Duygusal ve zihinsel canlılık, fiziksel canlılıkla yakından bağlantılıdır. Tıpkı zihninizin vücudunuz üzerinde güçlü etkileri olması gibi, fiziksel haliniz de nasıl hissettiğinizi ve düşündüğünüzü etkiler. Kendinizi nasıl hissettiğiniz üzerinde büyük bir etkide bulunan faktörlerden biri de sosyal ilişkilerdir.
‘Kaybedilmiş’ bir faaliyetin yerine başkasını koymak, aktif kalmanın ve kendinizi iyi hissetmenin anahtarıdır. Örneğin artık koşamıyorsanız yürümeyi, bisiklete binmeyi ve/veya yüzmeyi deneyebilirsiniz. Ve en sevdiğiniz faaliyet dans etmek idiyse, sosyal ve fiziksel aktiviteyi bir araya getiren herhangi bir şeyi deneyebilirsiniz; örneğin bir su aerobiği sınıfına katılabilirsiniz. Yaşlanma ve sağlığınızdaki değişiklikler eskiden yaptığınız her şeyi yapamayacağınız anlamına gelse bile, kaybedilen faaliyetlerin yerine bir başkasını koymak, zaman içinde olumlu bir tutumu ve mutluluğunuzu korumanıza yardımcı olabilir.
Fiziksel faaliyet. Duygusal ve bilişsel sağlığınızı, düzenli fiziksel faaliyetle koruyun veya iyileştirin. Fiziksel faaliyet, vücudunuzda duygusal esenliği teşvik eden kimyasallar üretirken, hareketsizlik depresyon, anksiyete ve stresi daha da kötüleştirebilir. Örneğin bir çalışma düzenli olarak yürüyen yaşlı kadınların yürümeyenlerden daha fazla zihinsel keskinliğe sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bir başka çalışma, haftada 3 kez veya daha fazla düzenli fiziksel faaliyette bulunmanın, demansın ve Alzheimer hastalığının başlangıcını geciktirdiğini gösterdi.
Sosyal faaliyet. Arkadaşlarınızla, ailenizle ve toplumla temasınızı sürdürerek, duygusal sağlığınızı koruyabilir veya iyileştirebilirsiniz. Fiziksel olarak sağlıklı ya da hasta olsun, kendini diğerlerine bağlı hisseden insanlar, sosyal olarak izole olanlardan daha iyi bir gelişime meyillidirler. Toplumsal faaliyetlerde gönüllülük, akıl ve becerilerinizi diğerleriyle paylaşmak, yaşamınızı zenginleştirmenin tatminkar ve anlamlı bir yoludur. Gerçekte kısa bir süre için bile düzenli olarak gönüllü olan yetişkinler, genellikle kendilerini bunu yapmayanlardan daha fazla mutlu hissederler.
Zihinsel faaliyet. Aşağıdakilerle hafızanızı ve zihinsel keskinliğinizi koruyun veya iyileştirin:
- Zihninizi her gün zorlayın. Okuyun, yeni bir müzik aleti veya dil öğrenin, çapraz bulmaca yapın, başkalarıyla strateji oyunları oynayın. Faal bir vücut gibi faal bir beyin de gelişmeye ve serpilmeye devam ederken, faaliyetsiz bir beyin zaman içinde gücünü kaybeder.
- Hafızanıza yardımcı olun. Tarihleri, isimleri ve kolayca unuttuğunuz diğer bilgileri yazın. Rutini ve tekrarlamayı kullanın. Örneğin, anahtarlar ve gözlük gibi günlük eşyaları belirli bir yerde tutun. Ve yeni öğrendiğiniz bir isimi hafızanıza kazımak için, konuşma içinde ve kendi kendinize bunu birkaç kez yüksek sesle tekrar edin. (Yaşınız ne olursa olsun, aklınızda çok şey olması yeni bilgi hafızanıza engel olabilir. Ve yaşlandıkça, hafıza bankanızdan yeni bilgileri bulup getirmenizin daha fazla zaman alması normaldir.)
