Diş hekimliğinde, lazerlerin çok geniş bir kullanım alanı vardır. Erbiyum lazerleriyle yapılan tedavilerde diş çürüklerinin temizlenmesi, periodontal ameliyatlarında diş eti sorunlarının giderilmesi, yumuşak ve sert dokuların kesilebilmesi mümkündür. Yanı sıra bu lazer, çeşitli cerrahi işlemlerde, örneğin gömük yirmi yaş dişlerinin tedavisinde, kemiğin açılması işleminde kullanılabilir. Yani erbiyum lazerleri sert ve yumuşak dokuları keserler.
Diot lazerlerle ise, yumuşak dokular üzerinde çalışılabilir. Yumuşak dokularda ortaya çıkan fibrom tarzı tümörlerin, kistik oluşumların alınması, ölçü alınmadan önce diş etlerinin açılması ve diş beyazlatma gibi çok farklı alanlarda kullanılabilir.
Lazer tedavisinin avantajları
Lazerlerin farklı dalga boyları vardır. Diot lazerlerle erbiyum lazerlerin sahip olduğu farklı dalga boyları, dokular üzerinde farklı etkilerde bulunur. Bu nedenle, değişik alanlardaki endikasyonlar için farklı lazerler kullanılır.
Ama bütün lazerlerin ortak özelliği, güçlü bir mikrop öldürme yeteneklerinin olmasıdır. Bu güçlü bakterisit etkiden yararlanılarak, ağızda oluşan her türlü enfeksiyonun giderilmesi için lazerler kullanılabilir.
Lazer tedavisinin diğer tedavilere göre sahip olduğu avantaj ise, lazer uygulandıktan sonra dokuların çok hızlı iyileşmesidir. Bunun nedeni, lazerin aniden ortaya çıkan etkisinin sadece uygulandığı dokuyu etkilemesi, çok yakındaki komşu dokular üzerinde herhangi bir etkide bulunmamasıdır. O yüzden örneğin bir kesi yapıldığında, sadece kesilen bölgedeki dokuların etkilenmesi ve çevredeki hücrelerin sağlıklı kalması sayesinde, iyileşme süreci çok hızlı gerçekleşir.
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Bebekler Dişçiye İlk Kez Ne Zaman Götürülmeli?
Ortodonti Tedavisi Ne Anlama Gelir?
Diş Eti Çekilmelerine Hangi Estetikler Uygulanabilir?
Hamilelikte Mutlaka Diş Eti Kanaması Görülür Mü?
Yaprak Porselen Uygulanamayan Dişler