Diyabetlilerde Hamilelik

Geçmişte doktorlar diyabetli kadınlara hamile kalmamalarını tavsiye ediyorlardı, çünkü bu çok tehlikeli görülmekteydi. Ama şimdi durum artık böyle değil. Artık şimdi çoğu kadın doktorlarıyla iyi bir koordinasyon içinde olduğu ve durumuyla başa çıkmak için gerekli hassasiyeti gösterdiği sürece normal hamilelik geçiriyor veya sağlıklı bebekler dünyaya getiriyor. Diyabetiniz varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, hamilelikten önce hamilelik sağlığınız için belli adımlar atmalısınız.

Riskleri

Kontrol Altında Bulundurulmayan Diyabet Riskleri

Diyanet artık hamile kalmaktan vazgeçmek için bir risk olmamasına rağmen, hamilelikten önce ve hamilelik sırasında kontrol altında bulundurulmayan kan şekeri (glikoz) seviyesi anne ve bebek için ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. İşte bu risklerden bazıları:

  • Düşük veya prematüre doğum olasılığının artması
  • Bebekte daha yüksek doğum kusuru olasılığı (bu da kan şekeri seviyesinin kontrol altında bulundurulmaması ve ketonlardan kaynaklanır. Bunun her ikisi de tedavi olmamış diyabet hastalarında yaygın olarak görülür. Hamileliğin ilk birkaç haftasında, bebeğin organları şekillenir. Bu sürede annenin kan şekeri çok düşük veya çok yüksek olursa, bebeğin organları zarar görebilir. İşte bu nedenle annenin kan şekerine hamile kalmadan önce de dikkat edilmesi önemlidir.)
  • Bebek ve annenin her ikisi için de hamilelik ve doğumun zor geçmesine neden olan çok büyük bir bebek sahibi olma olasılığı (plasentadan geçen fazla glikoz nedeniyle fazla beslenmiş bebek),
  • Doğumdan sonra bebekte hipoglisemi ve/veya sarılık ve annede görme problemi riski

İşte bunlar, diyabet hastası kadınların hamilelikten önce sağlık uzmanlarına danışmasını gerektiren sebeplerden bazılarıdır. Aslında Amerikan Diyabet Cemiyeti, diyabet hastası kadınların hamilelikten üç veya altı ay öncesinden kanlarındaki glikoz seviyesinin iyi bir şekilde kontrol altında tutulması için doktorlarıyla iletişime geçmelerini tavsiye ediyor.

Hamilelik Öncesi Danışmanlık

Hamilelik Öncesi Danışmanlık

Hamilelik öncesi sağlık uzmanlarıyla görüşmeler, şimdi giderek sadece diyabet hastası kadınlara değil tüm kadınlara tavsiye edilmektedir. Eğer diyabet hastasıysanız ve bebek sahibi olmak istiyorsanız, hamilelik sürecinin bu aşaması bilhassa çok önemlidir. Bir diyabet hastası olarak, durumunuzu düzenli olarak takip edip size hangi tedavileri ne sıklıkla almanız gerektiği gibi hususları söyleyecek bir endokrinoloji uzmanı veya diyabet uzmanı ile irtibatta bulunmalısınız. Şimdi böyle bir doktorla temasa geçmeniz ve hamilelik planınız hakkında görüşmeniz gerekiyor. Henüz bir diyabet uzmanıyla görüşmüyorsanız, işte bu sizin için böyle temasta bulunma fırsatıdır.

Tıbbi Tavsiyeler

İlave Tıbbi Tavsiyeler

Diyabet uzmanınız size diyabetinizi ilaçlar, diyet ve egzersiz yardımıyla nasıl kontrol altına alacağınıza yönelik gerekli tavsiyelerde bulunacaktır fakat aynı zamanda sizi hamilelikteki diyabet konusunda tecrübeli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına da yönlendirebilir. Fazla kilonuz varsa, aynı zamanda bir de diyetisyene gitmeniz söylenebilir.

Henüz başlamamışsanız bolca sebze ve meyveden oluşan bir diyet önerilebilir ve hamileliğiniz için güvenliyse günde yaklaşık 30 dakika aerobik yapmanız tavsiye edilebilir. Hamile kalmadan önce kilo vermeniz gerekiyorsa veya bu sürede egzersiz yapmamışsanız size muhtemelen yavaşça bir egzersiz rutini oluşturmanız söylenecektir.

 

Zamanlanmış Cinsel İlişki

Zamanlanmış Cinsel İlişki

Doktorunuzla birlikte, sizin hamile kalabileceğinizi düşünmeden önce de ayın hangi günlerinde yumurtladığınızı anlamak için adet dönemlerinizi takip etmeye ve hamileliğe en çok yatkın olduğunuz dönemi anlamaya çalışmaya başlayabilirsiniz. Ve zamanı geldiğinde korunmasız cinsel ilişkide bulunabilirsiniz. Doktorlar, hafta üç defa seks yapmanın partnerinizin spermlerinin yumurtlama döneminde yumurtaları döllemeye en yatkın hale getireceğini söylüyorlar.

 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Kan tahlili yaptirdim beta hcg sonucu 6.2 çikti bunda bir gebelik var mi... devamı