Fiziksel Değişiklikler
Çocuk doğurduktan sonra (lohusalık döneminde), vücudunuz bir dizi değişiklikten geçer. Bunların bir kısmı doğum sonrası sürecinizde birkaç hafta devam eder. Gebelik gibi, doğum sonrası değişiklikleri de her kadın için farklıdır.- Plasenta doğduğunda rahmin hamilelik öncesi boyutuna küçülmesi (uterin involüsyonu) başlar ve iki ay devam eder. 24 saat içinde, rahim gebeliğin 20. haftasında olduğu boyuttadır, 1 hafta sonraysa doğum gittiğinizdeki boyutun yarısı kadardır. Doğumdan 6 hafta sonra, rahim neredeyse gebelik öncesindeki kadar küçüktür.
- Doğum sonrası sancılar denilen kasılmalar çocuk doğumundan günlerce sonra rahmi küçültür. Bu keskin ağrılar ilk çocuktan sonra diğer doğumlarda olduğu kadar sorun değildir. Doğum sonrası sancılar genelde üçüncü günde geçer.
- (Özellikle kollar, boyun ve çenede) Hassas kaslar çocuk doğumundan sonra yaygındır. Bu ağır yükün sonucudur ve birkaç günde geçer. Kuvvetli itmekten dolayı gözleriniz kanlanabilir ve yüzünüzde morluklar oluşabilir.
- İdrara çıkma ve bağırsak hareketlerinde zorluk (boşaltma zorlıkları) çocuk doğumundan sonra birkaç gün devam edebilir. Bol bol su için ve gerekirse laksaktif kullanın.
- Doğum sonrası kanama 2 ila 4 hafta sürebilir ve 2 ay gelip gidebilir.
- Vajina ve anüs arasındaki bölgede epizyotomi veya perineal yırtıktan iyileşme birkaç hafta sürebilir. Ağrıyı evde tedaviyle, örneğin buz, ağrı kesiciler ve oturma banyosuyla hafifletebilirsiniz. Her vajinal doğumdan sonra vajina etrafında ağrı, rahatsızlık ve uyuşukluk yaygındır.
- Meme angorjmanı, doğumdan üç dört gün sonra, memeler sütle dolmaya başladığında yaygındır. Bu memelerde rahatsızlık ve şişme yaratabilir. Memelerinize buz torbaları koymak, sıcak bir duş almak veya sıcak kompresler kullanmak angorjmanın rahatsızlığını hafifletebilir.
- Pelvik kemik sorunlarının, örneğin ayrılmış pubik kemikler (pubik simfiz) veya kuyruk sokumu (koksis kırılması) iyileşmesi birkaç ay sürebilir. Tedavi buz, steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar, bazen de fizik terapiyi içerebilir.
Baş Etme
Eve döndüğünüzde kısıtlı enerji ve zamanınıza artan talepleri karşılamakta güçlük çekebilirsiniz. Kendinize yüklenmeyin. Bir an durup neye ihtiyacınız olduğunu düşünün.Doğum sonrası dönemle baş etme ipuçları arasında başkalarından yardım kabul etme, sağlam yemek yeme ve bol bol su içme, mümkün olduğunca dinlenme, ziyaretçilerinizi kısıtlama, kendinize zaman ayırma ve yeni bebek doğurmuş başka kadınlarla arkadaşlık etme bulunur.
Birkaç günden uzun süren doğum sonrası bunalım yaşıyorsanız veya doğum sonrası depresyon belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız hemen doktorunuzu arayın.
Belirgin doğum sonrası sorunlarınız olmasa bile, doktorunuz doğumdan sonra 2-6 hafta sizi çekap için görmek isteyecektir. Bu, doğum kontrol dahil kaygılarınızı sormak için iyi bir zamandır.
Cinsellik, Doğurganlık, Doğum Konrolü
Kanamanız bitene kadar cinsel ilişkiden ve vajinanızın içine (tampon dahil) bir şey koymaktan kaçının. Kanamanız durduktan sonra, hala acı ve rahatsızlık varsa cinsel ilişkiden kaçının. Vücudunuzun çocuk doğurma travmasını atlatması için 4 ila 6 haftaya ihtiyacı vardır.Çocuk doğumundan sonra cinselliğe çok az ilgi beslemek yaygındır. Vücudunuzun çocuk doğumundan iyileştiği ve bebeğinizin bir sürü ihtiyacı olduğu sürede, siz ve partnerinizin birbirine karşı sabırlı olması gerekir. Birlikte konuşmak çocuk doğumundan sonra cinselliğinizdeki değişikliklerle baş etmenin iyi bir yoludur.
Adet döngünüz, böylece yeniden gebe kalma yeteneğiniz vücudunuzun kendi hızında geri gelir. Unutmayın ki ilk adet döneminizden önceki ayda, 2-3 hafta gibi yakın bir sürede gebe kalabilirsiniz. Hemen gebe kalmak istemiyorsanız bebek emziriyor olsanız bile doğum kontrolü kullanın.
- Bebek emzirmiyorsanız adetleriniz doğumdan sonra bir iki ay içinde başlayacaktır.
- Tam zamanlı bebek emziriyorsanız adetleriniz muhtemelen birkaç ay devam etmeyecektir. Sadece emziren kadınlar arasındaki ortalama 8 aydır. Ama emzirmek güvenilir bir doğum kontrol yöntemi değildir.
İlk Lohusalık Dönemi
Uzm. Dr. Melis ŞENLİK
merhaba eşim çalıştığınız hastanede doğum yaptı doğum sonrası bacaklarında çatlaklar meydana geldi bu çatlakların kaybolması için bir çözüm yolu var m... devamı
Fetüsün Gen Haritası Çıkarılabilecek
Postpartum (Doğum Sonrası) Tiroidi
İkiz Doğumlarda Artış
Bir Çalışma Gebe Kadınların Ve Fetüslerin 100Ünde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Buldu
İlk Lohusalık Dönemi