Diş eti hastalıklarıyla mücadele etmek için diş ipi kullanılmalıdır
Yapılan bir çalışma, diş fırçalamanın diş eti kanamalarına karşı tek başına etkili olmadığını gösterdi.
Diş hekimleri, fırçalamanın diş eti hastalıklarıyla mücadele etmek için yeterli olamayabileceğini yıllardır söylüyorlardı, ancak son zamanlarda bu konuda yeni kanıtlar bulundu.
Konuyla ilgili olarak ikizler üzerinde bir çalışma yapıldı. Diş fırçalamanın yanı sıra günde iki kere diş ipi kullanmanın, diş eti hastalığının belirtisi olan diş eti kanamasını iki hafta içerisinde, tek başına diş fırçalamaya göre yüzde 40 oranında azalttığını görüldü.
Konunun uzmanları, “Ağız kokusu ve diş eti kanaması, dişlerini ve diş etlerini düzenli olarak fırçalayan kişilerde de görülmektedir. Diş eti kanaması periodontal hastalık belirtisi olabilir ve ağız kokusu ağızda çoğalan belirli bir bakteriden kaynaklanabilir.” diyorlar.
Her gün diş ipi kullanılmasının kısa vadeli sonuçları
Çalışma sırasında araştırmacılar, 12 ila 21 yaşlarındaki 51 ikiz üzerinde, günde iki kere diş ipi kullanmanın ve diş fırçalamanın etkilerini, yalnızca diş fırçalamanın etkileri ile karşılaştırdılar. İkizlerden biri iki hafta boyunca dişlerini ve dilini günde iki kere fırçalarken, diğeri bunların yanında, günde iki kere de diş ipi kullandı.
Diyet, sağlık ve diş eti hastalığına katkıda bulunabilecek alışkanlıklar gibi aynı çevresel faktörleri paylaştıklarından, araştırma ikizler üzerinde yapıldı.
Araştırmacılar, çalışmadan önce ve sonra her iki grupta diş eti kanaması ve ağız kokusu belirtileri bulunup bulunmadığını araştırmıştır. Sonuçlar, diş ipi kullanan grupta diş eti kanaması görülen alanların müdahale öncesine göre yüzde 38 daha düşük oranda olduğunu ve genel diş eti kanamasının ortalama yüzde 42 oranında iyileştiğini göstermiştir.
Yalnızca diş fırçalayan grupta ise, bu tür gelişmeler gözlenmemiştir. Aslında diş ipi kullanmayanlar arasında diş eti kanaması görülen alanların oranı çalışma sırasında yaklaşık yüzde 4 artış göstermiştir.
Ağız kokusunun giderilmesi konusunda, her iki grupta da önemli ölçüde gelişme gözlenmiştir. Araştırmacılar bu durumu, dişlerin yanı sıra dilin de fırçalanması tavsiyesine bağlamaktadır. Dil genellikle kokuya yol açan bakteriler barındırır. Ağız kokusunda iyileşme bakımından, iki grup arasında da önemli bir fark bulunmamaktadır.
Araştırmacılar, diş eti kanamasının ve ağız kokusunun zaman içinde daha ileri periodontal problemlere yol açabilecek yetersiz ağız temizliğinin ilk işaretleri olduğunu belirtiyorlar. Evde ağız temizliğine dikkat etmenin ve rutin diş hekimi muayenesinin periodontal hastalıkları ve diş çürümesini önlemenin etkin bir yöntemi olduğunu da ekliyorlar.
Diş eti iltihabında ağız bakımı nasıl yapılır?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Ağzınız, Hastalıklarınızı Ele Veriyor!
Dişeti Rahatsızlıklarını Tedavi Etmek Romatoid Artrite İyi Gelebilir
Ağız Sağlığınızın Gösterdikleri
Diş Eti Hastalığı