Belirtileri

Diş eti hastalıklarına bağlı kanama görülen durumlarda hastalığın şiddetine göre bu belirtilerin biri veya bir kaçı görülür:

Fırçalama sırasında veya dokunulduğunda kanama

Ağızda kan tadı ve kokusu

Kırmızı ve şiş diş etleri

Diş hassasiyeti

Ağız kokusu

Diş eti çekilmesi

Dişlerde sallantı

Nedir?

Diş etleri çoğu zaman çürükler kadar rahatsızlık vermediği için önemsenmez. Ama unutulan önemli bir gerçek vardır; diş etleri vücudumuzun bir parçasıdır. O bölgede başlayan bir iltihaplanma kan damarlarıyla tüm vücuda ve hayati organlara taşınabilir. Yapılan araştırmalarda, unutulan bu gerçek yüzünden hamile bayanlarda erken doğum veya düşük riski, ileri yaşlarda kalp krizi riski, akciğer hastalıkları ve kontrol altına alınamayan diyabet hastalığı (şeker hastalığı) gibi önemli sağlık problemlerinin riskini arttırdığı görülmüştür.

Video: Dişeti İltihabı (Jinjivit)

Diş eti kanaması toplumumuzda sıklıkla rastlanan bir rahatsızlıktır. Genellikle diş fırçalama sırasında fark edilir. Sert fırçalama yüzünden olduğu düşünülür ve önemsenmez. Aslında unutulmamalıdır ki “sağlıklı diş eti kanamaz”. Normal bir fırçalama sırasında görülen kanama diş eti hastalıklarının habercisidir. Uzun süre devam eden kanamalar sistemik hastalıkların habercisi olabilir. Görülme sıklığı yaşa ve cinsiyete bağlı değildir.

Sebepleri

Diş eti kanamalarının esas nedeni diş taşları ve plaktır. Diş ve diş eti birleşim sınırına biriken yemek artıkları, diş fırçalama ihmal edildiğinde önce plağa, zamanla da diş taşlarına dönüşür. Diş taşları süngerimsi yapıdadır. Boşluklarına yerleşen bakteriler bu bölgede kolonize olur ve diş eti iltihabını başlatırlar.

Diş eti kanamalarını arttıran nedenlerden biri de hormonal değişikliklerdir. Ergenlik, hamilelik, menapoz ve adet dönemlerinde değişen hormon seviyeleri, diş etlerinin diş taşlarına karşı gösterdiği tepkiyi arttırır. Daha hassas olan diş etlerinde kanama artar.

Beslenme bozuklukları: Yeterli besin alamama, vitamin K ve vitamin C eksikliği ile düzensiz beslenme alışkanlığı tüm vücut sistemini etkilediği gibi diş etlerini de etkiler.

Kan hastalıkları: Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, koagülasyon (pıhtılaşma) faktörü eksikliği, lösemi, hemofili ve trombositopenik purpura gibi hastalıklar kanamaya neden olabilir.

İlaçlar: Aspirin türevi kan sulandırıcılar, heparin, bazı ağrı kesiciler ve kemoterapide kullanılan bazı ilaçların kullanımında diş eti kanamaları görülmektedir.

Sistemik hastalıklar: Karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet (şeker) hastalığı ve dolaşım bozuklukları gibi bazı sistemik hastalıkların belirtileri diş eti kanaması olarak ortaya çıkabilir.

Teşhis

Doğru bir tedavi öncelikle iyi bir teşhis ile başlar. Bunun için ilk önce ağız içi muayene ve radyolojik muayene yapılır. Uzun süre devam eden ve engellenemeyen kanamalarda kan tahlili (kan sayımı, pıhtılaşma zamanı, koagülasyon faktörü vb.) yapılmasında fayda vardır.

Tedavi

Diş eti kanamasını önlemenin ilk ve en önemli yolu ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda atılacak ilk adım evde başlar. Düzgün ve düzenli yapılacak diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, dişlerde birikecek plağın önlenmesi için gereklidir. Yumuşak veya orta sertlikte bir fırça kullanılmalı ve fırçalama sırasında diş etlerine de masaj yapılmalıdır. Yapılan en büyük hata diş etinin kanaması üzerine o bölgeyi fırçalamaktan vazgeçmektir. Fırçalamadığınız sürece plak birikmeye devam edecek ve kanama artacaktır. Yapılması gereken kanayan bölgenin daha itinalı fırçalanmasıdır.

Her türlü bakıma rağmen derin bölgelerde oluşan diş taşlarının temizlenmesi için diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. 6 aylık rutin yapılan kontroller sorunların erken fark edilmesini sağlar. Böylelikle yapılacak tedavi hem kolay hem de daha kısa süreli olur.

Basit bir kanamanın tedavisi 1 ila 3 seans arası değişen diş taşı temizliği ve/veya küretajla tedavi edilebilir.

Dişin destek dokularının kaybı söz konusu olduğunda tedavi daha komplike bir hale gelebilir. Bu durumlarda genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir ve hastalığın şiddetine göre yapılacak tedavi değişiklik gösterir. İleri durumlarda ameliyat sırasında kemik grefti (yapay kemik) konularak tedavi yapılırken bazen de diş kayıpları engellenememektedir.

Sistemik hastalıklar, kan hastalıkları ve beslenme bozukluklarının eşlik ettiği diş eti kanamalarının tedavileri ilgili doktorların kontrolünde yapılmalıdır. Dr. Dt. Müge Tirali Türkkan…

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı