Nedir
Diş Muayeneleri
Düzenli diş muayeneleri, önleyici sağlık hizmetlerinin önemli bir bölümünü oluşturur. Bir diş muayenesi sırasında, diş hekimi veya diş sağlığı uzmanı dişlerinizi temizleyecek ve dişeti iltihabı veya kemik kaybını saptayacaktır. Diş hekimi veya diş sağlığı uzmanı. diş çürüklerinizdeki artışın ve diğer ağız sağlığı sorunlarının risklerini değerlendirecek, aynı zamanda anormallikler için yüz, boyun ve ağzınızı kontrol edecektir. Bir diş muayenesi aynı zamanda diş röntgeni veya diğer teşhis işlemlerini de içerir.
Diş muayenesi sırasında, diş hekimi veya diş sağlığı uzmanının, beslenmeniz ve ağız temizlik alışkanlıklarınız hakkında sizinle görüşmesi ve düzgün fırçalama ve ağız çalkalama tekniklerini göstermesi muhtemeldir. Diş muayenesi sırasında tartışılacak konular arasında şunlar da yer alabilir:
- Aldığınız ilaçlar
- Tütün mamulleri kullanımı
- Diş kaybının sonuçları
- Kaplama, sabit köprüler veya diş implantlarının faydaları
- Takma dişlerin kullanımı
- Kozmetik işlemler
Bir diş muayenesi aynı zamanda size ağız sağlığınız hakkında sorular sorma imkanı da verir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Düzenli diş muayenesi, ağız sağlığınızı ve genel sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Böylece, hem dişlerinizin korunması hem de diş hekiminizin dişlerinizdeki veya ağzınızdaki herhangi bir sorunu zamanında ve tedavisi mümkünken tespit etmesi olanaklı hale gelir.
Diş muayenesine ne zaman gidilir
Diş hekimleri ve konunun uzmanları, yetişkinlerin ya her 6 ayda bir ya da diş hekimlerinin önerdiği süreler içerisinde, düzenli diş muayenesinden geçmelerini önerirler. Hiç doğal dişiniz kalmamış olsa bile, ağız ve diş sağlığınızı korumak için, düzenli muayeneden geçmeniz önemlidir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanmalısınız?
Eğer yetişkin olarak ilk diş muayenesini planlıyorsanız veya yeni bir diş hekimi arıyorsanız, dostlarınızdan, aile bireylerinden, komşularınızdan, iş arkadaşlarınızdan veya doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz. Diş hekiminin kolay bir adreste bulunmasını ve sağlık sigortanız içerisinde yer alıp almadığını hesaba katın. Tedaviye başlamadan önce, ücret ve ödeme seçeneklerini anladığınızdan emin olun.
Eğer diş muayenesi sizi tedirgin ediyorsa, diş hekimi veya diş sağlığı uzmanınızla endişelerinizi paylaşın. Daha rahat hissetmeniz için doktorunuz gerekli ayarlamaları yapabilir.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilisiniz?
Diş muayenesi sırasında, diş hekimi veya diş sağlığı uzmanınız şunları yapacaktır:
- Genel sağlığınızı ve ağız temizliğinizi değerlendirme.
- Diş çürüğü, kök çürüğü ve dişeti ya da kemik hastalıkları riskinizi değerlendirme.
- Dolgu veya kron kaplamalar kullanarak dişlerinizin onarımı veya takma dişler ya da diş implantları kullanarak dişlerin değiştirilmesini değerlendirme.
- Isırma ve çene sorunlarınızı kontrol etme.
- Dişlerinizdeki leke veya tortuları çıkarma.
- Diş ve takma dişleriniz için uygun temizleme tekniklerini gösterme.
- Beslenmenizde ne kadar florür aldığınızı ve temizlik ürünleri kullanımınızı değerlendirme.
- Ağız röntgeni çekme ya da eğer gerekliyse diğer teşhis işlemlerini yapma.
Diş muayenesi sırasında, diş hekiminiz veya diş sağlığı uzmanınız size sağlık sorunlarınız veya aldığınız ilaçlar hakkında sorular soracak ve bunların ağız sağlığınıza etkisini tartışacaktır. Eğer şeker hastasıysanız, örneğin dişeti hastalığı riskiniz yüksektir. Eğer, antihistaminler, antidepresanlar ve yüksek tansiyon ilaçları gibi ilaçlar alıyorsanız, ağız kuruluğu yaşayabilirsiniz ve diş çürüğü riskiniz artar. Eğer artrit hastalığınız varsa, diş hekiminiz veya diş sağlığı uzmanınız diş fırçasının sapını daha kolay kullanım için bir plastik topa nasıl saplayacağınızı gösterebilir veya bir elektrikli diş fırçası kullanmanızı önerebilir.
