- İçindekiler
- Doğum Yapma Seçenekleriniz
- Rahatlatıcı Yöntemler
- İlaç Kullanarak Ağrıyı Dindirme
- Doğum Yapma Seçenekleri
- Tıbbi Prosedürler
- Yenidoğan Bebeğin Bakımı
Doğum Yapma Seçenekleriniz
Doğum Yapma Seçenekleriniz
Doğum öncesi doktor ziyaretleriniz sırasında, doğum sancısına ve doğum yapma seçeneklerinize dair doktorunuzdan bilgi alın. Tercihlerinizi belirlediğiniz zaman, bir doğum planı kaleme almak isteyebilirsiniz. Bir doğum planı, ideal bir “plan” gibi değildir. Hiçbir doğum sancısı ve doğum, önceden tahmin edilemeyeceği veya planlanamayacağı için esnek olmanız gerekir. Olası komplikasyonlarla nasıl baş edeceğinizi belirledikten sonra, fikrinizi her zaman değiştirebilmek için kendinize izin verin. Ve planladığınızdan farklı biçimlerde de bebeğinizi doğurmaya hazırlıklı olun.
Bir doğum planı, acil bir durumda doktorun uyması gereken bir sözleşme değildir. Doktorunuzun sorumluluğu, hem sizin hem de bebeğinizin güvenliğini sağlamaktır. Bu yüzden, birlikte karar verebileceğiniz seçenekler sınırlı olabilir.
Kendi doğum planınızı yaparken öncelikle doğum yapacağınız yeri, kimin doğum yaptıracağını ve doktorunuzdan, arkadaşınızdan veya ailenizden sürekli olarak doğum desteği almak isteyip istemediğinizi göz önünde bulundurun. Hamileliğinizin altıncı veya yedinci ayından itibaren doğum eğitim kurslarına katılmayı düşünün. Bu kararla birlikte kendinizi rahatlatma tedbirleri, ağrı dindirme, tıbbi prosedürler ve fetüsün izlenmesi konularına dair bilgi edinmelisiniz. Ayrıca, yeni doğan bebeğe, doğumdan itibaren ilk birkaç saatte nasıl bakılacağına dair tercihlerinizi düşünmenizde fayda var.
Rahatlatıcı Yöntemler
Rahatlatıcı Yöntemler
Doğum sancısı ve doğum stresini azaltmanın birçok yolu vardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Sürekli destek. Bebeğin dünyaya gelmesinden önce başlayan ve bebeğin doğumundan sonraya dek uzanan sürekli bir desteğin, doğum üzerinde kanıtlanmış pozitif bir etkisi vardır. Sürekli ve birebir desteği (örneğin anneden, hemşireden, ebeden alınan destek gibi) olan kadınların, ağrı kesici gibi ilaçlar almadan doğum yapma olasılıkları daha fazladır. Doğum yapmayı, olumsuz bir süreç olarak nitelendirme ihtimalleri ise daha azdır. Sürekli destek almakla daha az doğum sancısı çekmek arasında kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı olmamasına rağmen, size destek olan birinin olması daha fazla güvenli ve daha az korkulu hissetmenize yardımcı olur.
- Yürümek. Sürekli veya arada sırada fetüsün kalp atışlarının elektronik olarak izlenmesini tercih etmenin yanında, doğum sancısı sırasında yürümek isteyebilirsiniz. Çoğu kadın yürüme ve etrafta dolaşma özgürlüklerinin olmasını ister ama yüksek doğum riski taşıyanların sürekli gözlem altında tutulmaları gerekir.
- Doğum sırasında destek. Doğum sancısı sırasında ağrıyı azaltabilen ve bir güvenlik duygusu hissetmenizi sağlayan sürekli doğum desteği, nefes almada odaklanma, ilgiyi dağıtma, masaj ve görsel betimleme gibi ilaçsız ağrı yönetiminde (normal doğum) oldukça faydalı olabilir.
- Suda doğum. Ağrıya, strese ve bazen uzun süren zahmetli bir doğuma (distosi) yardımcı olduğu düşünülen suda doğum yapma yönteminin, bebek ve anne için ne kadar güvenli veya riskli olduğuna dair daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.
