Diş etlerinin yapısı ve rengi, diş estetiğinin tamamlayıcı unsurlarıdır. Diş etinin sağlıklı rengi, soluk pembedir. Kırmızı ve şiş olan diş etleri gülüş estetiğini bozduğu gibi, diş etlerindeki bazı hastalıkların da habercisidir.
Diş etleri, dişleri çepeçevre sarmalı ve kenarları bıçak sırtı gibi keskin ve ince olmalıdır. Büyük bir gülümsemede görünen diş etinin oranı önemlidir. Dudağın alt sınırları ile dişlerin tepe noktaları arasında görünen diş eti olması gerekenden fazla olursa (ki, buna gummy smile denir) diş estetiği bozulmuş demektir. Bu tip durumlarda periodontal cerrahilerle ya da lazerle kron boyu uzatma işlemleri yapılarak kişiye gülüş estetiği kazandırılabilir.
Diş eti sorunlarına çözümler
Var olan periodontal hastalıklar ise, basit durumlarda detertraj, daha ileri durumlarda sublingual küretaj, lazerle küretaj ve flep operasyonları gibi işlemlerle estetiği geri kazandırmak mümkündür.
Diş eti çekilmelerinde, genellikle protetik yöntemlere başvurulur. Bu gibi durumlarda lamine uygulamaları ya da zirkonyum uygulamaları ile çekilme olan bölgeler düzeltilebilir. Bazen de periodontal tedavi ile kök yüzeylerinin örtülmesi mümkün olmaktadır.
Kimi durumlarda sağlıklı diş etleri üzerinde bölgesel olarak renk pigmetasyonları oluşur. Bunlar da yine lazerle kazınarak ortadan kaldırılabilir.
İLGİLİ MAKALE
Gülüş estetiği hangi hekimler tarafından yapılır?
Op. Dr. Korkut ARSLAN
İç dudakların estetiği sonraki tamamen diş dudaklarin içinde kalmis yani kapali bir vulva görünümüne kavusabilirmiyim muayene ucretlimi bu amaliyat fi... devamı
Bebeklerde Biberon Çürüğü Nasıl Oluşur?
Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Gülüş Estetiği Pahalı Bir İşlem Midir?
Yirmi Yaş Dişi Hangi Biçimlerde Çekilir?
Diş Etleri Çekilen Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılır?