Diş çekimlerinde çeşitli anestezi yöntemleri uygulanır. Çünkü dişlerin pozisyonu, seçilecek anestezi yöntemi açısından önemlidir. Dişin alt ya da üst çenede olmasına ve pozisyonuna göre, o çeneye bir anestezi yapılır.

Sinirlerin bir blok halinde o yarım çeneyi uyuşturması çok önemlidir. Çünkü baş ve boyuna gelen sinirler alt ve üst çeneye yayıldığı ve her diş köküne de ayrı ayrı sinir ulaştığı için, azı dişlerinin çekiminde çoğunlukla arka bölgeden blok halinde yarım çene uyuşturulur. Yanı sıra dişin çevresine de destekleyici küçük anesteziler yapılarak, dişin tam bir anestezi altına girmesi sağlanmış olur.

Anestezi seçimini belirleyen faktörler

Eğer çekilecek olan alt çene yirmi yaş dişiyse, o bölgenin sinirine bir anestezi yapılır. Üst yirmi yaş dişi ise, üst çeneye bir anestezi yapılır.

Ayrıca anestezi seçiminde, hastanın sistemik bir sorununun olup olmaması da çok önemlidir. Hekimlerin sormasının yanı sıra, hastaların da sistemik hastalıklarını ve kullandıkları ilaçları belirterek anestezi seçimine yardımcı olmaları gerekir. Hastanın tansiyon sorunu varsa, adrenalin içermeyen bir anestezi seçilmelidir. Ya da alerjik bir sorunu varsa ona göre bir anestezi seçileceği için, hastanın sorunlarını mutlaka belirtmesi büyük bir önem taşır.

Doç. Dr. Lâle Zeynep Kanmaz

Hocam iyi günler dilerim.Ben 16 yıldır paxil kullanan panik bozukluğu hastasıyım.Diş çekimi için sedasyon ile diş çekimi yaptırmayı düşünüyorum konuşt... devamı