- Yaşlı insanlarda yaygın ama tedavi edilebilir bir bilişsel düşüş nedeni olan depresyonu engellemek. Düzenli fiziksel faaliyet ve sosyal temasa ek olarak, alkol ve sakinleştirici kullanımının depresif etkisinden kaçının, sağlıklı yiyecekler ve atıştırmalıklar yiyin ve günlük yaşamınıza anlamlı faaliyetleri dahil edin (öğrenmek, yaratmak, çalışmak, gönüllülük gibi). Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, profesyonel yardım alın; antidepresan ilaçlar ve/veya psikolojik danışmanlık, depresyonun etkili tedavileridir. Daha fazla bilgi için Depresyon konu başlığına bakın. Fiziksel bir durumun veya sakatlığın depresif ruh halinizi kötüleştirdiğini fark ettiyseniz, ihtiyacınız olan tıbbi tedaviyi görün.
- Sigara kullanmamak. Sigara içmek zihinsel düşüşü hızlandırabilir. Bu bağlantı, yakın zamanda yapılan, 65 yaş ve üstü sigara içenler ve içmeyenleri karşılaştıran geniş bir çalışmada tespit edildi.
Stresi azaltma ve gevşeme teknikleri. Yaşamla ilgili çok fazla stres yaşamak vücudunuz, zihniniz ve size en yakın insanlar üzerinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Düzenli fiziksel faaliyetin yanı sıra, günde 20 dakikayı gevşemeye ayırarak, stresin yaşamınızı etkilemesini kontrol altına alabilirsiniz.
- Meditasyon dikkatinizi odaklar ve hem zihninizin hem de vücudunuzun sakinleşmesine yardım eder. Günlük meditasyon yüksek tansiyon, anksiyete, depresyon ve kronik ağrı dahil çok geniş bir yelpazede, fiziksel ve duygusal durumları yönetmek için kullanılır.
- Vücut strese, ağrı veya rahatsızlığa neden olabilen kas gerilimi ile yanıt verir. Progresif kas gevşetme, kas gerilimini ve genel anksiyeteyi azaltır ve uykuya dalmanıza yardımcı olur.
- Nefes alıp veriş şekliniz tüm vücudunuzu etkiler. Gevşemek için nefes egzersizlerini deneyin. Tam ve derin nefes alıp vermek gerilimin azaltılması, gevşemiş hissetmek ve stresi azaltmak için iyi bir yoldur.
Olumlu düşünme. Olumlu düşünme daha uzun, daha mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir. İyimser olma eğiliminde olsanız bile, yaşamınızı olumlu bir şekilde düzenlemek için ekstra çabanın gerektiği zamanlar olur. Olumlu düşünmenin gücünü günlük yaşamınızda kullanmak için aşağıdaki adımları atın.
- Kendiniz, sağlığınız ve genel olarak yaşamınız için olumlu beklentiler oluşturun. Kendinizi, kendiniz hakkında olumsuz bir şekilde konuşurken veya kötü bir sonuca dair kehanette bulunurken yakaladığınızda durun. Düşüncenizi olumlu bir çerçeveye oturtun ve bunu yüksek sesle söyleyin veya yazın. Bu tarz düşünme ameliyatı, kanseri ve yaşama dair diğer krizleri en iyi şekilde atlatmanıza yardımcı olabilir.
- Kendinizi mizaha, arkadaşlığa ve sevgiye açın. Gülmek ve sevdiğiniz insanlarla zaman geçirmek için nedenler bulmak için zahmete girin.
- Eğer size uyuyorsa, daha büyük bir güce başvurun. Bunu sevecen, güçlü bir Tanrı, doğa veya kolektif bilinçdışı ile kuracağınız bağlantı aracılığıyla yapabilirsiniz. Ruhsal mutluluğunuz, kişisel dertlerinizde yardımcı olabilir ve yaşamdan aldığınız hazzı arttırabilir.
Depresyon Nedir?
Prof. Dr. Serap UYSAL
merhaba.benim 2 zihinsel engelli çocuğum var.biri orta biri ağır.bu ara başımı kemiren bir soru var.bir anneyi kimse bu duruma düşürmesin.utanarak söy... devamı
Yaşlanma Klişesi
Orta Yaş Bunalımının Nedeni Andropoz Mudur?
Kalp Hastalıkları Ve Stres
Zindelik Zihnin Keskin Kalmasına Yardım Edebilir
50 Yaşından Sonra Seksin Daha İyi Olmasının 8 Nedeni