Altta bağışıklığın baskılanmasıyla ilgili kimi faktörlerin olması, zatürreye yakalanma riskini arttırır. Örneğin sigara içmek, mikrop ciğerlere girdikten sonra bağışıklık sistemini baskılamaya başlar. Aynı zamanda akciğerlerdeki temizleme sistemini de felç ederek mikropların dışarıya atılmasını engeller.
Bir başka örnek alkol alınmasıdır. Mikroplar ciğerlere girdikten sonra, buradaki savaşçı hücreler alkol tarafından baskılanır ve mikropları öldürmeleri engellenmiş olur.
Bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar
Kişinin hipotermi denilen soğuğa maruz kalması halinde, bağışıklık sistemi bir parça felç olabilmektedir. Dolayısıyla mikropların çoğalma riski söz konusu olabilmektedir.
Video: Akciğerin Sönmesi (Pnömotoraks)
Zatürrede en önemli risk faktörlerinden biri şeker hastalığıdır. Şeker hastalığında vücuttaki kan şekeri yükselerek, mikropların çoğalmasını tetiklemiş olur. Şeker hastalığı, bu mikropları yutup öldürmesi gereken lökosit hücrelerinin yavaşlamasına ve fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilmektedir.
Bunların dışında, modern tıpta kişilere çok miktarda bağışıklığı baskılayıcı tedaviler uygulanabilmektedir. Bunun en iyi örneği kortizondur. Bunlar nefes yoluyla da alınsa, ağızdan da alınsa bağışıklığı baskılayabilmektedir. Dolayısıyla da daha sık zatürre görülmesine neden olmaktadır.
Grip salgınları
Çok sık rastlanan hastalıklardan böbrek yetmezliği zatürre oluşumunu arttırabilmektedir. Kanser tedavisi altındaki kişilerde zatürrenin daha fazla görüldüğü bilinmektedir.
Kış aylarında, sonbahardan başlayarak gribal enfeksiyonlar, grip salgınları görülmeye başlar. Böyle bir salgında grip virüsü doğrudan zatürre yapabileceği gibi, vücudun bağışıklığını baskılayarak ikincil bakteriyel enfeksiyonlara da neden olabilir. Yani toplumda sıklıkla görülen bakteriyel mikropların da, ilk grip atağından sonra oluşturdukları zatürreler de sık sık görülebilmektedir.
Bu yüzden, özellikle kış aylarında viral enfeksiyonlardan sonra zatürre daha fazla görülür.
İLGİLİ MAKALE
Zatürre Hastası Çocuklarda Ev Tedavileri
Op. Dr. Aytun AKTAN
mrb ben 1 aydir qlairista kullaniyorm son 4 ilac icindeym.ama memnun kalmadim yasmine dönmek istiyorm.kacinci gun ne sekilde gecis yapmaliyim ve hala ... devamı
Erişkinlerde Zatürre
Çocuklarda Bronşiolit Ve Zatürreyi Ayırmak
Zatürrenin Ölümcül Olduğu Durumlar
Zatürrenin Belirtileri
Zatürre Hastası Çocuklarda Ev Tedavileri