- İçindekiler
- Nedir
- Belirtiler
- Teşhis
- Tedavi
Nedir
Siğiller, ayakların derisindeki küçük kesikler, çatlaklar ya da başka hassas bölgelerden giren insan papillom virüsünden (HPV) kaynaklanan ayak kaynaklarında oluşan kanser yapmayan cilt oluşumudur.Siğiller, genelde topuklarda ya da ayakların yumak şeklinde olan bölgelerindeki basınç noktaları altında meydana gelir. Bu baskı siğilin, cildin sert, kalın tabakasının altına doğru ilerlemesine yol açabilir.
Çoğu siğiller ciddi bir sağlık durumu değildir ve tedavi gerektirmeyebilir. Ama siğiller rahatsızlık verebilir ya da ağrıya neden olabilir. Eğer kendi uygulayacağımız tedaviler işe yaramazsa, onları aldırmak için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Sebepler
Siğiller ayak tabanlarının dış katmanında (HPV) enfeksiyonundan kaynaklanır.100 çeşitten fazla HPV vardır, ancak yalnızca birkaç çeşidi ayaklarınızdaki siğillere neden olur. Diğer HPV çeşitleri cildin başka bölümlerinde ya da mukoz zarında siğil oluşumuna neden olur.
Virüsün Geçmesi
Her insanın bağışıklık sistemi HPV’ye farklı tepki gösterir. Bu yüzden virüsle teması olan herkeste siğil oluşmaz, aynı ailedeki insanlar dahi virüse farklı tepki verebilir.
Siğile neden olan HPV gerilmeleri çok bulaşıcı değildir. Bu yüzden direk temasla kişiden kişiye kolay geçmez. Ama virüs, duş yüzeylerinde, dolapta ve halka açık havuzlar gibi sıcak ve nemli ortamlarda yaşar. Sonuç olarak, havuz civarında ya da spor salonlarında çıplak ayakla virüs kapabilirsiniz.
Virüsün aynı zamanda cilde girmek için bir giriş noktasına gerek duyar.
- Kuru ciltte çatlaklar
- Kesik ya da çizikler
- Uzun süre suyla temas halinde olmaktan kaynaklanan ıslak, yumuşatılmış, hassas cilt
Enfeksiyonun girdiği orijinal bölgeden virüs yayılırsa, çoğul siğil ortaya çıkabilir. Şunlar da dahil olabilir:
- Birkaç bireysel siğil, ayağın farklı bölgelerinde çıkabilir.
- Bazı siğiller ayağın birleşen noktalarında ortaya çıkar. İki ayağın birleştiği nokta, ya da ayak parmağıyla ayağın birleştiği nokta gibi.
Belirtiler
Siğillerin işaret ve belirtileri şunları içerir:- Küçük, etli, pütürlü yaralardır ve topuklarda meydana gelir.
- Cildin belli bir noktasında içeri doğru büyüyen siğillerin olduğu yerde sert, kalın deri (kallus).
- Siğil noktaları diye isimlendirilen siyah noktalar ama aslında pıhtılaşmış kan damarlarıdır.
- Ayaklarınızın derisinin çizgilerini ve çıkıntılarını bozan yaralar.
- Yürürken ya da dururken ağrı ve hassasiyete neden olur.
Şu durumlarda doktorunuzla görüşün:
- Yaralarınız ağrıyorsa ya da görünüşünde ya da renginde değişiklik varsa
- Evde uygulanan tedavilere rağmen siğiller geçmez, çoğalır ya da tekrar ortaya çıkarsa
- Siğiller günlük aktiviteleriniz etkiliyorsa
- Şeker hastalığınız, ya da ayaklarınızda sinir hastalığı (nöropati) varsa, bu durumlarda ev tedavisi tavsiye edilmez.
- HIV/AIDS den dolayı zayıf bağışıklık sistemine sahipseniz, bağışıklığı zayıflatan ilaçlar kullanıyorsanız ya da başka bağışıklık sistemi rahatsızlığınız varsa
- Yaranızın siğil olduğundan şüpheniz varsa
Risk Faktörleri
Herkeste siğil ortaya çıkabilir ama aşağıdakileri etkileme olasılığı daha fazladır.- Çocuklar ve gençler
- Zayıf bağışıklık sistemi olanlar
Komplikasyonlar
Siğiller ağrıya neden olduklarında, duruşunuz ve yürüyüşünüz etkilenebilir, değişikliği bazen fark edemeyebilirsiniz. Duruşunuzdaki, yürüyüşünüzdeki ya da koşmanızdaki değişiklik en sonunda kas ya da eklem rahatsızlığına neden olabilir.Teşhis
Çoğu vakada, doktorunuz ayağınızdaki yaraya bakarak teşhis koyabilir. Şüphe varsa, doktorunuz neşterle yarayı azaltabilir. Siğiller koyu renkte siyah noktalar, küçük pıhtılaşmış kan damarları şeklinde belirtiler gösterir.Teşhisle ilgili hala şüphe varsa, doktorunuz yaranın küçük bir bölümünü kesip (biyopsi) ve örneğini analiz için laboratuvara gönderebilir.
