Bebeklerin bir yaşına kadar alerjik reaksiyon geliştirmesinde egzamalı bir anne ya da kardeş en büyük risk faktörüydü.
Ancak erken yaşta balık yemenin rolü bu riski azaltmakta çok belirgindi.
‘Biz bunun gerçekten riski azalttığına inanıyoruz. Kesin emin değiliz ama bulgularımız kesinlikle başka araştırmalar yapılması gerektiğini doğruluyor,’ diyor uzmanlar.
Balık, gıda alerjileri, egzama
Son yıllarda küçük çocuklarda egzama da dâhil olmak üzere alerjik rahatsızlıklar çok arttı ama sebepleri çoğunlukla bilinmiyor.Genetik yatkınlığın önemli bir rol oynadığı biliniyor ancak alerjik gıdaların ve besinlere geçişlerin etkileri henüz tam anlaşılmış değil.
Gıda alerjisi çocuklarda egzama vakalarının üçte birini oluşturuyor.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, fındık fıstık ve deniz ürünleri dâhil olmak üzere alerjik besinler bazı araştırmalara göre egzamayı ve diğer alerjik reaksiyonları tetikleyen veya geliştiren faktörler ancak diğerleri de bu besinlerin koruyucu etkisi olduğunu savunuyor.
Video: Gıda Zehirlenmesi (Botülizm)
Uzmanlar, son araştırmalarında İsveç sağlık araştırmasına katılan 5.000 çocuğun beslenme ve alerji verilerini incelediler.
Altı aylık olduklarında bebeklerin %14’ünde egzama görüldü. Birinci yaş gününde bebeklerin 21’inde ya egzama vardı ya da yeni başlamıştı.
Erken yaşta balık yemenin bebeği egzamaya karşı koruduğu anlaşılırken tüketilen balıkta büyük ölçüde omega3 yağ asidinin olup olmamasının çok da önemli olmadığı fark edildi.
Omega3’ün alerjik reaksiyonlarda işe yaradığı öne sürülüyordu ama son zamanlarda yapılan birkaç araştırmada bu ispatlanamadı.
‘Balıkta vücudu egzamaya karşı koruyan bir şey var ama ne olduğunu henüz tam olarak bilmiyoruz,’ diyor uzmanlar.
Anne sütü korumuyor
Çocuk Hastalıkları dergisinin internet sayısında yayınlanan araştırmanın diğer bulguları şöyle:->Süt ve süt ürünlerine geçiş vakti ile egzama riski arasında bir bağlantı bulunamadı.
->Evde hayvan beslemenin risk oranını etkilemediği anlaşıldı.
->Şaşırtıcı olmasına rağmen ilk bir sene alınan anne sütünün egzama riskini azaltmadığı görüldü.
Bu sene yayınlanan yönetmeliğe dayanarak Amerikan Çocuk Hastalıkları Akademisi astım ve alerjik reaksiyon geliştirmeye yatkın bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ay mutlaka anne sütü almaları gerektiğini ilan etti.
‘En az dört ay sadece anne sütü vermek, inek sütünden yapılan mamalara kıyasla bebekleri ilk iki yılda egzama ve süt alerjisine karşı koruyor,’ diyor yönetmelik.
Uzmanlar ayrıca alerjik yiyeceklerin bebek ilk senesini tamamlayana kadar verilmemesi gerektiği kuralını da kaldırıyorlar.
Eskiden inek sütü 1 yaşına, yumurta 2 yaşına, fındık fıstık ve balık da 3 yaşına kadar verilmezdi.
‘Hiç tereddütsüz 6 veya 9 aylık bebeklere mutlaka balık yedirin diyebilmemiz için başka araştırmalar yapmamız gerekli,’ diye ekliyor araştırmacılar.
Op. Dr. Sinan GÖKER
44 YAŞINDAYIM ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ SOL GÖZÜMDE KAYMA VAR BU YAŞTA AMELİYAT OLSAM BAŞARILI OLURMU İYİ ÇALIŞMALAR... devamı
Kaşıntılı Cilt Döküntüleri
Nörodermatit Riskini Artıran Üç Gen Bulundu
Dishidroz
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Kolonya Egzamayı Tetikliyor