Nedir

Çocukların Diş Muayenesi

Düzenli diş muayeneleri, önleyici sağlık hizmetlerinin önemli bir bölümünü oluşturur. Bir diş muayenesi sırasında, diş doktoru veya diş sağlığı uzmanı çocuğunuzun dişlerini temizleyecek ve diş çürüğü riskini değerlendirecektir. Çocukların diş muayenesi, dolgu veya florür tedavisi gibi çok çeşitli koruyucu tedbirlerin uygulamasını içerebilir. Çocukların diş muayenesi aynı zamanda röntgen ve diğer teşhis işlemlerini de gerektirebilir.

Çocukların diş muayenesi sırasında, diş doktoru veya diş sağlığı uzmanı, çocuğunuzun yeme ve ağız temizliği alışkanlıklarını tartışacak, gerekli fırçalama ve çalkalama tekniklerini gösterecektir. Bu sırada, görüşülecek diğer konular arasında, ağız yaralarından korunma, ergenler için tütün, madde kullanımı veya ağız pirsingleriyle ilgili sağlık riskleri de yer alabilir.

Niçin Yapılır

Neden Yapılır?

Düzenli diş muayenesi çocuğunuzun ağız sağlığını korur. Diş muayeneleri, diş doktoruna, çocuğunuzun diş bakımı hakkında ipuçları verme ve herhangi bir sorunu erken, yani tedavisinin mümkün olduğu bir zamanda tespit etme imkanı sağlar.

Diş muayenesine ne zaman gidilir?

Çocuğunuzun ne sıklıkla diş muayenesine gideceğini, yaşı, sağlığı ve diş çürüğü gibi çeşitli faktörler belirler. Şu ilkeleri göz önünde bulundurun:  

  • 6 aylık ila 1 yaş dönemi. Diş doktorları ve konunun uzmanları, bir çocuğun ilk diş muayenesinin, ilk dişi çıktıktan sonra ve ilk yaş gününü geçirmeden yapılmasını tavsiye eder.
  • Yürüme çağı, okul çağı çocukları ve ergenler. Çocuğunuzun ilk dişçi ziyaretinden sonra, dişlerini yılda en az bir kere, tercihen altı ayda bir muayene ettirin. Çocuğunuz, diş çürüğü veya diğer ağız sağlığı sorunları konusunda yüksek risk taşıyorsa diş doktoru, daha sık muayene ettirmenizi önerebilir.

Nasıl Hazırlanacaksınız

Hazırlık

Çocuğunuzun ilk diş muayenesini planlamadan önce, onu aile diş doktorunuza götürmenin mi yoksa bir pediatrik diş doktoruna götürmenin mi daha yararlı olacağına karar vermelisiniz.  Pediatrik diş doktoru, bebeklerden gençlere kadar, çocuklara ağız bakımı sağlamada uzmandır ve genellikle çocuklar için özel olarak tasarlanmış ekipmana ve çocuk dostu muayenehanelere sahiptir.

Çocuğunuzu diş muayenesine hazırlamak için:

  • Çocuğunuzun ziyaretinin iyi zamanlayın. Çocuğunuzu diş muayenesine götürmek için, çok iyi dinlenmiş ve zorluk çıkarma ihtimalinin düşük olduğu bir zamanı seçin.
  • Pozitif olun. Çocuğunuzla, diş muayenesi hakkında konuşurken, “ağrı” veya “acı” gibi kelimeler kullanmaktan kaçının. Bunun yerine çocuğunuza diş doktorunun, onun dişlerinin sağlıklı olabilmesi için özel araç gereçler kullandığını söyleyin. Çocuğunuza bir diş doktoruna gittiğinizi de hatırlatın, ama geçmişte yaşadığınız olumsuz diş doktoru deneyimlerinden bahsetmeyin.
  • Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuzu, diş doktoruna gitme veya diş muayenesi olma gibi konularda korkularını sizinle paylaşması için cesaretlendirin.

Neler Yaşayacaksınız

Ne Beklemelisiniz?

Diş muayenesinde neler yaşanacağı, çocuğunuzun yaşı ve tedavi gereklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

6 aylık ila 1 yaş dönemi

Diş doktoru veya diş sağlığı uzmanı, çocuğunuzu bir masa üzerine yerleştirerek veya siz çocuğunuzu kucağınızda tutarken muayeneyi gerçekleştirecektir. Daha sonra, diş doktoru ya da diş sağlığı uzmanının şunları yapması muhtemeldir:

  • Çocuğunuzun ağız temizliğini ve genel sağlığını, yeme içme alışkanlıklarını ve diş çürüğü riskini değerlendirir.
  • Islak bir diş fırçası yardımıyla çocuğunuzun dişlerindeki leke veya tabakaları çıkarır.
  • Uygun temizleme tekniklerini gösterir.
  • Çocuğunuzun beslenme yoluyla ne kadar florür aldığını ve ağız temizliği ürünlerinin kullanımını değerlendirir. Eğer gerekirse florür takviyesi yazar veya çocuğunuzun dişlerine lokal florür tedavisi uygular.
  • Dilde, yanakların içinde ve damakta yara veya yumru olup olmadığına bakar.
  • Emzik kullanımı ve parmak emme gibi çocukluk alışkanlıklarının etkilerini değerlendirir.
  • Ağız yaralanmalarından çocuğunuzu korumaya yardımcı olmak için yöntemler önerir.

