Siğiller, yüzden farklı türü bulunan bir virüs grubu olan insan papillom virsülerinin (HPV) neden olduğu cilt enfeksiyonlarıdır.

HPV virüsü genellikle cildin üst katmanındaki hücrelere saldırır ve ciltte şişlikler veya büyümeler olarak ortaya çıkar.

Siğilleri siğil tedavi yöntemleriyle yok etmek mümkündür. Siğil tedavileri genellikle siğillerin vücudun diğer bölgelerine ve diğer kişilere yayılmasını engeller.

Siğiller farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Bununla birlikte tedavinin türü siğillerin türüne, hastanın yaşına ve hastanın tercihlerine bağlıdır.

HPV virüs türleri farklı siğillere neden olur. Temel siğil çeşitleri arasında genel siğiller, plantar siğiller, düz siğiller ve genital siğiller yer alır. Siğiller oldukça bulaşıcıdır ve kişiden kişiye cinsel temas yoluyla veya herhangi bir cilt teması yoluyla kolaylıkla bulaşabilir.

Genel siğiller genellikle zararsızdır. Bu siğiller serttir ve ciltteki açık gri, sarı veya kahverengi renklerindeki büyümelerdir. Bu siğiller vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Çocuklar için en genel siğil tedavi yöntemi, en dayanılabilir yöntem olan kantarondur.  

Sıvı nitrojen kriyoterapi siğillerin yok edilmesinde en yaygın olarak tercih edilen siğil tedavisidir. Bununla birlikte genellikle tedavinin yarattığı acıya dayanabilen kişiler bu yöntemi tercih eder.

Bu yöntemde, siğiller sıvı nitrojenle dondurulur. Siğillerin ve nitrojenin uygulandığı bölgedeki hücreler ölür ve düşer.

Siğiller yok edildikten sonra bu bölgede yara izi kalabilir. Bununla birlikte tedavide pulse boya lazeri veya Co2 lazeri yara izlerini engelleyebilir. Siğilleri tedavi etmeye veya yok etmeye karşı diğer tedavi yöntemleri arasında keratoliz, lazer tedavisi, ameliyat ve bitkisel siğil tedavileri yer alır.

Düz siğiller genellikle yüz, kol, ellerin ve ayakların üst bölgelerinde görülen düz, pembemsi kabartılardır. Düz siğiller genellikle tedavi gerektirmez. Bu siğiller kendiliğinden ortadan kaybolur.   

Diğer taraftan, hafif sıvı nitrojen kriyoterapi siğilleri tedavi etmek ve yok etmek için kullanılır. Yaygın olarak kullanılan diğer siğil tedavi seçenekleri arasında lazer ameliyatı, koterizasyon (dağlama) ve ilaç tedavileri yer alır.

Plantar siğiller ayakların tabanında veya yüzeyinde bulunan kanserli olmayan hiperkeratotoik lezyonlardır. Plantar siğiller için en yaygın uygulanan siğil tedavileri arasında kriyoterapi, izolebant, kantaradin ve salisilik asit yer alır. Bu tedavi seçenekleri tek başlarına veya diğer tedavilerle birlikte uygulanabilir

Bununla birlikte plantar siğiller bu tedavilere cevap vermiyorsa, önerilen diğer tedavi yöntemleri arasında lazer ameliyatı, bağışıklık terapisi, imikuimod ve diğer bazı ilaç tedavileri yer alır.

Genital siğiller oldukça bulaşıcı siğil türleridir. Bu siğiller genellikle genital bölgede görülen bir veya birden fazla büyümedir. Genital siğiller küçük veya büyük olabilir. Ufak siğiller için siğil tedavi yöntemleri arasında podofiloks, imikuimod ve triklorasetik asit (TCA) yer alır.   

Bu tür siğilleri hiçbir zaman reçetesiz ilaçlarla tedavi etmeyin; çünkü bu ilaçlar daha fazla ağrıya ve ciltte tahrişe neden olabilir. Genital siğillerin tedavisinde her zaman doktorun yazdığı ilaçların kullanılması önerilir. 

Diğer bir taraftan, boyutu oldukça büyük olan ve yok edilmesi zor olan genital siğiller lazer ameliyatı, kriyoterapi, elektrokoter ve diğer cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir.

Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK

Merhaba Burcu Hanim benim sorunum Penis bolgemde sigil var uzerinde noktalar seklinde bunun tedavisi var mi varsa acil geri cevap verirseniz sevinirim... devamı