Eğer çocuğunuz bütün gece uyuduktan sonra uyandırdığınızda yorgun olduğundan şikayet ediyorsa veya bütün gün yorgun görünüyorsa huzursuz uykudan muzdarip olabilir. 5 – 12 yaşları arasındaki çocuklar her gece 10 – 11 saat kaliteli uyku uyumalıdır. Huzursuz uykuda ise kaliteli uyku alınamaz çünkü kişi derin uykuya geçmek için yeterli süre boyunca deliksiz uyuyamaz.

Gece boyunca yatakta dönmek gün içinde problemlere yol açabilir. Çocuğunuz sabah olduğunda uyanmakta zorlanır. Net düşünemeyebilir ve okuldaki performansı kötüleşebilir. Normalde kolay ve eğlenceli bulduğu aktiviteler zorlaşabilir ve çok zaman alabilir. Büyümesi ve bağışıklık sistemi bile bu durumdan etkilenebilir.

Huzursuz uyku bazı nefes alma anormallikleri ile ilişkili olabilir. Nefes alma bozuklukları çocuğun uykudayken nefes almasını durdurabilir veya sığ nefes almasına sebep olabilir. Bu anormallikler düzenli olarak çocuğu uyandırır ve derin uykuya geçmesini önler.

En sık görülen nefes alma bozukluğu tıkayıcı uyku apnesidir ve obezite, baş veya boyundaki anormallikler, büyük bademcikler sebebiyle görülebilir. Merkezi sinir sistemiyle ilgili bir problem olan hipoventilasyon sendromu daha nadir görülür.

Eğer çocuğunuz vücudunun hareketlerini sakinleştiremediğinden huzurlu bir gece uykusu uyuyamıyorsa, huzursuz bacak sendromu yaşıyor olabilir. Huzursuz bacak sendromunda çocuk bacaklarında karıncalanma, kaşıntı, yanma ve kramp hisleri yaşar. Bu sebeple bu uzuvları oynatarak bu hislerden kurtulmaya çalışır. Bu sebeple uyku bozulabilir.

Uyku bozukluklarına bir doktor teşhis koyar ancak nefes alma problemleri ve huzursuz hareketler gibi belirtileri gözlemleyebilirsiniz. Nefes alma problemlerinin işaretleri arasında horlama ve ağızdan nefes alma bulunur. Nefes alma bozuklukları sadece uyku laboratuarında uyunan bir gece uykusu sonunda belirlenebilir.

Huzursuz bacak sendromu teşhisi konulabilmesi için çocuğunuzun dört yetişkin kriterine sahip olması ve bu hisleri kendi kelimeleriyle açıklayabiliyor olması gerekir. Bu kriterler bacaktaki huzursuz hisler sebebiyle bacakları hareket ettirme isteği, dinlenme sırasında başlayan veya artan bacakları hareket ettirme isteği, sadece geceleri görülen veya geceleri kötüleşen istek ve hareketin huzursuz hisleri tamamen veya kısmen gidermesidir.

İyi uyku hijyeni, çocuğun her gece aynı saatte yatağa gitmesi, odada televizyon ve bilgisayar bulunmaması ve odanın sadece uyku için kullanılması, gün içinde alınan kafein miktarının sınırlanması ve egzersiz yapılması durumun çözülmesine yardımcı olabilir.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Merhaba, 15 aylık bır bebegım var yaklaşık 2 aydır yuruyor ama sureklı parmak ucunda yuruyor,sadece durduğunda tam basıyor ayakları ve egılırken. cok ... devamı