Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi'nden Op. Dr. Serhat Partalcı, bulaşıcı olan ve yüzde 40 oranında belirti göstermeyen kabakulak hastalığını ergenlik sonrası geçiren erkeklerin, kısır olma ihtimalinin yükseldiğini dile getirdi.
Partalcı, yaptığı açıklamada, kabakulak hastalığına çocukluk çağında sıklıkla rastlandığına işaret ederek, hastalığın tükürük bezlerini tuttuğunu ve konuşurken, öksürürken, hapşırırken etrafa saçılan tükürük aracılığı ile damlacık enfeksiyonu şeklinde direk temasla geçebildiğini anlattı.
Hastalığın 14-21 gün kuluçka döneminden sonra, 2 kulak altı tükürük bezinin şişmesi ile başladığını kaydeden Partalcı, kabakulak virüsünün, pankreasta, kadın yumurtalıklarında, erkeklik bezlerinde, gözyaşı kesesinde ve böbrek üstü bezlerinde iltihaplar oluşturabildiğini de anlattı.
Partalcı, kabakulak virüsünün, bazı hastalarda da menenjit oluşturabildiğini dile getirerek, ''Bu hastalık testisi tuttuğunda şiddetine göre kısırlık yaparak, çocuk oluşmasına engel olabiliyor. Bulaşıcı olan ve yüzde 40 oranında belirti göstermeyen kabakulak hastalığını ergenlik sonrası geçiren erkeklerin, kısır olma ihtimali yükseliyor'' ifadesine de yer verdi.
Bazı vakalarda kabakulak hastalığının erkeklerde sperm üretimini bir seneye yakın durduğunun gözlendiğini de belirten Partalcı, daha sonra ise sperm üretimi eski seviyesine çıkmasa bile çocuk olabilecek kadar sağlıklı sperm üretilebildiğini de ifade etti.
Partalcı, kabakulak hastalığının virüsle bulaşması nedeniyle hiçbir ilaç tedavisi olmadığını belirterek, hastalıktan korunmada aşının çok önemli olduğunu, erken yaşta aşı olmamış erkeklerin 11-12 yaşlarına kadar mutlaka aşılanması gerektiği vurguladı.
Kabakulak ve Erkeklerde Kısırlık
Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT
Merhaba ben 24 yaşındayım ama penisim henüz ergenliğe girmemiş bir erkek penisi gibi ve sperm de az ne yapmalıyım..?... devamı
Pfoa Maddesi Çocukların Bağışıklık Sistemini Zayıflatabilir
Çocuğunuz Hala Konuşamıyor Mu?
Kabakulak Aşısının Yan Etkileri
Çocukların Yatak Odasındaki Şeytan: Televizyon!
Bebek Besleme Problemleri Ve Çözümleri