Tedavi
Tedavi
Siğiller genelde tedavi gerektirmez. Çoğu siğiller tedavisiz birkaç yılda kaybolur. Ama ağrıya neden oluyorsa ya da yayılıyorsa, tedavi edilmelidir. Birkaç küçük siğile tedavi uygulamak birkaç büyük siğile tedavi uygulamaktan daha kolaydır.Siğiller ısrarla tedaviye karşılık vermeyebilir. Bu yüzden, çoğu tedaviler sabır, direnç ve çoklu müdahale gerektirir.
Şeker hastalığı olan, ayaklarında sinir hastalığı olan ya da bağışıklık sistemi zayıf olanların doktor gözetiminde tedaviye gereksinimleri vardır. Doktorunuz tedavi etkisini ve yaranın iyileşme kalitesini yakından gözlemleyecektir.
Tıbbi Tedaviler
Evde uygulanan tedaviler sonuç vermezse, doktorunuz başka tedaviler önerebilir. Doktorlar genelde ağrısız, yan etkisiz ve yarasız sonuçlanacak tedavilerle başlarlar. Ayak tabanındaki yara ağrılı olabilir ve genelde geri dönüşümü olmaz. Tedaviler genelde tekrar uygulanmalı siğiller daha sonra tekrar ortaya çıkabilir.
Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
- Donma (kriyote), tedavi bırakılır. İlaç aynı zamanda grip gibi belirtilerin oluşmasına neden olabilir ve ilacın dozu azaltılırsa bu belirtiler azalır.
- Küçük ameliyat: Bu müdahalede siğil kesilir ya da elektrodesikasyon ve kürtaj denilen içinde elektrikli iğne kullanarak siğil yok edilen bir işlem uygulanır. Bu uygulamadan evvel, doktorunuz cilderapi) Doktorunuz siğili dondurmak ya da yok etmek için kutu sprey ya da pamuk uçlu aletle sıvı nitrojen uygulayabilir. Kimyasal siğilin etrafında su toplamasına neden olur ve ölü doku bir hafta ya da civarında dökülür. Uygulamanın kendisi ağrılı olabilir ve kriyoterapi ağrıya ya da kendiliğinden kaybolan hassas kabarcıkların oluşumuna neden olabilir.
- Kantaridin: Doktorunuz siğilin üzerinde kantaridin (su kabarcığından çıkartılan madde) kullanabilir. Genelde çıkartılan madde salisiklik asitle çiftleştirilir, siğile uygulanır ve bandajla kaplanır. Bu başlangıç uygulaması ağrısızdır ama kaba et oluşturan sonraki kabarcık çok ağrılı olabilir. Doktorunuz bir hafta içinde siğilin ölü parçasını kesebilir.
- İmmünoterapi: Bu terapi vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutabilir böylece tedavisi zor siğilleri yok edebilir. Doktorunuz siğillerinize bağışıklık sitemini geliştiren interferon enjekte edebilir. Doktorunuz bağışıklık sistemini olumlu etkileyen yabancı bir madde olan antijen enjekte edebilir. Doktorlar genelde kabakulak antijeni kullanırlar çünkü birçok insanın kabakulağa karşı bağışıklıkları vardır. Sonuç olarak antijen siğillerle savaşan bağışıklık sistemini başlatır. İnterferon tedavisinden birkaç saat sonra grip gibi belirtiler meydana gelebilir. Her iki tedavi de ağrıya neden olabilir.
- Reçeteli bir krem: Bu reçeteli krem siğile direk uygulanır ve HPV ile savaşmak için vücudun bağışıklık sistemi proteinlerini (sitokin) salmasını sağlayan bu tedaviye immunoterapi tedavisi denir. Bu tedavi bölgenin yakınlarında ciddi iltihaplanmaya neden olabilir ve siğilin ötesindeki dokulara zarar verebilir. Bu meydana gelirsinize anestezi yapacaktır. Bu tedaviden yara riskinden dolayı kaçınılır.
- Lazer tedavisi: Nabız boya lazer tedavisi denilen lazer tedavisi çeşidi kapalı küçük kan damarlarını yakar. Enfeksiyon kapmış doku en sonunda ölür ve siğil düşer. Tedavisi ağrı ve yaraya neden olabilir.
- Bu tedavilerin her biriyle doktorunuz siğilin ya da yaranın üstünün nasıl kapatılacağı, ölü dokunun nasıl alınacağını, satılan ilaçlar bölgenin nasıl silineceği ve gerektiğinde pansumanın nasıl değiştirileceği konusunda bilgiler sağlayacaktır.
