Nedir
Mohs Cerrahisi
Mohs mikrografik ameliyatı olarak da bilinen Mohs cerrahisi, cilt kanserlerinin çeşitli türlerinin tam olarak ortadan kaldırılması için uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Mohs cerrahisi esnasında kanserli hücreleri içeren cilt katmanları art arda alınır ve sadece sağlıklı doku kalana kadar bu işleme devam edilir.
Mohs cerrahisi deneyimli bir cerrah tarafından uygulandığı zaman, sağlıklı dokunun en az zarar görerek, kanserin maksimum ölçüde ortadan kaldırmasını sağlar. Mohs cerrahisi genellikle lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) uygulanılarak ayakta tedavi şeklinde gerçekleştirilir.
Mohs cerrahisinin, en sık rastlanan cilt kanseri türü olan bazal hücreli karsinom (kötü huylu ur) için, en yüksek iyileştirme oranına sahip tedavi yöntemi olduğu kabul edilir.
Ayrıca tekrarlayan bazal hücreli karsinom için etkili olan Mohs tedavisi bu kanserler türü içinde en yüksek tedavi oranını sunar.
Niçin Yapılır
Neden Uygulanır?
Mohs cerrahisi en sık görülen cilt kanseri türlerinden olan, bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom, melanom ve bazı diğer sıra dışı deri kanseri türlerinin tedavi edilmesi için kullanılır. Mohs cerrahisi, özellikle deri kanserlerinde şöyle durumlar olduğunda faydalıdır:
- Nüks etme (tekrarlama) riski yüksekse ya da daha önceki tedavi sonrası nüksetmiş bir kanser vakası olması durumunda.
- Sorunlu alanın gözler, kulaklar, burun, ağız, saç çizgisi, eller, ayaklar ve genital bölge gibi, sağlıklı dokunun mümkün olduğunca korunmak istediği alanlarda oluşması durumunda.
- Kanserli alanın sınırlarının belirlenmesinin zor olduğu durumlarda.
- Büyük veya saldırgan (kötü huylu) bir ur olması durumunda.
Riskler
Riskler
Mohs cerrahisi, herhangi bir cerrahi işlem esnasında oluşabilecek riskleri taşır; bu riskler:
- Kanama.
- Ameliyat alanı çevresinde ağrı ve hassasiyet.
- Enfeksiyon.
Doktorunuz operasyon sonrasında oluşabilecek herhangi bir ağrıyı kontrol altına almanıza yardımcı olmak için işlem sonrası ağrı kesici kullanmanızı önerebilir. Enfeksiyon nadiren ortaya çıkar ama ortaya çıktığında genellikle ağız yoluyla kullanılan antibiyotikle tedavi edilebilir.
Mohs cerrahisi sonrasında nadiren karşılaşılabilecek diğer yan etkiler şunları içerebilir:
- Ameliyat alanını çevreleyen küçük sinir uçlarının kesilmesi durumunda oluşabilecek, geçici veya kalıcı uyuşukluk.
- Tümör büyükse ve bir kas sinirinin kopmasına neden olmuşsa, ameliyat bölgesinde geçici veya kalıcı zayıflık.
- Ameliyattan etkilenen bölgelerde kaşıntı veya ağrı oluşması.
Doktorunuzu özenle seçin
Mohs cerrahisi uzmanı olan doktorlar dermatoloji (cilt hastalıkları), dermatolojik cerrahi (cilt hastalıklarıyla ilgili ameliyatlar) ve dermatopatoloji (cilt hastalıkları üzerine mikroskobik çalışmalar) konularının yanı sıra, Mohs cerrahisi teknikleri konusunda eğitim alırlar.
Mohs cerrahisi teknik olarak zor bir işlemdir ve uzmanlar kabul edilebilir ölçüde beceri düzeyine ulaşılana kadar, eğitimleri birkaç ay boyunca sürer.
Bir Mohs cerrahisi uygulayıcısı seçerken cerrahınızın gerekli kuruluşlar tarafından onaylanan bir yıllık burs eğitim dönemini tamamladığından emin olun.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Varfarin, klopidogrel ya da aspirin gibi kan inceltici ilaçlar da dahil kullandığınız bütün ilaç ve takviyeler konusunda doktorunuzu bilgilendirin. E vitamini, ginkgo, zencefil, efedra ve benzeri besin takviyeleri, ameliyat sonrası kanama oluşma ihtimalini kuvvetlendirebilir, böyle durumları mutlaka doktorunuza bildirin. Doktorunuzun başka bir talimat vermediği durumlarda, herhangi bir reçeteli ilacın kullanımına devam edebilirsiniz.
Çoğu durumda, sadece lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) uygulanır, bu yüzden işlem öncesi yeme içme alışkanlıklarınızda herhangi bir kısıtlamaya uymanıza gerek yoktur. Rahat kıyafetler giyin. İşlem esnasında biraz beklemeniz gerekebilir, bu süre içinde zaman geçirmek için bir kitap ya da dergi getirmek isteyebilirsiniz. Gereken ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak, operasyon sonrasında eve dönmenize yardımcı olabilecek bir yakınınızın size eşlik etmesini isteyebilirsiniz.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz
Mohs cerrahisi genellikle doktorunuz ofisinde, ayakta tedavi şeklinde yapılır. Tipik bir Mohs cerrahisi ofisinde operasyonun uygulanacağı bölüm ve dokunun derhal incelenebilmesi için bir laboratuvar bulunur.
