Egzama aslında bir enflamasyondur. Yani mikrobik bir olayın olmadığı, mikrop yapan bir ajanın bulunmadığı iltihabi bir durumdur.
Egzamada deride kızarıklık, kaşıntı, pullanma, kepeklenme, sulantı, sızıntı, akıntı gibi bir takım bulgular olabilir. Ama en temel bulguları kaşıntı, kızarıklık ve kabuklanmalıdır.
Ailesel egzamalar, temas egzamaları, alerjik egzamalar gibi birçok egzama türü vardır. Hatta seboreik egzama denilen, kepek sorunundan kaynaklanan bir egzama formu da vardır. Egzama türüne göre vücudun her yerinde görülebilir.
Egzamaların görüldüğü bölgeler
Örneğin seboreik egzama saçlı deride, yüzün orta hattında, sırtın orta hattında ve genital bölgede görülebilir. Atopik egzama çok değişik bölgelerde görülebilir. Bebeklikte en tipik olarak yüzde görülür. Emekleme döneminde dirseklere, dizlere, daha ileri yaşlarda da dirsek içi ve diz arkası gibi bölgelere yerleşme eğilimindedir.
Kontakt egzamalar ellerde görülebilir. Temas egzamaları ilk olarak gözde başlayabilir. Göz kapağında kuruluk, kaşıntı, pullanma gibi bulgular görülebilir. Oysa kişi eliyle bir alerjeni gözüne taşımış olabilir. En hassas bölge göz olduğu için, temas alerjilerinde göz kapaklarında belirtiler ortaya çıkabilir.
Egzamanın karıştığı hastalıklar
Egzamanın özellikle kronik dönemlerinde kuruluk, çatlama bulguları, en belirgin bulgulardır. Önce kızarıklık ve kaşıntı başlar. Daha sonra su toplaması görülür. Giderek sulantıya dönüşür. Ajanla temas devam ederse ya da hastalık kronikleşirse, kurumu ve çatlama gibi daha geç bulgular ortaya çıkar.
Egzamalar en çok mantar hastalıklarıyla karışır. Tahlillerle bunu ayırmak gerekir. Nadiren de olsa sedef hastalığıyla karışabilirler. Çünkü sedef hastalığında da pullanma, kızarıklık gibi belirtiler görülebilir.
Bunları hastalar karıştırabilirler ama bir hekim için çok da karıştırılabilecek tablolar değildir. Sorgulamayla, muayeneyle ya da bir takım testlerle bunu anlamak hekim için kolaydır.
Egzamalarla mantar ve sedef birbirine karışabilecek hastalık gruplarıdır. Kişinin ayırıcı tanı için bir hekime başvurması gerekir.
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı
Egzama Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Mantar Hastalığı Nedir?
Kurdeşen Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Tırnak Mantarı Kimlerde Daha Sık Görülür?
Kistik Aknenin Tedavisi Nasıl Yapılır?