Bugünlerde çoğumuz istenmeyen siğil sorunuyla karşı karşıyayız. Bu siğiller olmalarını istemediğimiz yerlerde ortaya çıkabilir.

Evet, siğiller gerçekten canımızı sıkabilir ve bazen bu siğillerin herkes tarafından görünür bir noktada olması sinirimizi bozabilir.

Siğiller genellikle zararlı değildir; fakat can sıkıcı olabilir. Ayrıca bazı siğillerin hiç de iyiye işaret olmadığımı öğrendiğinizde şaşıracaksınız. Haydi, daha fazla bilgi edinelim! 

Hepimizin bildiği gibi siğiller bir virüsün neden olduğu enfeksiyonlu büyümelerdir. Siğiller vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bu siğiller bazen hiç de iyiye işaret olmayabilir. Bu, siğilin yerine bağlıdır.  

Çoğu siğillerin bulaşıcı olduğunu biliyor muydunuz?  Siğiller vücutta başka yerlere de yayılabilir ve kişiden kişiye de bulaşabilir.

Bununla birlikte bu yayılma kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır. Bazı kişiler siğillere karşı daha duyarlı olabilirken diğerleri siğillere karşı daha dirençli olabilir. Siğiller ufak nedenlerden dolayı ortaya çıkıp kaybolabilir. Siğiller bağışıklık sistemindeki ufak değişikliklere karşı duyarlıdır. 

Siğiller için bazı doğal tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Siğiller doktorunuz tarafından alınabilir. Bununla birlikte siğiller tekrar geri gelebilir. Siğiller rastgele ortaya çıkıp kaybolabilir. Siğiller bir hafta, bir ay hatta yıllarca ciltte kalabilir. Siğillerden kurtulmak için tedaviye inanmak önemlidir. Eğer uyguladığınız yöntem işinize yarıyorsa, bu yöntemi uygulamaya devam edin.

  • En ucuz siğil tedavi yöntemini deneyebilirsiniz. Böylece doktora da gitmeyebilirsiniz.
  • Bunu deneyin! Eğer cildinizde siğil oluşmaya başlıyorsa, bu siğilin boyutunu süngertaşı veya reçetesiz satılan salisilik asit solüsyonu (W Bileşeni) ile küçültün. Bu ilaç yüksek yoğunlukta kullanıldığında tahriş edici olabilir. Bu nedenle uzun süreyle daha hafif bir türünü kullanmanız gerekebilir. 
  • Eğer siğilin kanadığını görürseniz, üzerine bir bandaj yerleştirin ve kanamayı durdurmak için üzerine biraz basınç uygulayın.
  • Eğer süngertaşı kullanıyorsanız, siğillerden kazıdıklarınız ve siğile dokunana süngertaşı alanı enfeksiyonlu olabilir. Bu alanlara dokunmayın ve süngertaşını uyguladıktan sonra atın.  
  • Geceleri siğile salisilik asit solüsyonu uygulayabilir ve sabahları siğilin üzerindeki beyazlaşan deriyi alabilirsiniz. Diyabet ve periferik damar hastalığı bulunan kişiler bu öneriye uymamalıdır.
  • Siğilin üzerini örtmek için yuvarlak bir bez koyun ve ağrıyı hafifletin.
  • Siğilleri kesinlikle kesmeyin veya yakmayın.

Eğer durum kontrolden çıkarsa bir doktora danışılmalıdır. Bu durumlar arasında şunlar yer alır:

  • Eğer siğil tahriş olduktan sonra veya kesildikten sonra enfeksiyon kaparsa (ağrı, şişme, kızarıklık, sıcaklıkta artma veya kanlı irin) derhal bir doktora danışın.
  • Plantar siğiller ayakların tabanında oluşur. Bu siğillerin çoğu cilt yüzeyinin altında bulunur. Bu nedenle çakıl taşı üzerinde yürüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Eğer yürürken plantar siğiller ağrıya neden oluyorsa, köpük bezler işe yaramıyorsa, siğil sürekli olarak rahatsızlığa neden oluyorsa ve sorun yaratacak kadar fazla siğiliniz varsa bir doktora danışın.  
  • Güzellik endişesi! Eğer yüzünüzde siğil oluştuysa ve bu kozmetik bir sorun haline geldiyse bir doktora danışın.
  • Eğer anal veya genital bölgede siğiller varsa bunları göz ardı etmeyin; çünkü bu siğiller cinsel yolla kolayca bulaşabilir ve rahim ağzı kanseri riskini artırabilir.

Şimdi siğilleri evde nasıl tedavi edebileceğiniz ve siğiller kontrol altında alınamadığında doktora gitmenin önemini biliyorsunuz.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı