Sevişmeyi bitirdiniz, hayaldeymiş gibi bir ruh hali içindesiniz ve banyoya bir gidiyorsunuz ki kan içindesiniz. Hiçbir şey sizi gerçeğe, seksten sonra vajinal kanamadan daha hızlı döndüremez. Cinsel ilişki sonrası kanama bir dizi sebepten dolayı ortaya çıkabilir ve hafife alınacak bir şey değildir. İşte, seksten sonra cinsel ilişkinin en yaygın on sebebi.

  1. Servikal displazi: Servikal displazi, rahim ağzını çevreleyen epitel hücrelerin kanser öncesi değişimleridir. Risk, birden çok cinsel partner, 18 yaşından önce cinsel ilişki, 16 yaşından önce çocuk doğurmak veya cinsel yolla bulaşan hastalık tarihçesiyle artar. Tedavi genelde kriyoşirürji (sıfıraltı ameliyatı) veya konizasyondur (rahim ağzının ameliyatla alınması).
  2. Klamidya: Klamidya, genelde cinsel etkinlik veya meni, vajinal sıvı ya da kanla temastan geçen bir bakteriyel enfeksiyondur.
  3. Gonore (belsoğukluğu): Bir bakteriden kaynaklanan, genelde cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Birçok farmasötik tedavi mevcuttur.
  4. Vajinit veya servisit: Vajina veya rahim ağzının yangısı, şişmesi veya enfeksiyonudur. Tedavi sebebe bağlıdır.
  5. Servikal polipler: Servikal polipler, rahim ağzı veya servikal kanalın mukus tabakasından çıkan pürüzsüz, kırmızı veya mor, parmak benzeri urlardır. Servikal polipler aşırı hassastır, rahim ağzından dışarı çıkar, kolayca ve acısızca alınırlar.
  6. Trikomoniyaz: Protozoandan kaynaklanan, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Enfekte anneler tarafından doğum sırasında yenidoğan bebeklere de geçebilir. Nadir olsa da bulaşma çeşme suyu, jakuzi, idrar, tuvalet oturakları ve yüzme havuzlarında da mümkündür. Vajinite neden olabilir.
  7. Vajinal maya enfeksiyonu: Vajinal bölgede bulunan normal mantarların aşırı büyümesidir. Yaygın belirtiler arasında kaşınma, yanma ve kokusuz, beyaz, peynir benzeri akıntı bulunur.
  8. Endometrit veya adenomiyoz: Endometrit, endometriyumun (rahmin içerideki tabakasının) yangısıdır. İki durum da endometriyozla ilişkilidir. Adenomiyoz, endometriyal doku kendini rahme veya yumurtalık gibi bir organa bağlayıp rahmin dışında büyümeye başladığında meydana gelir.
  9. Rahim polipleri: Rahim polipleri, endometriyum aşırı büyüyüp rahimdeki bu urlara neden olduğunda meydana gelir. Bu urların iyicil veya kötücül biçimde büyümeleri çok nadirdir. Rahim polipleri olan kadınlar sık sık adet dönemleri arasında kanama (metroraji), cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama, lekelenme, menorhaji gibi başka belirtiler, menopozdan sonra kanama ve hormon tedavisi sırasında ortaya çıkan kanama yaşarlar. Histeroskopi güdümlü küretaj tercih edilen tedavidir çünkü dilasyon ve küretaj, birçok rahim polipini kaçırabilen, temelde güdümsüz bir işlemdir.
  10. Fibroid tümörleri: Rahim fibroid tümörleri genelde iyi huylu tümörlerdir. Bunlar fibröz dokudan oluşan katı kitlelerdir. Fibroid tümörleri nadiren kötücüldür. Menopoza kadar bekleyen kadınlar, vücutları östrojen üretmeyi bırakır bırakmaz fibroidlerinin küçülüp yok olduğunu görecekler. Fibroidları olan kadınların, doğum kontrol hapları dahil hiçbir biçimde östrojen almamaları gerekir çünkü östrojen fibroid gelişimini artırır. Rahim fibroidleri için şu anda miyomektomi ve rahim arter embolizasyonundan geleneksel histerektomiye kadar birçok tedavi mevcuttur.

Cinsel ilişkiden sonra vajinal kanamayı teşhis etmek bir önem meselesi. Cinsel ilişkiden sonra kanamayı her yaşadığınızda doktorunuza gidin.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

merhaba ben yaklaşik 10 gün boyunca çok fazla kanamam oldu sonra hastanede serum sayesinde durdu dün gece eşimle ilişkiye girdm ve yine kanamam oldu b... devamı