Çocuğunuz bir yudum portakal suyundan sonra acıyla bağırıyorsa afttan müzdarip olabilir. Çocuğunuzun ağzı, dili veya diş etlerindeki bu küçük, yuvarlak oyuklar portakal suyu gibi asitli bir şeyin gelip onları dürtmesini bekler. Aftların tıbbi adı, aftöz ülserlerdir, anlamıysa "ateş yaraları”. Çocuğunuz, aftlara yatkın talihsiz kişilerdense bu acılı döküntünün ismini nasıl aldığını anlamanız uzun sürmez.
Acının çoğu, ağız asitlerinden ve sindirim enzimlerinden gelir. Yara, yüzeyde bir çatlamadır; bu asitler yaradan yüzeyin altına sızarak tam anlamıyla diş etini yiyip bitirir.
Doktora Ne Zaman Gitmeli
Ağızda iki haftadan uzun süre kalan her yara bir doktor tarafından incelenmelidir. Doktor, iyileşmeyi geciktiren ağız bakterilerini azaltmak için çiğnenebilir bir antibiyotik yazabilir. Ya da yarayı uyuşturup yakabilir. Bu yöntemi seçerse muhtemelen, yaranın üstünde kalın bir kabuk oluşturan gümüş nitrat da kullanacaktır. Kabuk, yaranın iyileşmesini sağlarken, tükürüğün sindirim faaliyetinden de koruyacaktır.Aftlar genelde tek seferde ortaya çıkmaz, dudakların veya yanakların içine, diş etlerinin dudak kenarlarıyla birleştiği kısımlara yerleşir. Genelde belli besinlerden, stresten veya dudaklarla yanakların kemirilmesi gibi yüzeysel bir tahrişten kaynaklanırlar. Neyse ki bir hafta yerleşir, ardından da yok olurlar. Ne var ki, onlar gidene kadar, aşağıdaki tavsiyeler çocuğunuzu daha iyi hissettirmenize yardım edebilir.
O asidi nötrleştirin.
Ağzında aft varken asidi azaltmak için çocuğunuza çiğnenebilir Tum, Rolaid, Maalox Plus veya Pepto-Bismol verin. Her üç dört saatte bir Tum veya Rolaid çocuklar için güvenlidir.Ateşi suyla söndürün.
Ağzını her gün üç dört kez ılık suyla çalkalatın ki hem ağzı temizlensin hem de daha iyi hissetsin.Yarayı kapatın.
Yara kuruduktan sonra kulllanabileceğiniz jel tipi ilaçları, kulak temizleme çubuğu ile yaranın üzerine uygulayabilirsiniz. Bu konuda doktorunuzla veya eczacınızla görüşün ve paketin talimat verdiği sıklıkta kullanın.Yarayı uyuşturun.
Çocuğunuza emmesi için anestetik(uyuşturucu) pastiller alın. Benzokain içeren pastiller, çoğu eczanede bulunur. Soğuk bir meyveli buz veya bir kâse soğuk jöle de iş görür.İltihabı kurutun.
Bir iltihap önleyici olan Asetaminofen [Çocuk Tylenol’ü], aftlardan mustarip çocukların rahatsızlığını azaltmaya yardım eder. Çocuğunuzun yaşı ve ağırlığına uygun dozaj için kutudaki talimatları inceleyin. Çocuğunuz iki yaşından küçükse doktora danışın.Tahriş edici fındık fıstıklardan kaçının. Çocuğunuz aftlara yatkınsa fındık ve yer fıstığı ezmesi yemesini önleyin. (Ceviz ve pikan cevizi bilhassa acı vericidir, hindistancevizi de öyle.)
Sert şekerleri kesin.
Tatlılar ve çikolatalar, aftları sıklıkla kışkırtır. Dolayısıyla, bazı çocuklar için, fındıklı çikolata yemek ertesi gün ıstırapla sonuçlanabilir. Böyle çikolatalarda genelde şeker, hindistancevizi ve fındık bulunur.Asitleri defedin.
Aşırı asitli meyveler veya meyve suları, ciyaklamaları epey artırabilir. Bu yiyecekler ananas, üzüm, erik, domates ve her türlü turunçgillerdir.Aft nasıl tedavi edilir?
Op. Dr. Aytun AKTAN
merhaba ben 2 aylık evlıyım gecen ay adet oldum duzenlı adet gecırıyordum ama bu ay adetım gecıktı 13 gun hamıle kalma ıhtımalım var 1 afta onxe kan ... devamı
Çocuklarda Diş Yaralanmaları
Pamukçuk
Çoçuklarda Aftların Evde Tedavisi
5 Yaş Altı Çocuklar İçin Uyarı
Diş Apsesi