sağlık kuruluşuna ya da doktora gitme olanağı olmayanlar, olgunlaşmış bir çıbanı steril bir iğne yardımıyla delerek, içindeki iltihabın akmasını sağlayabilirler. Ya da keskin bir bıçağın ucu alevden geçirildikten sonra küçük bir çizik atılarak iltihabın boşalması kolaylaştırılabilir.
İLGİLİ MAKALE
Sürekli Çıban Çıkarmak Hastalık Belirtisi Midir?
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Merhaba, Benim sol kalçamın az üstünde çıban çıkmaktadır ve sağlık ocağına gittim ilaç verildi meğrem vesayre ama alamıcaklarını söyledi bende 5 gün a... devamı
Tedaviden Sonra Tırnak Mantarından Korunmanın Yolları Nelerdir?
Egzama Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Tırnak Mantarında Lazer Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Sedef Bulaşıcı Mıdır?
Kaşıntıdan Kabaran Bölgelere Ne Yapılmalı?