Çoğu durumda, işlem yaklaşık dört saat sürer. Fakat sadece yüzeyden bakarak bir cilt tümörünün “köklerinin” ne kadar derin olduğunu kestirebilmek zor olabilir, bu yüzden doktorlar genellikle işlem için tam bir gün ayırmanızı tavsiye eder.
Tümörün konumu gerektirmediği sürece bir ameliyat önlüğü giymek zorunda kalmazsınız. Operasyona hazırlanırken bir hemşire ya da doktorunuz üzerinde çalışılacak olan alanı temizler, özel bir kalemle işaretler ve lokal anesteziyle bölgeyi uyuşturur. Uyuşturma esnasında çimdik gibi ufak ve anlık bir acı hissedebilirsiniz, ama uyuşma genelde hızlı bir şekilde yayılır. Eğer endişeliyseniz, ağız yoluyla alacağınız bir sakinleştirici kullanılabilir.
Uygulama esnasında
Uyuşma gerçekleştikten sonra doktorunuz bir neşter yardımıyla, sağlıklı dokudan da çok ince bir tabaka içerecek şekilde kanserli dokuyu alır. Kesi bölgenize geçici bir bandaj yerleştirilir. Bu işlemler yalnızca birkaç dakika sürer.
Cerrahınız daha sonra alınan dokuyu, mikroskop altında incelenmesi için, daha önce hazırlanmış laboratuvara alır. İşlemlerin bu bölümü genellikle bir saat kadar sürer ve operasyonun en uzun süren kısmıdır.
Laboratuvarda, cerrahınız ya da bir teknisyen doku örneğini parçalara ayırır ve hangi bölüme ait olduğunu yansıtacak şekilde işaretler. Bu parçalar daha sonra cerrahi alanın özel bir şekilde hazırlanmış haritası üzerine (Mohs haritası) yerleştirilir. Parçalar donmuş ve çok ince dilimler halinde kesilmiş şekilde lam üzerine yerleştirilir.
Ardından, doktorunuz ek kanser kanıtları elde edebilmek için lama yerleştirilmiş parçaları mikroskop altında inceler. Eğer kanserli hücreler kalmışsa, doktorunuz Mohs haritası üzerinde konumu belirler ve cildinizden ek olarak bir kat daha deri dokusu almak için kılavuz olarak bu haritayı kullanır. Kanser içeren dokular alınırken, sağlıklı dokuların mümkün olduğunca az hasar görmesine dikkat edilir.
Kansere rastlanmayan son doku örneği alınana kadar yukarıda özetlenen adımlar tekrarlanır. Eğer gerekirse lokal anestezi tekrarlanabilir.
İşlem sonrasında
Kanserli dokunun tamamı alındıktan sonra, siz ve cerrahınız işlem bölgesinin ne şekilde kapatılacağı konusunda karar verebilirsiniz. Operasyon bölgesinin genişliğine bağlı olarak şunlar uygulanabilir:
- Yara kendi kendine iyileşmeye bırakılabilir.
- Yaranın kapatılması için dikiş kullanılabilir.
- Vücudunuzun, kulak arkası gibi başka bir bölümünden bir deri parçası alınarak, yara bölgesine nakledilebilir.
- Yaranın kapanmasını sağlamak için kesi bölgesindeki deri birleştirilebilir.
Yara alanı geniş veya karmaşıksa, doktorunuz yeniden yapılandırılabilmesi için bir plastik cerraha sevk edebilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Mohs cerrahisinin avantajlarından birisi de, sonuçları hemen öğrenebilmeniz ve söz konusu cilt tümörü sorun olmaktan çıkana kadar işleme devam edilebilmesidir.
Doktorunuz veya önerdiği bir başka uzman yaranızın doğru bir şekilde iyileşiyor olduğundan emin olana kadar iyileşme sürecinizi takip eder. Bu aşamadan sonra, deri kanserinin tekrarlaması ya da yeni deri kanseri oluşumlarının erkenden fark edilebilmesi açısından, düzenli kontrol ziyaretleri gerçekleştirmeniz önem taşır.
Mohs Ameliyatı
Özer SELİMOĞLU
hocam eko raporunda bebegin ias de renkli dopper iupheli renk geçisi izlendi diyor.nurdaki çocuk uzmani kalbinde delik oldugunu söyledi tedavisi içi... devamı
Organ Nakli Ve Cilt Kanseri
Bazal Hücre Karsinomu
Melanom Türlerini Öğrenelim
Cilt Kanserini Önleme İpuçları
Yeni Güneş Kremi Bileşeni Güneş Yanığını İyileştirerek Cilt Kanserini Önlemeye Yardımcı Oluyor