- Yeme içme. Yeme ve içmenin, doğum sancıları üzerinde olumlu etkisi olabilir. Bazı hastaneler sadece buzlu dondurma veya sert şeker emmenize izin verirken, diğerleri kimi içecekleri içmenize izin verir. Katı yiyecekler çoğunlukla kısıtlanır çünkü mide doğum sancısı sırasında yiyecekleri daha yavaş sindirir. Boş bir mide arada sırada gerek duyulan genel anestezi durumunda gerekir.
- Müzik. Doğum sırasında çalan müzik, doğum stresinizi azaltabilir.
- Akupunktur ve hipnoz. Düşük riskli ağrı dindirme yöntemlerinden akupunktur ve hipnoz bazı kadınlar için işe yarayabilir.
İlaç Kullanarak Ağrıyı Dindirme
İlaç Kullanarak Ağrıyı Dindirme
Ağrıyı ilaçla dindirmek için seçenekleriniz şunlar olabilir:
- Morfin türevi ilaçlar (narkotikler), sıkıntıyı azaltmak ve kısmen ağrıyı dindirmek için kullanılır. Epidural bir anesteziye kıyasla, morfin türevi ilaçların müdahaleli bir doğuma (forseps veya vakum ile doğum) yol açma ihtimali daha azdır. Ama bir morfin türevi yenidoğanın solunumunu etkileyebileceği için genelde doğumdan çok daha önce kullanılır.
- Epidural anestezi, omurilik çevresindeki epidural bölgeye ağrı kesici ilacın enjekte edilmesidir. Bu vücudun alt tarafını kısmen veya tamamen uyuşturur. Tam dozlu epidural anestezi müdahaleli doğum (forseps veya vakum ile doğum) riskini artırır. Hafif bir epidural anestezi ise hem bu riski düşürür hem de size yeterli bir ıkınma hissi bırakır.
- Pudental ve paraservikal anestezi, doğum ağrılarını azaltmak için pelvik bölgeye ağrı kesici ilaçların enjekte edilmesidir. Pudental anestezi, bebeğin çıkacağı bölgeyi uyuşturmak için uygulanan en güvenli anestezi formlarından biridir. Genelde daha etkili olan epidural anestezi, paraservikal anestezinin yerini almıştır. Doğuma yaklaşırken, ihtiyaç duyulduğunda kullanılacak çok az bir ağrı kesici bebeği etkilemez ve ağrıyı dindirmede faydalı olabilir.
Bazı ağrı kesici ilaçlar, doğum sırasında talep edebileceğiniz türden ilaçlar değillerdir. Daha ziyade başka bir prosedürün parçası olarak veya acil bir doğum sırasında kullanılırlar. Ama bu tür ilaçlar hakkında da bir şeyler bilmeniz faydalı olabilir.
- Lokal anestezi, uyuşturan ağrı kesici ilaçların deriye enjekte edilmesidir. Epiduralın yerleştirilmesinden önce veya doğum sırasında açılmayı genişletmek için vajinaya bir kesik atmadan (epizyotomi) önce kullanılır.
- Spinal anestezi, forsepsle doğum veya sezaryen doğum (ıkınmanın mümkün olmadığı doğumlar) gibi müdahaleli doğumlarda, pelvik bölgeyi hızla ve tümüyle uyuşturan ağrı kesicilerin omurilik sıvısına enjekte edilmesidir.
- Genel anestezi, sizi bilinçsiz bırakacak şekilde ilaçların içe çekilmesi veya damardan verilmesidir. Riski daha yüksektir ama epidural veya spinal anesteziden daha hızlı etki gösterir. Bu nedenle yalnızca hızlı bir doğum gerektiren bazı acil durumlarda kullanılır.
Doğum Yapma Seçenekleri
Doğum Yapma Seçenekleri
Oturmak, çömelmek, arkaya yaslanmak, pilates topuna dayanmak veya doğum yapma sandalyesi, taburesi veya yatağı kullanmak, ıkınmak için alınan doğum yapma pozisyonları arasındadır.
- Yürümek
- Yaslanmak
- Oturmak
- Çömelmek
- Diz çökmek
- Dört ayaküstünde durmak
- Dizleri kırıp geriye doğru yatmak
- Yana yatmak
Tıbbi Prosedürler
Doğum Sancısı Ve Doğum İçin Kullanılan Tıbbi Prosedürler
Doğum sancısı sırasında fetüs kalp atışının izlemesi standart bir prosedürken, diğer prosedürler ihtiyaç duyuldukça kullanılabilir.
