İnsülin Direnci ve Hamilelik
Doğru Tedaviyi Almak
İnsülin direnci (insülin rezistansı) “Zayıflayan hücrelerin, insülinin glikozu (şeker) kan dolaşımından kas ve diğer dokulara aktarma işlemine, karşılık verebilme yetisinin azalması” durumudur. Kaslar insülini kabul etmedikleri zaman, pankreas daha çok insülin üreterek durumu gereğinden fazla telafi eder. İnsülin bir hormondur ve temel işi karbonhidrat yıkımına yardım etmektir. Karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler yıkıma uğratılmadıkları zaman şekere dönüşür ve süreç, vücutta depolanmalarıyla tamamlanır. Bu, kilo vermeyi giderek daha da zor hale getirir. İnsülin direnci ayrıca 2. tip diyabete de neden olabilir. 2. tip diyabet, kanda sürekli yüksek düzeyde şeker (glikoz) olduğunda meydana gelen bir hastalıktır.
Hamilelik, insülin direnci olan bir kadın için çok zor olabilir. İnsülin direnci hamile bir kadında gebelik diyabeti ortaya çıkmasını çok daha kolay hale getirir. Gebelik diyabeti testi, hamileliğin 24. haftası dolaylarında yapılır. Eğer insülin direnciniz varsa, bunu mutlaka doktorunuzun bilgisine sunun. Çünkü doktorunuz standart testler öncesinde ve sonrasında gebelik diyabeti için bazı ek testler isteyebilecektir.
Test, aç kalmak dışında kolay bir testtir. Çünkü hamile kadınların bildiği gibi, bu dönemde açlık hissi güçlü bir şekilde ve sık sık gelir. Bir gece aç kalmanın ardından bir şişe özel glikoz karışımı içmeniz gerekir. Az sayıda lezzet çeşidi olmakla birlikte, hepsi yaklaşık tatlı gazsız soda lezzetine benzer. Bazı doktorlar sizi eve şişeyi vererek göndereceklerdir, bazıları da karışımı içtikten sonraki bir saat süresince muayenehanede olmanızı isteyecektir. Hamile kadının öğürme refleksini bastırarak sıvının alınması için bazı tüyolar gereklidir; içeceğin soğuk olmasına dikkat edin, ya buzdolabına koyun ya da bardağa buz atın. Ayrıca karışımı içmek için pipet kullanın. Pipet, sıvıyı dilinize değdirmeden ve tadını almanıza pek fazla zaman kalmadan, doğrudan yutmanızı sağlar. İçeceğin belli bir zaman dilimi içinde bitirilmesi gerekir; yani vücuda hızlı girmesi ve orada kalması çok önemlidir. Farkında olmanız gereken çok önemli bir konu, bu kadar şekerin boş bir mideden aniden vücuda dağılmasının, yoğun bir şekilde mide bulantısı ve baş ağrısına neden olabileceğidir. Neyse ki bu hisler oldukça çabuk geçer.
Eğer şans eseri, bir saatin ardından hamile kadının glikoz testi yüksek çıkarsa, tedavi kararı verilmeden önce üç saatlik bir teste daha tabi tutulacaktır. Bu sadece insülin direnci olan değil bütün hamile kadınlara uygulanan bir işlemdir. Bu test bir glikoz içeceği içmek ve bir saatin bitiminde kan örneği vermekten ibaret değil, bu işlemi ikinci ve üçüncü saatlerin bitiminde de tekrarlamaktır. Bir kadının hamilelikten önce ve hamilelik sırasında insülin direnci olması, o kadında gebelik diyabeti ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Bazı doktorlarsa, hamilelik süresince tedavi konusunda fazlaca tedbirli olur.
İnsülin direncini birçok ilaçla tedavi etmek mümkündür; halen en yaygın olanı metformin içeren ilaçtır. Bu ilaç hamilelik süresince kullanılabilir, ama bazı doktorlar eski tıbbi bilgilerine dayanarak hastalarının bu ilacı kullanmalarına izin vermez. İnsülin direnci kilo almayı kolaylaştırdığı ve vermeyi zorlaştırdığı için bu ilaç, insülin direnci olan bir kadının az miktarda da olsa kilo almasına neden olabilir. Bu ilacın kullanımının, hamileliğin sonlarına doğru bırakılması önemlidir. Eğer ilaç bir ameliyatın yapılacağı günlerde alınırsa, çok ağır komplikasyonlar gelişmesi olasılığı vardır.
İnsülin direnciyle birlikte hamilelik, ideal bir durum değildir. Gebelik diyabeti ciddi bir durumdur ve hem annenin hem de doğmamış çocuğun sağlığına ciddi zararlar verebilir. İnsülin direnci olan hamile bir kadının yakından takip edilmesi, gebelik diyabetinin erken teşhis edilebilmesi için önemlidir. İnsülin direnci olan kadında kesinlikle gebelik diyabeti de olacak diye bir şey yoktur. Önleyici ilaç kullanımı bu tehlikeyi ortadan kaldırabilir.
Kilo Alımına Neden Olan Hastalıklar
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
Ben iki kez hamilelik başlangıcında açlık 120 olan şekerimi düşürmek için günde üç kez toplam 18 cc insülin kullandım. İlkinde kese boş dediler, düşük... devamı
Annede Diyabet Doğuştan Gelen Bozuklukları 4 Kat Artırıyor
Fazla Oturmak Diyabet Ve Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor
Hamilelik Döneminde Şeker Hastalığı Korkunuz Olmasın
Abdde Diyabette Büyük Artış
Şeker Hastalığında Zayıf Olmak Neden Tehlikeli