- İçindekiler
- Nedir
- Nedeni
- Komplikasyonları
- Tedavisi
- Uyarılar
Nedir
Ektropion, alt gözkapağının dışa doğru dönmesi ve göze dokunmaması durumudur. Kapağın korunmaması halinde, göz kapağı ve gözün kendisi kurur, tahriş olur ve iltihaplanır. Buna ek olarak, dışa dönük olan kapak, gözyaşının gerektiği gibi akmasını engelleyerek, gözün sürekli olarak yaşlı kalmasına sebep olur.
Ektropionun asıl sebebi, alt göz kapağında bulunan ve kapağın göze yakın durmasını sağlayan kasların ve liflerin gevşemesidir; yaşlı kişilerin gözlerinde en sık görülen durum budur. Ektropion, alt kapağı aşağı çeken durumlarda da oluşur, örneğin sıkışmış yaralı dokular oluşması durumunda ya da yüz sinerlerinde oluşan bozukluklarda karşılaşılır.
Tedavi edilmeyen ektropion, mukozanın boşalmasına yol açabilir ve bu da kabuklanma, iltihaplanma, görme bozukluğu ve uygun olmayan nemlenmeden ölürü korneanın zarar görmesine sebep olur.
Nemlenmeyi yeniden oluşturabilmek için, doktorunuz yapay gözyaşı ya da nemlendirici merhemler önerebilir. Alt göz kapağını doğru konumuna getirebilmek için ufak bir cerrahi müdahale önerebilir; bu müdahale, ayakta tedavi şeklinde, lokal anesteziyle yapılır.
Göz kapaklarının arka yüzeyi göz küresi ile temas halindedir. Bu yapı gözyaşının göz yüzeyinde düzenli dağıtılması ve enfeksiyonların önlenmesi açısından önemlidir. Göz kapaklarının göze değmeyecek şekilde öne dönmesine ektropion adı verilir
Nedeni
Göz kapakları neden dışa döner?
Göz kapakları doğuştan veya sonradan dışa dönebilir. Sonradan ortaya çıkan olgularda genellikle ilerlemiş yaş nedeni ile kapak dokularında gevşeme söz konusudur. Ayrıca kapak kenarındaki bazı tümörler de ağırlık nedeni ile ektropiona yol açabilirler. Bunlara ilave olarak yüz felci veya kapak cildinde nedbe dokusu yaratacak enfeksiyon veya travma gibi hastalıklar da ektropiona yol açabilirler. Doğuştan gelişmiş ektropion olgularında ise geçici sebepler veya göz kapağı yapısında kalıcı gelişimsel problemler mevcut olabilir.
Komplikasyonları
Göz kapaklarının dışa dönmesi ne gibi problemlere yol açabilir?
Gözlerimizin iyi görebilmesi için gözün saydam tabakasının (kornea) sürekli olarak düzenli dağıtılan gözyaşı ile ıslatılması gereklidir. Gözyaşının düzgün dağıtılması ise sağlıklı gözkapakları ile mümkündür. Gözkapaklarının dışa dönmesi durumunda düzgün gözyaşı dağılımı ve göz koruması gerçekleştirilemeyecektir. Bu durumda gözün saydam tabakasında hasar oluşabilir ve görme kalıcı olarak bozulabilir. Ayrıca gözyaşının göz yüzeyinden düzenli emilememesi nedeni ile gözyaşı gözden taşarak yanaklara doğru akabilir. Ayrıca ektropion, bu gibi sorunlara ek olarak, kozmetik sorun da oluşturan bir hastalıktır. Göz ve göz kapakları yüzümüzde en çok dikkat çeken dokulardır ve bu dokulardaki şekil bozuklukları önemli oranda estetik kusur oluştururlar.
Tedavisi
Ektropion tedavisi acil midir?
Kozmetik bir sorun olarak ele alınırsa, ektropionun tedavisinin acil olmadığı düşünülebilir. Bununla birlikte kornea dokusunda hasara neden olması ve göz enfeksiyonlarına yatkınlık yaratması nedenleri ile bu hastalığın tedavisinin en kısa zamanda gerçekleştirilmesi gereklidir.
Ektropion nasıl tedavi edilir?
Ektropionun tedavisi cerrahidir. Bununla birlikte ameliyata kadar geçen süre içerisinde korneanın kurumaması ve göz enfeksiyonlarının ilerlememesi için yapay gözyaşları ile antibiyotikli damlalar kullanılmalıdır.
Tüm ektropion cerrahileri aynı mıdır?
Hayır. Ektropionun cerrahi tedavisi esnasında altta yatan etkeni düzeltmeye yönelik olarak farklı cerrahi yöntemler seçilebilir. Örneğin kapağın dışa dönmesine neden olan problem cilt tümörü ise tümörün çıkarılması gerekir. Ektropion kapak dokularında gevşeklik nedeni ile oluşmuşsa kapak sıkılaştırma ameliyatları tercih edilir. Kapaklar ciltteki büzüşme nedeni ile dışa dönmüş ise bu bölgenin temizlenmesi ve başka bir bölgeden cilt nakli ameliyatı gerekebilir. Ayrıca yüz felci nedeni ile ortaya çıkan ektropionlarda yüz felcinin kalıcı veya geçici olmasına bağlı olarak farklı cerrahi girişimler uygulanabilir.
Uyarılar
Sıklıkla alt gözkapağında görülür.
Önde gelen nedeni yaşlılıktır.
Bazen yaralanmalar ve tümörler kapağın dışa dönmesine yol açar.
Kızarıklık, sulanma, batma-yanma hissi, çapaklanma gibi belirtilere neden olur
Tedavi için gözkapağı ameliyatı gerekir.
Ameliyat erişkinlerde gözkapağının uyuşturulması (lokal anestezi) ile yapılır.
Hasta aynı gün taburcu olabilir.
Ameliyattan sonra nüks çok nadirdir.
Göz kapağı kenarının dışa doğru dönmesi de sıklıkla yaşlanma sonucu oluşur. Ayrıca doğuştan, göz kapağını kapatan sinirin felci (yüz felci) ve yaralanmalar sonrası da gelişebilir. Gözün açık kalması, kızarıklık, yanma ve sulanma en sık görülen belirtilerdir. Tedavisi cerrahidir.
Göz Ağrısı Tedavisi
Göz Alerjisi Tedavisi
Arpacık Tedavisi
Göz Seğirmesi
Mikrobik Göz Enfeksiyonları