Hamilelik, benler de dahil olmak üzere, cildin renklenmesinde (pigmentasyon) değişikliklere neden olabilir. Bir kadın hamileyken, yüzde bulunanlar başta olmak üzere benlerinin, meme uçlarının, cinsel organının, koltuk altının ya da kalçalarının daha büyük veya daha koyu renkte olması yaygındır. Hamileliğe bağlı hormonal değişiklikler, renklenmenin artmasından sorumlu olabilir.
Hamile bir kadının benlerindeki hamileliğe bağlı normal değişikliklerle, cilt kanseri göstergesi olabilecek değişiklikleri birbirinden ayırmak zordur. Hamilelik, kadında habis cilt kanseri (melanom) medyana gelme ihtimalini artırmaz. Bununla birlikte, hamilelik sırasında ortaya çıkan ve doğumla ilişkili normal değişiklikler sanıldığı için, melanomun zamanında fark edilmediği durumlar vardır. Melanomda erken teşhis, diğer birçok kanser türünde olduğu gibi, tedavinin fayda ve etkisini artırır. Bu nedenle melanomun mümkün olduğunca çabuk teşhis edilmesi önemlidir.
Benlerinde değişiklik fark eden hamile kadınların, bunu doktorlarına bildirmeleri gerekir. Eğer benler şüpheli görünüyorsa, bir dermatologa (deri hastalıkları uzmanına) inceletmeleri faydalı olur. Hamile kadınların, habis cilt kanseri ve diğer kanser türlerinin teşhisi için yapılan biyopsi testini yaptırmaları güvenlidir ve hamileliğin herhangi bir döneminde yaptırılabilir. Ayrıca habis cilt kanseri tedavisinin, hamilelik sırasında da yapılması mümkündür; ama kadının hamile olması tedaviyi daha karmaşık bir hale getirir.
Uzmanlara göre, habis cilt kanseri meydana gelme riski yüksek kadınlar; daha önce melanom gelişmiş olması, aile bireylerine habis cilt kanseri teşhisi konulması, çok fazla veya alışılmamış benler ya da başka nedenler gibi risk faktörlerinden hamileliğini takip eden doktoru haberdar etmeliler. Böylelikle bu bilgi, normal hamilelik kontrolleri sırasında dikkate alınabilecektir. Ayrıca habis cilt kanseri gelişme riski yüksek bir kadın, hamileliği sırasında cildini bir dermatologa muayene ettirmelidir.
Güneşlenmek Kanseri Tetikliyor
Op. Dr. Işıl ÇELİKEL
iyi günler değerli hocam, annem( 51 yaşında, 80 kilo, 165 boy ) meme kanserinde erken teşhis için testler yaptırdı sonuçlar şöyle: yağlanma dışı kala... devamı
Bazal Hücre Karsinomu
Melanom Türlerini Öğrenelim
Göz Melanomu
Kanser Tedavisinde Sıcak Kemoterapi Yöntemi
Antioksidanlar Ve Melanom Riski