Bronşiolit, bronşiollerde şişme ve aşırı mukusun birikmesi ve akciğerlere ilerlemesidir. Zatürre ise akciğerlerin içindeki enfeksiyondur. Çocuğunuzun hastalığı hakkında emin olmanın tek yolu doktor muayenesidir. Ciddi komplikasyonları önlemek için mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gereklidir.
Öncelikle çocuğunuzun belirtilerini inceleyin. Bronşiolit soğuk algınlığı gibi burun tıkanması, burun akması, ateş ve öksürükle başlar. Zatürrenin belirtileri gribe benzer, bunların arasında ateş, öksürük, üşüme, kas ağrısı, yorgunluk ve baş ağrısı yer alır. İki hastalık da hızlı nefes almaya, oksijen eksikliğinden dolayı mavimsi deriye sebep olabilirler.
Çocuğunuzun aşılarını inceleyin. Eğer pnömokok bakterisi için aşısı varsa zatürre olma ihtimali düşüktür ama doktor ziyareti gerekir. Çocuklarda bronşiolitin birinci sebebi respiratuar sinsityal virüstür (RSV) ve henüz bunun aşısı yoktur.
Çocuğunuz eğer öksürmüyorken nefes alıp vermesi normalse ve kolaysa, büyük ihtimalle hastalığı zatürre değildir. Doktor tarafından verilen tüm antibiyotikleri bitirin. Eğer çocuğunuz antibiyotiğe cevap vermezse, zatürreye sebep olan bakteriyle savaşmak için başka bir antibiyotik gerekebilir. Bu aynı zamanda enfeksiyona bir vürüsün sebep olabileceğine de işaret eder. Bu durumda bronşiolit sebeplerden biri olabilir.
Virüsün sebep olduğu zatürrenin kendi döngüsünü tamamlaması gerekir ancak bakteri, mantar veya parazitin sebep olduğu zatürre tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir. Çocuğunuz nefes almakta zorlanıyor veya maviye dönmeye başlıyorsa hemen tıbbi müdahaleye başvurun.
Çocuğunuzun belirtilerini not almak doktor randevusunda işinizi kolaylaştırabilir. Eğer sadece bir iki belirti varsa zatürre olma ihtimali düşüktür. Zatürre durumunda öksürme nöbetlerinin arasında veya sonrasında kusma görülebilir. Bronşiyolitte bu pek görülmez ama bazı çocuklar öksürük nöbetlerinden sonra kusabilmektedir. Bronşiyolit genellikle üçüncü günden sonra iyileşmeye başlar ve çocuk kendini bir hafta içinde iyi hisseder. Zatürrenin belirtilerinin iyileşmesi ise 2 haftayı bulabilir.
Zatürre Hastası Çocuklarda Ev Tedavileri
Op. Dr. Sinan GÖKER
Sayın Dr. Göker, babam 80 yaşında ve annemle birlikte sizin lazer ameliyatı yaptığınız ilk hastalarınızdan (Bağdat Caddesinden, 1995, astigmatik hiper... devamı
Gribin Zatürreye Dönüştüğünün İşaretleri
Çocuklarda Bronşiolit Ve Zatürreyi Ayırmak
Zatürreden Korunmak İçin Gıdalar
Zatürrenin Belirtileri
Zatürre Hastası Çocuklarda Ev Tedavileri