Fissür örtücü de denen doğal dolgu dişin çiğneyici yüzeylerinin, plak ve yiyecek artıklarının birikmesini önlemek amacıyla özel bir maddeyle kaplanmasıdır. Çiğneyici yüzeylerin derin olması durumunda bazen fırçalamaya rağmen etkin koruma sağlanamaz. Burada biriken artıklar sonucu bu noktalardan çürük oluşmaya başlar. Bu durumda bu oyukların özel bir maddeyle kaplanarak kapatılması çürük ve plak oluşumunu engellemede yardımcı olur.
Kimler doğal dolgu yaptırmalı?
Çürüklere olan yatkınlıkları dolayısıyla 6-14 yaş arası çocuk ve ergenler doğal dolgu için ilk akla gelen adaylardır. Ancak yetişkin ve bebekler de doğal dolgudan faydalanabilir. Dolgu yapılabilmesi için dişte çürük olmaması gerekir. Dolgu, süt ve daimi azı dişlerine uygulanır.
Nasıl uygulanır?
Doğal dolgu uygulaması basit ve acısızdır. Her bir dişe uygulanması yalnızca birkaç dakika sürer. Dişler önce temizlenir.Etrafına pamuk gibi bir madde sarılarak kuru kalması sağlanır. Sonra dolgu yapılacak yüzeylere bir solüsyon sürülüp dişler tekrar kurulanır. En son da dolgu maddesi uygulanır. Doğal dolgular senelerce dayanabilmekle beraber, düzenli aralıklarla diş hekiminiz tarafındna kontrol edilmelidir. Gerekli durumlarda dolgular yenilenebilir.
Diş beyazlatma işlemi bütün dişlere yapılır mı?
Dr. Özer AKINCI
hocam iyi günler dilerim.Ben 2 hafta önce arka dişime dolgu yaptırdım ve ilk günden itibaren dolguda bir yükseklik wardı bu yüksekliğin zamanla kaybol... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Ağzınız, Hastalıklarınızı Ele Veriyor!
Dişlerinizle İlgili Doğru Bildiğiniz Yanlışlar
Diş Dolgusu
Diş Çürükleri