Epiglotit iltihabı hemen tedavi edilmezse hızla ölümle sonuçlanacak acil bir durumdur. Epiglotit dilin sonunda bulunan ve yiyeceklerin yutma sırasında soluk borusuna gitmesini engelleyen kapakçık dokudur. Enfeksiyon veya iltihap durumunda epiglotit hemen tedavi edilmezse ölümle sonuçlanacak şekilde nefes borusunu kapatabilir veya tıkayabilir.
Solunum enfeksiyonları, çevresel faktörler veya travma boğaz çevresindeki diğer yapıların iltihabı ve enfeksiyonuyla sonuçlanabilir. Bu enfeksiyon veya iltihaplanma diğer üst solunum yollarıyla birlikte epiglotiti kapsayacak şekilde yayılabilir. Epiglotit genellikle iltihaplanma ve dilin arkası ile epigolit arasında şişme olarak başlar. Bu durum boğaz yapılarının epiglotiti geriye itmesiyle sonuçlanabilir. Epiglotitin iltihaplanmasının ve şişmesinin devam etmesiyle, hava kanalı tümüyle tıkanarak boğulmaya ve ölüme neden olabilir. Epiglotitli insanların otopsileri epiglotitte ve ilişkili yapılarda şekil bozukluğu ve apse oluşumları tespit etmiştir. Bilinmeyen sebeplerle epiglotit sorunu olan yetişkinlerin epiglotit apseleri geliştirme ihtimali çocuklarınkinden daha yüksektir.
- Epiglotit ilk olarak 18. asırda tanımlanmış, fakat isabetli bir şekilde ilk olarak 1936yılında Le Mierre tarafından tarif edilmiştir
- Geçmişte epiglotit çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygındı. Bu farkın çocukların epiglotit açıklığının yetişkinlere göre daha küçük olmasından kaynaklandığına inanılıyordu.
- Nefes borusunun azıcık daralması solunum yolundaki direnci artırır ve nefes almayı çok zorlaştırır.
- 1985’ten bu yana epiglotitle ilişkili en yaygın organizma olan Haemophilus influenzae’ya karşı aşı yapılmaktadır. Bu hastalığın çocuklarda görülme sıklığı bu tarihten itibaren çarpıcı bir biçimde düşmüştür.
- Bu organizmanın sebep olduğu epiglotit özel bir grubu, 2 ila 7 yaş arası çocukları hedef almış gibidir. Bu hastalığa Navajo yerlileri ve Alaska Eskimoları arasında hiç rastlanmamıştır.
- Epiglotit çocuklarda ve yetişkinlerde farklı zirve noktaları göstermektedir. Genel olarak çocuklarda epiglotit tipik olarak 2 – 4 yaş arası çocuklarda zirve yaparken, yetişkinlerde zirve 20 – 40 yaş arasıdır.
- Çok küçük çocuklarda (1 yaşının altında) epiglotit çok nadirdir.
Göz iltihabı: Bilmeniz gereken 10 Şey
Doç. Dr. İsmail KOÇAK
Merhaba hocam,neredeyse 4 hastane değiştirdim. Her ay bademcik iltihabı oluyorum. Kaç doktor kan tahilileri yaptı. Kanımda bademcik iltihabı görünmüyo... devamı
Lyme Hastalığı (Kene Isırması)
Batı Nil Virüsü Nedir?
Mide Ve Bağırsak İltihabı (Gastroenterit)
Apse
Kemik İliği İltihabı