Sağlıksız yaşam koşullarının bir sonucu olan kolesterolden artık çocuklar da etkilenmeye başladı. Çocuk sağlığı uzmanları, ileride kalp hastalığı gibi sorunlara yol açmaması için, aileleri çocuklarda kolesterol sorununa karşı uyarıyor.
Obezite, fiziksel hareketsizlik, diyabet, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı ve düşük tiroid aktivitesi gibi koşullar, çocuklarda kolesterol seviyesinin yükselmesine sebep oluyor. Uzmanlar; çocukta kolesterolün dengede tutulması konusunda en önemli rolün aileye düştüğünü söylüyor.
Uzmanlar; “Anne babanın, sürekli olarak çocuğunun nasıl beslendiği konusunda takipte olması gerekiyor. Yoksa ileride çocukta kalp hastalığı çıkması çok uzak bir olasılık değil” diyor ve çocuklarında kolesterol olan aileleri bilgilendiriyor: “Çocuklarında yüksek kolesterol olan ebeveynlerin % 90’ının, kendilerinin de kolesterol seviyesi yüksek oluyor. Ebeveyn kontrolü altında yapılan diyet ve egzersiz, kolesterol seviyelerini azaltmada büyük önem taşıyor, bu yüzden tedavinin bir aile işi olduğunu unutmamak gerekiyor.
Öncelikle çocuğunuzu korkutmayın. Yaşına uygun bir şekilde, yüksek kolesterol hakkında onu bilgilendirin. Tedavi için doktora başvurun.
Yemeklerde çocuğunuzun ne yediğine dikkat edin. Özellikler kolesterolü arttıracak olan yağlara dikkat edin. Yürüyüşler, oyunlar ve spor gibi aktiviteleri planlayın.
Çocuğunuzun kolesterol seviyelerini üç aylık beslenme değişiklikleri ardından yeniden test ettirin. Doktorla ilaç kullanımı hakkında konuşun. İlaç kullanımı genellikle sekiz yaşın üstündeki çocuklarda düşünülür ve sadece beslenme değişiklikleri ve egzersiz denendikten sonra kullanılabilir” diyerek çocuklarda kolesterol tedavisinde önceliğin beslenme değişiklikleri ve egzersiz olduğuna vurgu yapıyorlar.
Çocuğunuzu kolesterolden korumak için;
Uzmanlar çocuklarını kolesterolden korumak isteyen annelerin, öncelikle onların sağlıklı beslendiklerinden emin olmaları gerektiğini söylüyor ve sağlıklı beslenme önerilerini şöye sıralıyor:
Gerekli bilgiler için yiyeceklerin etiketlerini okuyun. Etiketler size servis edilen bir yemekte kaç kalori bulunduğunu ve bir porsiyonun büyüklüğünü söyleyebilir. Aynı zamanda, porsiyonun ne kadar yağ içerdiğini ve bu yağın ne kadarının doymuş yağ olduğunu bulabilirsiniz.
Çocuğunuza meyve, sebze, mısır gevreği ve ekmek gibi tahıl ürünleriyle fasulye ve balık gibi yemekler yedirin. Bunlar kolesterol bakımından düşüktür ve çocuğunuzun kolesterolünü de düşürmeye yardımcı olacaktır.
Derisiz tavuk göğsü gibi yağsız et seçin. Etler üzerinde gördüğünüz bütün yağı ayırın. Ciğer gibi sakatat ürünlerinden uzak durun.
Yemek yaparken yağ kullanmaktan kaçının. Izgara yapın ya da fırınlayın. Kızartmayın.
Kolesterolü yüksek yiyeceklerin alımını azaltın. Kolesterol; süt ürünlerinde, kırmızı et, beyaz et, balık ve karides gibi kabuklularda görülür. Yağsız ya da düşük yağlı süt ürünlerini tercih edin.
Doymuş yağlardan kaçının. Bunlar, çoğunlukla kurabiyeler, krakerler gibi fırında pişirilen ürünlerde bulunur. Ürünlerin içerik listesine bakın. Listenin içinde hidrojene yağı (doymuş yağ) varsa, kullanmaktan kaçının. Yumuşak margarinleri tercih edin.
Çocuğunuzun atıştırmalıklarını kurabiye ve krakerden meyve ve havuç gibi çiğ sebzeye çevirin. En iyi atıştırma şekli elma dilimleri, portakal dilimleri, yağsız yoğurtla karıştırılmış meyve, yağsız ve tuzsuz patlamış mısırdır.
Çocuğunuza okula götürmesi için sağlıklı bir öğle yemeği hazırlayın. Okul yemekleri için, tam tahıllı ekmekle yapılmış sandviçler hazırlayın. Düşük yağlı peynir kullanmayı tercih edin.
Onların çocuk olduğunu ve sevdikleri yemekleri zaman zaman yemeleri gerektiğini unutmayın. Sosisli sandviç, dondurma, kızartma ve pizza gibi yağlı yemekler, sağlıklı yemeklerle dengelendiği sürece çocuğunuzun beslenmesinin bir parçası olabilir.
Kahvaltıyı tam tahıllı ekmekle hazırlanmış tost için bir fırsat olarak kullanın. Elma gibi meyveler, suyundan daha çok lif içerecektir, bu yüzden meyve suyu yerine meyveyi tercih edin.
Atkins diyetinin sakıncaları nelerdir?
Op. Dr. Nadire ÇAKMAK
merhaba Ben 22yasındayım ve epılasyon yaptırmak istıyorum tum vucuduma daha sonra cocuk olumunda sorun yasarmıyım?... devamı
Çocuk Hastalara Sanal Ortamda Tedavi
Çocuklarda Astım Belirtileri
Bebek Sahibi Olduktan Sonra Karşılaşacağınız Sürprizler
Fiziksel Aktivite Çocukların Beyin Fonksiyonunu Artırıyor
Bebek Besleme Problemleri Ve Çözümleri