Şeker (diyabet) hastalarını ilgilendiren haberler ABD’deki Mayo Clinic endokrinologlarından geldi. Dr. Yogish Kudva ve Ananda Basu yaptıkları çalışmalarda egzersiz ve hareketin şeker seviyeleri üzerindeki etkileriyle ilgili bulduklarını gene Mayo Clinic’te halen geliştirilen yapay pankreasta kullanacaklar.

Vücuttaki hücrelerin kandaki şekeri enerji olarak kullanabilmesi için insülin gerekiyor. Pankreasta yeterli seviyede üretilemezse tip 1 diyabet hastalığı ortaya çıkıyor. Yapay Pankreas, şeker hastasının kan şekeri seviyesini sürekli kontrol ederek, otomatik olarak, gereken seviyedeki  insülini salgılayabilecek bir alet olarak tasarlanıyor. Yapay Pankreasın etkili olarak çalışabilmesi için fiziksel aktiviteyi doğru olarak algılayabilmesi ve kan şekeri üzerindeki etkisini doğru olarak hesaplayabilmesi gerekmekte. Bunun için de hareketin şeker seviyesini nasıl etkilediği daha da detaylı bir biçimde inceleniyor.

Dr. Kudva ve Dr.Basu’nun çalışmalarında tip 1 diyabetlilerin yemek yedikten sonra hafif derecede hareketli oldukları zaman bile kan şekeri  seviyelerinin şeker hastası olmayanlarınkine yakın olduğunu görüldü. Hiç hareket etmeyenlerin ise şeker seviyeleri yükseldi. Aslında hafif de olsa egzersizle kan şekeri arasındaki ilişki biliniyordu ama tip 1 diyabetlilerde ne ölçüde geçerli olduğu araştırılmamıştı. Ayrıca sağlıklı bireylerde kan şekerinin sabahları, akşama göre daha hızlı düştüğünü de buldular. Vücudun insülin salgılama zamanlamasının daha fazla araştırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Yapay pankreasın hastalarda denenmesine kasım ayında başlanıyor. Yapay pankreasın sürekli olarak şeker seviyelerini takip etmek ve aşı olmak zorunda olan diyabetlilerin hayatını önemli ölçüde kolaylaştırması bekleniyor.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

şeker hastasıyım.sertleşme sorunu yaşıyorum.ilaç tavsiyesi istiyorumiyaş66... devamı