Endometriozis kadınlarda rahmin iç kısmını kaplayan dokunun başka bölgelerde oluşması durumudur. Bu doku yumurtalıkların ya da yumurta kanalının üzerinde büyüyebilir. Vajina bölgesinde ciddi ağrıya ve hatta kısırlığa dahi yol açabilir. Rahatsızlık her yaştan kadınları etkileyebilse de 30’lu ve 40’lı yaşlarındaki kadınlarda daha sık görülür. Uzun dönemli ve hayat kalitesini etkileyebilen bir problemdir ancak çeşitli tedavilerle belirtileri hafifletilebilir. Endometriozisin belirtilerini tanımak probleminizi daha iyi anlamak konusunda yardımcı olacaktır.
Endometriozisin belirtileri oldukça çeşitlidir. Bazı kadınlar çok ciddi etkilenirken bazılarında fark edilir belirtiler ortaya çıkmayabilir. Ana belirtiler arasında karnın alt kısmında ya da belde ağrı hissedilmesi bulunur. Leğen kemiği bölgesinde ağrı ortaya çıkabilir. Ağrı genellikle adet dönemlerinde daha kötüleşir.
Belirtilerden biri de adet ağrısının günlük aktiviteleri yapamayacak kadar şiddetlenmesidir. Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı duyulabilir. Adet döneminde idrara çıkma ya da dışkılama sırasında ağrı olabilir. Yine adet döneminde kişi kendini çok hasta hissedebilir, kabızlık, ishal, idrarda kan görülebilir. Ayrıca hamile kalamıyorsanız bunun olası sebeplerinden biri de endometriozistir.
Ağır geçen adet dönemleri endometriozisin belirtileri arasındadır. Çok fazla kadın pedi veya tampon kullanmanız gerekebilir. Kan elbiselerinizden dışarı sızabilir. Bazı kadınlarda belirtiler çok şiddetli görüldüğünden depresyon hisleri de ortaya çıkabilir.
Eğer bu tip belirtiler hayatınızı çok etkiliyorsa bir sağlık uzmanıyla görüşün. Belirtilerinizi üzerinde konuşmak için not edin. Belirtiler kişiden kişiye çok değiştiği ve farklı sebeplerden kaynaklanabileceği için durumun teşhisi zor olabilir. Vajinal bir muayenenin yapılması bunu kolaylaştıracaktır.
Eğer doktor durumunuzdan emin olamazsa ultrason veya laparoskopi teknikleriyle teşhis koymayı deneyebilir. Laparoskopide karındaki çok küçük bir kesikten ince bir tüp içeri sokulur. Bu tüp sayesinde endometriozis dokusunun izleri olup olmadığına bakılır. Kesin teşhis koyulmasının yolu da budur.
Endometriozisin kesin bir tedavisi olmasa da belirtileri hafifletmek için tedavi yöntemleri vardır. Ağrı kesici kullanımı ağrıyı azaltır. Hormon ilaçları ve doğum kontrol yöntemleri tavsiye edilebilir. Endometriozis dokusunun bulunduğu kısımları kesip atmak için ameliyat uygulanabilir. Bazı durumlarda dokunun bulunduğu organların bir kısmı veya tümü alınabilir. Örneğin histerektomi yani rahmin alınması gibi. Doktorunuz durumunuza göre sizin için uygun olan tedavi yöntemini önerecektir.
Endometriozisin Sebepleri Nelerdir?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Adetimden 1 hafta sonra ilişkiye girdik 40 saat sonra Ella kullandım hapı kullandıktan 12 sonra adet belirtileri oldu normal adetime daha 10 gün var b... devamı
Spiral Taktıran Kadınlar Rahim Ağzı Kanserine Daha Az Yakalanıyor
Salpenjit
Genital Yaralanma
En İyi Adet Dönemi Sorularına Yanıtlar
Kızlık Zarı