Günümüz teknoloji çağı olarak adlandırılmaktadır ve bu çağdaki gelişmeler dişhekimliği alanında da kendini göstermektedir.
Lazer teknolojisi, son yıllarda genel tıp ve diş hekimliği alanlarında yaygın şekilde kullanılmaktadır ve bugün diş hekimliği uygulamalarına getirdiği yeniliklerle oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Diş hekimliğinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş olan lazer diş hekimliği, genelde tedavi süresini kısaltarak, daha az ağrı ile daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlayarak; diş tedavi korkusu olan her yaş grubu hastanın tedavisinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Lazer kullanımı ile pek çok dişhekimliği işlemleri rahatlıkla yapılabilir. Bunlar:
Diş beyazlatma:
İnsanlar tarafından en çok istenen şey beyaz ve sağlıklı bir gülüştür. Diş beyazlatma işlemi eski geleneksel yöntemlerle de yapılabilirken lazer kullanımı ile daha hızlı ve efektif sonuçlar alınabilmektedir. Bu işlem sonrası hastaların, hekimleri tarafından önerilen tedavi sonrası bakımlarını da özenle uygulamaları gerekir.
Diş dolgusu yaptırmak:
Çürük dişler insanlar için büyük bir problemdir ve dünyada görülen en yaygın hastalıklardan birisidir. İlerlememiş çürükler ( henüz kırık oluşmamış ve gece ağrısı yapmamış çürükler) lazer ile çoğu zaman (% 95 oranında) uyuşturulmadan(iğne yapılmadan) temizlenip dolgusu yapılabilmektedir. Lazerin ağrı hissi vermeden çürük dokuyu temizlemesi, cihazın özellikleri sayesindedir. Çocukların diş tedavisi korkularını da yenmek açısından lazer kullanımı büyük bir avantajdır.
Kanal tedavisi:
Çürüğün çok ilerlediği dişin özüne yani canlı dokularına kadar ilerlediği durumlarda ağrıyı kesmek ve dişi ağızda tutmak amacı ile kanal tedavisi yapılmaktadır. Ancak bazı vakalarda ağrı geçmeyip daha şiddetli bir hal alabilir. Böyle vakalarda lazer kullanımı ile dişin derinliklerine yerleşmiş olan bakteriler lazer enerjisi yardımı ile elemine edilir (öldürülür) ve enfeksiyonun geçmesi sağlanarak diş kurtarılır. Tabi ki tedavi esnasında hangi lazer kaynağının kullanılacağının da iyi bilinmesi gerekir; uygun olmayan lazer kaynakları kullanımı ile tedavi süresi uzayıp, başarı oranı azalabilir. Kök ucu enfeksiyonu olup da klasik dişhekimliği tedavileri ile sonuç alınamayan; kanal tedavisine cevap vermeyen dişlerin lazer ile tedavisi mümkündür.
Dişeti tedavileri:
Ağız sağlığımız için dişetleri de dişler kadar önemli bir yapıdır. Çünkü sağlıksız dişetleri, sağlıklı dişlerin kaybına neden olabilir. Şiş, kırmızı, iltihaplı dişetleri ağız konforunu bozmaktadır. Kronik dişeti iltihabı olup cerrahi yolla dişeti tedavisine ihtiyaç duyulan vakalarda cerrahi tedaviye alternatif, travmatik olmayan yöntem; lazer ile dişeti küretajıdır. Ayrıca estetik veya tedavi amaçlı olarak dişeti kısaltılması (gingivektomi) ve şekillendirmesi (gingivoplasti) tedavileri yapılabilmektedir.Bu işlemler lazer cihazı ile ağrısız ve kansız yapılabilmektedir. Lazer ışını kanamayı azaltması ve dokuya az hasar vermesi dolayısıyla cerrahi operasyonların çeşitli aşamalarında kullanılır. Lazer yardımı ile dişetlerinin iyileşme hızı artmakta ve daha sağlıklı dişetlerine daha kısa sürede sahip olabilmekteyiz. Dişetlerinde genetik olarak aşırı derecede mor renklenme (hiperpigmentasyon) bulunan hastalarda 3 veya 4 seansta lazer ile soyma (peeling) yapılarak, bu sorunda ortadan kaldırılabilmektedir.
Cerrahi işlemler:
Lazer sayesinde birçok cerrahi işlem daha rahat ve kolay yapılabilmektedir. Gömülü dişlerin çekimleri, apikal rezeksiyon (kök ucu apseli dişlerde uygulanan işlem),dişetlerinde yapılan ameliyatlar (dil bağcığı, dudak bağcığı uzaklaştırılması için dişin üzerine uzamış enfeksiyon yaratan dişetlerinin uzaklaştırılması) kolaylıkla yapılmaktadır. Ayrıca implant uygulamalarında lazer teknolojisi ile cerrahi işlem aşamaları basitleşmekte ve tedavi genelinde zaman kazanılmaktadır. Lazer cihazının bu işlerde kullanılmasının amacı iyileşmenin hızlı olması ve işlem sırasında ağrı duyulmamasıdır.
Diş hassasiyeti:
Dişeti çekilmiş hastalarda kök hassasiyetleri oluşur. Bu hassasiyetleri gidermek lazer tedavileri ile mümkündür. Dikkatli yapılan teşhis sonrası hastalar lazer ile tedavi edilir ve kontrol randevuları ile oluşan sağlık durumu idame edilir.
Lazer uçuk tedavilerinde de kullanılabilir. Stresli veya vücut dirençleri düşük olan kişilerin sık sık dudak çevresinde uçuk çıkardığı görülür. İlk gün lazer uygulaması ile bu hastalığı tedavi etmek ve ağrıyı kesmek mümkündür. Bazı insanlar ağız içinde oluşan küçük beyaz yaralardan şikayet ederler, bu yaralara aft denir ve aftlar dönem dönem çıkıp ağız içinde ağrılara sebep olurlar. Yemek yemek ve diş fırçalamak zorlaşır. Lazer yardımı ile aftların tedavisi de mümkündür.
Başlıklar halinde ele aldığımız dişhekimliği işlemleri lazer yardımı ile daha hızlı, rahat ve ağrısız yapılabilmektedir. Gelişen lazer teknolojisi ile dişhekimliğinde uygulanan işlemleri; temiz, sağlıklı ve kaliteli bir ortamda talep etmek her insanın hakkıdır.
Lazer Destekli Yağ Aldırma
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Daha Beyaz Dişler İçin Ne Yapmalıyız?
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Daha Beyaz Dişler İçin Yapmanız Gerekenler
Güzel Gülümsemeyi Korumak İçin 5 Kolay Yol
Güzel Diş Ve Dişetleri İçin İpuçları