Bazen atopik dermatit olarak da geçen egzama kaşıntılı, pulumsu ve tajhriş olmuş cilt lekeleriyle sonuçlanan yangılı bir bozukluktur. Lekeler vücutta herhangi bir yerde kendilerini gösterebilir ama en çok yüzde, dizlerin arasında ve dirsek kıvrımlarında bulunur. Egzamanın olası birçok sebebi vardır ve Kanada Doğal Beslenme Okulu CSNN, bu cilt bozukluğunun tedavisinde doğru belenmenin önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor.
Besin Alerjileri ve Egzama
Egzama, en sık olarak alerjiye yatkın kişileri etkilemeye meyillidir. CSNN besin alerjilerinin ve hassasiyetlerinin egzamaya neden olabildiğini veya onu kötüleştirdiğini belirtiyor çünkü yiyemediğiniz besinleri tüketmek vücudu bunaltıyor ve tahriş edicilere karşı daha hassaslaştırıyor. Okul, bu durum karşısında en yaygın alerjen yiyeceklerin üç hafta elenmesini tavsiye ediyor.
Alerji Giderme Beslenmesi
En yaygın besin alerjenleri süt ürünleri, buğday, gluten, mısır, yumurta, kırmızı et, şeker, maya, çilek, narenciye meyveleri, mantar, domates, fıstık ve soyadır. Üç haftadan sonra her gün bir yiyecek maddesini yeniden beslenmenize sokarsınız ve egzama belirtilerinin geri gelmesini veya kötüleşmesini yakından takip edersiniz. Hiçbiri gerçekleşmediğinde yiyeceğin tüketim için güvenli olduğu düşünülür. Belirtiler kötüleşirse vücudunuza bir mola verdirmek için bu yiyeceği en az üç ay eleyin. Gluten ve süt ürünleri toleranssızlığı, egzama hastaları arasında çok yaygın; beslenmenize gluten ve süt ürünlerini yeniden eklerken özellikle dikkatli olmanız gerekiyor.
Egzamada Yenecek ve Kaçınılacak Gıdalar
Hayvansal ürünler vücutta yangılanmayı teşvik eden ve egzamayı kötüleştirebilen araşidonik asit denilen bir madde içerirler; bu yüzden CSNN her türlü hayvansal ürün alımınızı azaltmayı tavsiye ediyor. CSNN bağışıklık sistemini kuvvetlendirici şu yiyeceklere ağırlık veren yiyeceklerle beslenmeyi tavsiye ediyor: taze sebze ve meyveler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, deniz ürünleri, taze balık, keten tohumu yağı ve saf sızma zeytinyağı. Akşamsefasında veya hodan tohumunda bulunan esansiyel yağ asitleri de iltihap önleyici özellikleri nedeniyle faydalı olabilir, CSNN bu yağlardan günde toplam 2 ila 3 gram alınmasını öneriyor.
A Vitamini ve Beta Karoten Açısından Zengin Yiyecekler
A vitamini ve A vitamininden elde edilen beta karoten egzama gibi yangılı cilt bozukluklarına yardımcı güçlü antioksidanlardır. CSNN yumurta sarısı, karaciğer, havuç, kabak, bal kabağı, kayısı, şeftali, karahindiba yaprağı, ıspanak ve kale gibi bu besleyici maddeler açısından zengin yiyecekleri her gün yemeyi tavsiye ediyor.
Lif
Son olarak lif düzenli bağırsak boşaltımını teşvik etmede önemli. Yeterli lif alımı kolonun temiz tutulmasına yardımcı oluyor ve böylece dolaşan toksinleri azaltıyor. CSNN günde 30 ila 50 gram lifin hedeflenmesini tavsiye ediyor ve lif gereksiniminizi karşılamaya yardımcı olması için günde üç defa 5 gram keten tohumu veya psilyum lifi takviyelerinden alabileceğinizi belirtiyor.
Dövmenin Riskleri Nelerdir?
Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT
İyi gunler hocam.kienböck hastasıyım.lunatum kemiginde lekelenmeler baslamis.bu surecte nasil beslenmeliyim ,tedavim nasil olur acaba... devamı
Önlemek Tedavi Etmekten Daha Kolay
Güzellikle İlgili Başlıklar
Yaşlanma Göz Çevresinden Başlıyor
Daha Güzel Olmanız İçin Gündelik İpuçları