- Doğum sancısı verme ve doğum sancısını arttırma; rahim ağzının hemen içinde basit bir “membran genişletme” işlemi, amniyon kesesini yırtma, rahim ağzını yumuşatmak ve kasılmayı başlatmak için ilaç kullanma gibi işlemleri içerir. Her zaman değil ama anne doğum zamanını 2 hafta geçmişse ya da annenin veya bebeğin durumu acil bir doğumu gerektiriyorsa bu önlemler alınabilir.
- Hamilelik sırasında B grubu strep testiniz pozitif çıkmışsa, antibiyotikler kullanılabilir.
- Yüksek doğum riski durumunda sürekli, bebeğin sıkıntılı olup olmadığına dair belirtileri kontrol etmek için ise aralıklarla fetüs kalp atımının elektronik olarak izlemesi yapılabilir.
- Bebeğin sıkıntı belirtileri göstermesi drumunda kafasının daha çabuk çıkarılması için epizyotomi işlemi uygulanabilir. Epizyotomi işleminde, vajina ile anüs arasında kalan bölge (perine) bir kesik atılarak genişletilir. Perine masajı ve kontrollü ıkınma da yırtılmayı önleyebilir veya azaltabilir.
- Forsepsle doğum veya vakumla çekme, doğumun ıkınma aşaması geciktiğinde, bebek ıkınma aşamasında sıkıntı belirtileri gösterdiğinde ve doğumun acilen gerçekleşmesi gerektiğinde, vajinal doğuma yardımcı olmak için kullanılır.
- Doğum sırasında sezaryen kararı genelde anne ve bebeğin durumuna bağlıdır.
Eğer daha önce sezaryen doğum yapmışsanız, vajinal doğumu denemeyle önceden planlanmış bir sezaryen doğum arasında karar verme durumunda kalabilirsiniz.
Yenidoğan Bebeğin Bakımı
Yenidoğan Bebeğin Bakımı
Bebeğiniz doğmadan önce aşağıdaki konulara dair plan yapın:
- Doğumdan en az 1 saat sonra, bebeğinizin yanınızda olmasını isteyin. (Birçok hastane tüm süreç boyunca anneyle bebeğin aynı yerde kalmasına izin veriyor.) Hastanelerin aynı odada kalma politikası, ihtiyaç duyduğunuzda dinlenmek için tek başınıza kalmayı talep etmenize de izin verir.
- Olası göğüsten emzirme sorunlarını önlemeye çalışın. Göğüsten emzirme desteğine ihtiyaç duyabileceğinizi göz önünde bulundurarak bir plan yapabilir, bunun için bir laktasyon (emzirme) uzmanına danışabilirsiniz. Bazı hastanelerin bünyelerinde emzirme uzmanı vardır. Bu tür bir durum karşısında, tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece hastane çalışanlarının bebeğinize takviye bir beslenme formülü vermemelerini sağlayın.
- K vitamini enjeksiyonu, kan testi ve göz ilacı kullanımı gibi belli bir takım süreçleri erteleyerek, yeni doğan bebeğinizin doğumdan sonra daha sakin bir geçiş dönemi yaşamasını sağlamış olursunuz.
- Ailenizin, çocuklarınız da dahil ziyaretçilerinizin ne zaman gelmesini istediğinizi belirleyin.
- Bir kök hücre tedavisinde muhtemel bir kullanım için, doğumdan sonra bebeğinizin göbek kordonundaki kanı kan bankasına verip vermeyeceğinize karar verin.
Bir doğum eğitimi kursu alma fikrini değerlendirin ve hastanenizin veya doğumevinizin doğumhanesini önceden gezin. Bunu yapmak, doğum zamanı geldiğinde kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
Yalancı doğum sancısı nasıl ayırt edilir?
Op. Dr. Şahizer DÖVER
67 yaşındayım....2 doğum yaptım....45 yaşında menapoza girdikten sonra mesane sorunum had safhaya ulaştı...antibiyotik içmekten,çektiğim sancılardan a... devamı
Fetüsün Gen Haritası Çıkarılabilecek
Hamile Kalmadan Sigarayı Bırakın
Korku Sezaryene Yönlendiriyor
Bebeğin Kromozom Yapısı Anne Kanında Belirlenecek
Vantuz (Vakumla Doğum)