- İçindekiler
- Bebekler Yeni Gıdalardan Kaçınır
- Dağınık Yiyenler: ?Yerleri Beslemek?
- Geri Çıkarma, Kusma, Bebek Reflüsü
- Gıdayı Reddetme ? Bebeğiniz İstemiyor!
- Yemek Seçenlerin Nesi Var?
- Gıda Alerjileri ve Hassasiyetleri
- Kolik ve Bebeğinizin İştahı
- İshal ve Kabızlık
- Kavanoz Bebek Mamaları ve Mide Rahatsızlığı
- Daha Büyük Bebekler ve Abur Cuburlar
- Bebeklere Verilmemesi Gereken Gıdalar
- Pediatri Uzmanının Tavsiyesini Alma Zamanı
Bebekler Yeni Gıdalardan Kaçınır
Bu hayatın bir gerçeğidir: “Bebekler yeni gıdaları reddetmek için donanımlı gelirler,” der The Complete Idiot''s Guide to Feeding Your Baby and Toddler kitabının yazarı Elizabeth Ward. Bebeğinizin yeni gıdaları kabul etmesini sağlamak için küçük porsiyonlarla başlayın. Ayrıca aşına olduğu ve sevdiklerine benzeyen yeni gıdalarla başlayın. Havuç püresi seviyorsa, tatlı patates püresini deneyin.
Dağınık Yiyenler: ?Yerleri Beslemek?
Yerde mısır gevrekleri ve bebeğinizin saçında bezelyeler mi var? Tebrikler, küçük bebeğiniz bağımsızlık işaretleri gösteriyor. Yaklaşık 9 aylıkken pek çok bebek beslenme zamanlarını ve yemeklerini nereye koyacaklarını kontrol etmek isterler. Her ne kadar arkanıza yaslanıp pisliğin çoğalmasını izlemek zor olsa da moralinizi yükseltin; bu bebeğinizin öğrenme, büyüme ve kendine güveni için önemli bir adımdır.
Geri Çıkarma, Kusma, Bebek Reflüsü
Bebeğinizin, özellikle de yenidoğanların yediklerinden küçük bir miktarı geri çıkarması normaldir. Bebeklerin sindirim sistemleri hala gelişmektedir. Bebeklerde de, midedeki yiyeceklerin yeniden yemek borusuna akması durumu olan reflü gelişebilir. Reflüyü yönetmek için, bebeğinizi daha yavaş veya her oturuşta da az beslemeyi, bebek bezini gevşetmeyi ve yemek yedikten sonra onu dik tutmayı deneyin.
Gıdayı Reddetme ? Bebeğiniz İstemiyor!
Bebeğinize bir miktar yemek vermek istediniz ve başını çevirdi, kaşığa vurdu ya da ağzını sımsıkı kapadı. Bebekler arada bir pek çok nedenle yemek yemeyi reddederler: Yorgun, hasta, kafası karışmış ya da sadece doymuş olabilir. Bebeğinizi yemesi için zorlamayın, ancak eğer endişeliyseniz bebeğinizin doktoruyla konuşun.
Yemek Seçenlerin Nesi Var?
Yemek seçmek haftalar ve hatta aylarca geçmeyebilse de, nadiren kalıcıdır. Uzmanlara göre bebeğiniz pek çok nedenle yemek seçiyor olabilir. Bebekleriniz çok iyi hissetmiyorken – diş çıkardıklarında olduğu gibi - aşina oldukları gıdalar rahatlık sağlayabilir. Ya da bebeğiniz sadece yeni yiyecekler denemeye henüz hazır değildir.
Gıda Alerjileri ve Hassasiyetleri
Çocukların %8’inin gıda alerjisi vardır. Döküntü, ishal, kusma ya da mide ağrısı gibi belirtiler hemen ortaya çıkabilir. Her ne kadar çocuklar herhangi bir gıdaya karşı alerjik olabilseler de, en çok sorun yaratanlar süt, kabuklu yemişler, soya, buğday, denizli kabuk ürünleridir. Gıda hassasiyeti (intoleransı) ise alerjilerden daha yaygındır ve gaza, şişkinliğe ve karın ağrısına yol açabilir. Eğer gıda alerjilerinden şüpheleniyorsanız, çocuğunuz için güvenli gıdaların belirlenmesi için doktoruyla birlikte çalışın.