Yürüme çağı, okul çağındaki çocuklar ve ergenler

Düzenli checkuplar sırasında, diş doktoru veya diş sağlığı uzmanı çocuğunuzun ağız temizliğini ve genel sağlığını, yeme ve içme alışkanlıklarını ve diş çürüğü risklerini değerlendirmeye devam edecektir. Çocuğunuzun dişlerini temizlemeye ek olarak, diş doktoru veya diş sağlığı uzmanı şunları da yapabilir:

  • Ağız röntgenleri alır, diğer tanı işlemlerini uygular.
  • Azı dişlerini ve çürümeye eğilimli diğer arka dişleri onarmak için fissür örtücüler (ince, koruyucu plastik dolgu) uygular.
  • Dişlerdeki oyuk ve eksiklikleri onarır.
  • Çocuğunuzun üst ve alt dişlerinin üst üste oturması ve konuşma gelişimiyle ilgili herhangi bir sorunu olup olmadığına bakar.
  • Parmak emme, çene kenetleme veya tırnak yemenin etkileri konusunda çocuğunuza danışmanlık yapar.
  • Ağızlık gibi ortodonti öncesi kimi tedbirlere başvurabilir veya çocuğunuzun dişlerini düzeltmek ve ısırma şeklini ayarlamak için ortodonti tedavileri önerir.

Çocuğunuz yaşı ilerledikçe diş muayeneleri, kötü beslenme, sigara içme, tütün çiğneme, yeme bozuklukları, ağız pirsingleri ve temas sporlarında ağız muhafazası takmamakla ilgili ağız sağlığı risklerinin yanı sıra yirmi yaş dişinin (üçüncü azılar) çekilmesi ihtimali üzerine danışmanlık da içerebilir.

Ağız içi röntgenler  

Ağız içi röntgenleri, diş doktorunun çocuğunuzun ağzınızın özel bir bölgesinin detaylı görüntülerini elde etmesini sağlar. Röntgen filmleri geleneksel olarak karanlık bir odada banyo edilir. Ama daha yeni bir teknik, röntgen görüntülerinin bilgisayara gönderilmesini ve ekranda görüntülenmesini olanaklı kılmıştır. Çeşitli ağız içi röntgen türleri arasında şunlar yer alır:

  • Bite-wing. Bu röntgen türü diş doktorunun üst ve alt dişlerin kronlarını görmesini olanaklı kılar. Bite-wing röntgeni sırasında, çocuğunuzun röntgen çekilirken röntgen filmi tutacağını ısırması gerekir.
  • Periapikal. Bu röntgen türü, diş doktorunun bir diş kökünün uç kısmını görmesini olanaklı kılar.
  • Okluzal. Bu röntgen türü, diş doktorunun çene kapandığında üst dişlerin ve onlara karşılık gelen alt dişlerin birbirine oturup oturmadığını görmesini sağlar.
  • Panoramik. Bu röntgen türünde röntgen, diş doktoruna tüm ağzın kapsamlı bir görüntüsünü verir.

Röntgenler genel olarak her dişçi ziyaretinde gerekli olmaz. Eğer röntgenden kaynaklanan radyasyona maruz kalma konusunda endişeler taşıyorsanız diş doktorunuzla konuşun.

Diş kalıbı  

Bazı durumlarda diş doktorunuz, çocuğunuzun dişlerinin ve ağız dokusunun bir kopyasını oluşturmak için diş kalıbının alınmasını tavsiye edebilir. Diş doktoru ve diş sağlığı uzmanı at nalı şeklindeki plakları yumuşak, jelatin benzeri bir maddeyle doldurur ve bunları üst ve alt dişlerinize yerleştirir. Birkaç dakika sonra, plaklar alınır ve ağzınıza ait bir diş kalıbı oluşturmak üzere kullanılır.

Sonuçlar

Sonuçlar

Diş muayenesinin ardından, diş doktoru veya diş sağlığı uzmanınız, çocuğunuzun diş çürüğü riski ve diğer ağız sağlığı sorunları hakkında sizinle konuşacaktır. Bu sorunları iyileştirmek ve çocuğunuzun ağız sağlığını korumak için alabileceğiniz önlemlerin neler olabileceğini açıklayacaktır. Diş doktoru veya ağız sağlığı uzmanınız, aynı zamanda size bir sonraki ziyaretin ne zaman olacağını da bildirir; bu süre, genellikle altı ay sonrasıdır. Eğer diş çürüğü veya dişeti hastalığı konusunda çocuğunuz yüksek risk taşıyorsa ya da başka ağız sağlığı sorunları varsa, diş doktorunuz veya diş sağlığı uzmanınız, çocuğunuzun daha sık çekapa gelmesini önerecektir.

Op. Dr. Korkut ARSLAN

İç dudakların estetiği sonraki tamamen diş dudaklarin içinde kalmis yani kapali bir vulva görünümüne kavusabilirmiyim muayene ucretlimi bu amaliyat fi... devamı