Eğer takma dişleriniz varsa, diş hekiminiz veya diş sağlığı uzmanınız, takma dişlerinizin ne kadar uyduğunu muayene edecek ve gerekli ayarlamaları yapacaktır.
Diş muayeneleri aynı zamanda yetersiz beslenme, sigara içme, tütün çiğneme, alkol kullanımı, yeme bozuklukları, ağız piercingleri ve temas sporları sırasında ağız muhafazası takmamakla ilgili diş sağlığı riskleri hakkında danışmanlığı da içerebilir.
Ağız içi röntgenler
Ağız içi röntgenleri, diş hekiminin ağzınızın özel bir bölgesinin detaylı görüntülerini elde etmesini sağlar. Röntgen filmleri, geleneksel olarak karanlık bir odada banyo edilir, ama daha yeni bir teknik, röntgen görüntülerinin bilgisayara gönderilmesini ve ekranda görüntülenmesini olanaklı kılar. Çeşitli ağız içi röntgen türleri arasında şunlar yer alır:
- Bite-wing. Bu röntgen türü diş hekiminin üst ve alt dişlerin kronlarını görmesini olanaklı kılar. Bite-wing röntgeni sırasında, röntgen çekilirken röntgen filmi tutacağını ısırmanız gerekir.
- Periapikal. Bu röntgen türü, diş hekiminin bir diş kökünün uç kısmını görmesini olanaklı kılar.
- Okluzal. Bu röntgen türü diş hekiminin çene kapandığında üst dişlerin ve onlara karşılık gelen alt dişlerin birbirine oturup oturmadığını görmesini sağlar.
- Panoramik. Bu röntgen türünde röntgen, diş hekimine tüm ağzın kapsamlı bir görüntüsünü verir.
Röntgenler genel olarak her dişçi ziyaretinde gerekli olmaz. Eğer röntgenden kaynaklanan radyasyona maruz kalma konusunda endişeler taşıyorsanız diş hekiminizle konuşun.
Ağız kanseri muayenesi
Diş muayenesi sırasında, diş hekiminiz veya diş sağlığı uzmanınız ağız kanseri bulgularına da bakacaktır. Çenenizin altındaki alanı, boynunuzun iki yanını ve dudak ve yanaklarınızın iç kısmını yoklayacağı gibi, dilinizi, damağınızı ve ağız tabanınızı inceleyecektir.
Diş kalıbı
Bazı durumlarda, diş hekiminiz dişlerinizin ve ağız dokunuzun bir kopyasını oluşturmak için, alt veya üst çenenizin, bazen de ikisinin birden diş kalıbının alınmasını tavsiye edebilir. Bu kalıp, diş hekimi veya diş sağlığı uzmanına, ısırma biçiminizi değerlendirme veya bir ağız muhafazası ya da beyazlatma plağı yapma konusunda yardımcı olacaktır. Diş hekimi ve diş sağlığı uzmanı at nalı şeklindeki plakları yumuşak, jelatin benzeri bir maddeyle doldurur ve bunları üst ve alt dişlerinize yerleştirir. Birkaç dakika sonra, plaklar alınır ve ağzınıza ait bir diş kalıbı oluşturmak üzere kullanılır. Diş hekiminiz aynı zamanda ısırma biçiminizi kaydetmek ve değerlendirmek için yumuşak bir maddeyi ısırmanızı da isteyebilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Diş muayenenizin ardından, diş hekimi veya diş sağlığı uzmanınız, diş çürükleri, dişeti hastalıkları ve diğer ağız sağlığı sorunlarını ve ağız sağlığınızı iyileştirmek ve korumak için alabileceğiniz önleyici tedbirleri içerecek şekilde, ağız sağlığınız hakkında açıklamalarda bulunur. Diş hekimi veya ağız sağlığı uzmanınız aynı zamanda size sonraki ziyaretin ne zaman olacağı (genellikle altı ay sonra) konusunda tavsiyeler verir. Eğer diş çürüğü veya dişeti hastalığı konusunda yüksek risk taşıyorsanız ya da başka ağız sağlığı sorunlarınız varsa, diş hekiminiz veya diş sağlığı uzmanınız çekapa daha sık gelmenizi önerecektir.
İleri Yaşlarda Ağız Bakımı İpuçları
Op. Dr. Korkut ARSLAN
İç dudakların estetiği sonraki tamamen diş dudaklarin içinde kalmis yani kapali bir vulva görünümüne kavusabilirmiyim muayene ucretlimi bu amaliyat fi... devamı
Gebelikte Diş Sağlığı
Ağzınız, Hastalıklarınızı Ele Veriyor!
Ağız Kanseri
Diş Apsesi
Güzel Diş Ve Dişetleri İçin İpuçları