Kolik ve Bebeğinizin İştahı
Her 5 bebekten 2’si – saatlerce ağlayarak – kolikle mücadele ederler. Kolik, bebek 3 haftalıkken başlayabilir ve genellikle 3. ayda ortadan kalkar. Kolik bebeğinizin iştahını ya da emme yeteneğini etkilemeyecek olsa da, kolik olan bebeğin yemek yemeden önce sakinleşmesi için zaman gerekebilir. Yediğinde de yediklerinin az bir kısmını çıkarmaya meyillidir. Ancak, kusma, ishal, ateş, kilo kaybı ya da dışkısında kan ya da mukus olduğunda doktorunu arayın. Bunlar kolik belirtileridir.
İshal ve Kabızlık
İshal hızla tehlikeli dehidrasyona (su kaybı) neden olabilir. Belirtileri, ağız kuruluğu, idrar yapmada ya da bebek bezlerinin ıslaklığında azalma, ağlarken gözyaşı gelmemesi, kilo kaybı ya da gözlerde çökmedir. Tüm bunlar doktoru aramanızı gerektirir.
Bebekler nadiren kabız olurlar. Ancak bebeklerde bağırsak hareketleri değişken olabileceği için bunu anlamak da zor olabilir. Örneğin, anne sütü emen bebeklerin dışkısı günde bir kez katı olabilir. Kabızlık belirtileri, büyük ve ağrılı olan katı dışkı ve dışkının çevresinde kan olmasıdır. Ev tedavileri denemeden önce çocuğunuzun doktoru ile konuşun.
Kavanoz Bebek Mamaları ve Mide Rahatsızlığı
Kavanoz bebek mamaları bebeğinizin sindirim sorunları yaşamasına mı neden oluyor? Bunun nedeni onu direk kavanozdan beslemeniz ve artanları bir sonraki öğün için saklamanız olabilir. Bunu yapmak bebeğinizin ağzındaki bakterilerin yemeğe bulaşması ve bebeğiniz onu yiyene kadar orada beklemesidir. Bebeğiniz artan gıdaları yediğinde, kusma, ishal ya da diğer belirtiler gibi mide sorunları yaşayabilir.
Daha Büyük Bebekler ve Abur Cuburlar
Bazen anneler ve babalar da beslenme problemlerinin kaynağı olabilmektedir. Daha büyük bebeğinize kendi yediklerinizi vermek cezp edicidir. Ancak besin değeri az gıdalar yiyorsanız bu iyi bir fikir değildir. Bebeğinize tatlı, tuzlu veya yağlı gıdalar vermeye başlarsanız yürüme çağına geldiğinde çocuğunuzun sağlıksız yeme alışkanlığını bozmak zor olacaktır.
Bebeklere Verilmemesi Gereken Gıdalar
Bir bebeğin henüz gelişmemiş olan gastrointestinal sistemi, yetişkinlerin vücutlarının baş edebildiği bazı gıdalarla baş edemeyebilir. Örneğin bal, ölümcül olabilecek bir bebek zehirlenmesine yol açabilir. Her zaman mısır, sosis, çiğ meyve ve sebzeler, kuru üzüm, et ya da peynir parçaları gibi boğulma tehlikesine yol açabilecek küçük gıdalardan uzak durun.
Pediatri Uzmanının Tavsiyesini Alma Zamanı
Bebeğinizin beslenme sorunlarının pek çok nedeni olabileceği için, kaygılıysanız çocuğunuzun doktoruyla konuşmak en doğrusu olacaktır. Bebeğiniz kilo kaybediyorsa, belli yiyecekleri yediğinde geğiriyor ya da kusuyorsa, ishalden, dehidrasyondan ya da kabızlıktan şüpheleniyorsanız ve bebeğinizin reflüsü olduğunu düşünüyorsanız her zaman derhal doktorunuzu arayın. Herhangi bir sorunuz ya da kaygınız olduğunda çocuğunuzun doktoru ile konuşmaktan çekinmemelisiniz.
Bebek iştahsız ise ne yapılmalıdır?
Uzm. Dr. Pınar BALGÖZ ERGÜL
Merhaba Pınar hanım 61 günlük bebeğim var.Emzirme ile besliyorum ancak bebeğim artık sadece 5 dk emiyor ve bu süre içerisinde ki emme ile 4-5 saat ka... devamı
Antipsikotikler Çocuklara Ciddi Zararlar Verebilir
Çocuklarla Dalga Geçmek Kekemeliğe Yol Açabilir
Yetişkinlerin Sigara İçmesi Çocuklarda Menenjit Riskini Arttırıyor
Okul Çağındaki Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisine Dikkat!
Fiziksel Aktivite Çocukların Beyin Fonksiyonunu Artırıyor