- Bu tedaviler boyunca doktorunuz reçetesiz ilaçlar kullanmanız doğrultusunda yönlendirebilir. Siğil alındıktan sonra ya da tedavi uygulanmış su toplamış kabarcık patladıktan sonra bölgenin korunması için doktorunuz antibiyotik kremi kullanmanızı önerebilir.
Aşağıdaki kendi kendinize uygulayabileceğiniz yaklaşımlar siğil tedavisinde yardımcı olabilir. Bozuk bağışıklık sisteminiz, şeker hastalığınız ya da ayağınızda hasar görmüş sinir varsa evde tedavi uygulamaktan uygulamayın. Reçetesiz ilaç tedavisi şunları içerir:
- Salisiklik asit: Salisiklik asitli ilaçsız siğil tedavisi yama ya da zamanla enfeksiyon kapmış derinin katmanlarını soyup yok eden bir sıvı olarak satılır. Genelde bölgeyi yıkamanız, siğili 20 dakika bol suyla yıkamanız, ölü hücreyi süngertaşı ya da zımparalı tırnak törpüsüyle hafifçe sökmeniz ve solüsyon ya da plasteri uygulamanız söylenir. Bantlar genelde her 48 saatte değiştirilir. Sıvı uygulamalar genelde günde iki kez kullanılır. Bu işlemi siğiller tamamen geçene kadar birkaç hafta tekrar etmeniz gerekebilir.
- Dondurma ürünleri (kriyoterapi) : “Siğili dondurarak yok et” gibi siğilleri donduran ürünler gibi reçetesiz eczanelerde mevcuttur. Bu tür ürünler doktorun ofisinde yapılan kriyoterapi kadar etkili olmaz çünkü sıvı nitrojenle elde edilen ısı kadar düşük bir ısıda dokuyu dondurmaz. Tedavi biraz ağrıya yol açabilir.
Alernatif Tıp
Siğil tedavisinde etkili birçok alternatif tedavi geliştirilmiştir, ama bu tedavilerin etkililiğini ispatlayan hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Birçok siğil kendiliğinden iyileştiği için, siğilin yok olmasının sebebinin tedaviden mi kaynaklandığı yoksa doğal süreçten mi kaynaklandığını detaylı bir inceleme olmadan tespit emek zordur.Alternatif tedaviler şunları içerir:
- Yapışkan bant: ‘Yapışkan Bant Terapi’ hakkında birkaç klinik çalışmada karışık sonuçlar elde edildi ama bazı insanlar için düşük maliyetli bir seçenek oluşturabilir. Tedavide genelde siğili 6 günlüğüne gümüş bantla kaplamak, siğili yıkamak, ölü hücreyi sünger taş ya da zımparalı tırnak törpüsüyle çıkarmak, siğili 12 saat açıkta bırakmak ve tedaviyi siğil yok olana kadar devam ettirmek söz konusudur.
- Elma suyu sirkesi: Elma suyu sirkesiyle müdahale genelde şu adımları içerir: siğili elma sirkesinde 20 dakika yıkayın, yumuşak bir şekilde sünger taşı ya da zımparalı tırnak törpüsüyle ölü hücreyi çıkarın, cildi korumak için siğil etrafına vazelin uygulayın, yarayı elma sirkeli pamukla kapatın ve pamuğu da yapıştırıcı bandajla kapatın. Tedaviye siğil yok olana kadar devam edin.
- Podofilum: Podofilum, Amerikan mandrake, Himalaya mayıs elması ve şeytanın elması gibi isimler altında satılabilen bir bitki özüdür. Merhem olarak uygulanan öz, enfeksiyon kapmış cilt hücrelerini öldürebilen toksik özelliklere sahiptir. Podofilum ağrı ve tahrişe neden olabilir. Hamile ya da emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.
Önleme
Siğil riskini azaltmak için:- Siğillerle direk temastan kaçının. Kendi siğilleriniz de dahil.
- Ayaklarınızı temiz ve kuru tutun. Ayakkabılarını ve çoraplarınızı günlük değiştirin.
- Halka açık yerlerde çıplak ayak dolaşmayın. Halka açık havuzlarda ve soyunma odalarında sandalet ya da terlik giyin.
- Siğili koparmayın. Koparmak virüsün yayılmasına neden olabilir.
- Siğillerinizde kullandığınız aynı törpü, sünger taşı ya da tırnak makasınızı sağlıklı cilt ve tırnaklarınızda kullanmayın.
- Siğillerinize dokunduktan sonra ellerinizi dikkatlice yıkayın.
İLGİLİ MAKALE
Ayak Tabanı Siğilleri için Doğal Çareler
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Siğil Tedavisi
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Nasırlar Ve Siğiller